1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnassa voi lainata kirjoja jo perjantaina, uimahallit pysyvät kiinni – näin rajoitusten purkaminen alkaa Kanta-Hämeessä

Kunnissa pähkäillään, miten avata palvelut turvallisesti.

koronavirus
Peruskorjatun kirjaston aula.
Hämeenlinnan pääkirjastosta voi lainata varattua aineistoa perjantaista 8. toukokuuta alkaen.Hämeenlinnan kaupunki

Koronarajoituksia aletaan purkaa hiljalleen. Pääministeri Sanna Marinin hallitus tiedotti maanantaina, että muun muassa lainaaminen kirjastoista sallitaan heti.

Käytännössä kirjastot eivät kuitenkaan voi aloittaa lainaamista saman tien. Kuntien pitää ensin järjestää uloslainaaminen turvallisesti avin ohjeistuksen mukaisesti.

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto aloittaa uloslainaamisen perjantaina 8. toukokuuta. Asiakkaat pääsevät noutamaan varaamansa aineiston ensisijaisesti itsepalveluna. Henkilökunta avustaa tarvittaessa.

Varatun aineiston lainaaminen ei onnistu Nummen ja Iittalan kirjastoista, koska Nummen kirjasto toimii samoissa tiloissa koulun kanssa ja Iittalan kirjasto hyvinvointikeskus Sauvolassa, missä on paljon riskiryhmäläisiä.

Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kirjastot (siirryt toiseen palveluun), omatoimikirjastot ja kirjastoautot pysyvät edelleen suljettuina. Kirjastotilojen avaaminen asiakkaille on mahdollista aikaisintaan kesäkuun alusta alkaen, joten kirjastojen tulee järjestää lainaaminen muilla tavoin ennen sitä.

Forssan kaupunki tiedottaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että se kertoo pian miten uloslainaaminen järjestetään Forssan seudun Louna-kirjastoissa. Myös Riihimäen ja Lopen kirjastot pähkäilevät vielä lainaamisen järjestämistä ja tiedottavat asiasta pikimmiten. Hausjärvellä ulosalainaus alkaa ensi viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Hämeenlinnan Taidemuseo ja Hämeenlinnan Kaupunginmuseo avaavat palvelunsa 1. kesäkuuta.

Koronarajoitusten purkuaikataulu
Valtioneuvosto, grafiikka Leena Luotio / Yle

Hämeenlinnan uimahallit eivät tänä keväänä aukea

Monet julkiset tilat kuten ulkoharrastuspaikat voidaan avata toukokuun 14. päivä.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala kertoo, että Hämeenlinnassa on alettu varautua rajoitusten purkamiseen.

– Sivistys- ja hyvinvointipuoli sekä liikuntahalliyhtiöt ovat varautuneet siihen, millä tavalla museoita, teattereita ja muita julkisia tiloja koskevia rajoituksia lähdetään fiksusti purkamaan.

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n hallintopäällikkö Markus Rantsi kertoo, että liikuntahallien hallitus kokoontuu keskiviikkona pohtimaan liikuntapaikkojen avaamista.

– Tarkempi aikataulu ja avattavat liikuntapaikat selviävät lähipäivinä. Ainakin ulkoliikuntapaikat saadaan auki ensimmäisenä.

Sen sijaan uimahallit eivät Rantsin mukaan enää tämän kevään aikana aukea.

Puuhamaassa ollaan toiveikkaita

Janakkalan Puuhamaassa huvipuistojen mahdollinen avaaminen otettiin ilolla vastaan.

– Kesäkauden valmistelussa laitettiin välittömästi isompi vaihde silmään, iloitsee puistonjohtaja Ilkka Vaskio.

Vaskio kertoo olevansa melko vakuuttunut siitä, että puisto saadaan avattua suunnitellun aikataulun mukaan. Täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan vielä ole.

– Odotamme parhaillaan aluehallintoviraston tarkempia ohjeistuksia kävijämääristä ja muista mahdollisista rajoituksista.

Vaskio ennakoi, että ihmiset eivät liiku tänä kesänä normaalien vuosien tapaan, vaikka rajoituksia puretaankin.

Jos kaikki menee suunnitellusti, avaa Puuhamaa porttinsa kävijöille kesäkuun 12. tai 13. päivä.

Lue myös: Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kanta-Hämeessä

Lue seuraavaksi