Kukaan ei tiedä virtaako väki ravintoloihin kesäkuussa – alalla odotetaan selkeitä ohjeita ja suosituksia

Hallitus kertoi tällä viikolla, että koronarajoituksia puretaan hallitusti ja asteittain.

Jyväskylä
Kasvishampurilainen lautasella.
Ravintolat voivat avautua kesäkuussa, mutta niiden aukioloaikoihin ja asiakasmäärin on odotettavissa rajoituksia. Arkistokuva. Petteri Sopanen / Yle

Koronavirustilanteen vuoksi kahviloiden ja ravintoloiden avaamisen yllä leijuu epätietoisuus.

Monille alan yrittäjille on täysi mysteeri, palaavatko asiakkaat kuppiloihin, kun ovet saa kesäkuun alussa avata.

Pappilan Pidot Oy:n yrittäjä Henna Mäkelä Keuruulta sanoo, että osa ihmisistä kaipaa varmasti jo pois kotioloista, mutta sitä, miten vaikkapa riskiryhmään kuuluvat jatkossa asioivat on todella vaikea arvioida.

Mäkelä näkee, että ravintolat voisivat lisätä asiakkaiden turvallisuutta normaalia väljemmällä pöytäsijoittelulla, hygieniaa tehostamalla, henkilökunnan maskeilla ja suojahanskoilla sekä opastamalla asiakkaita.

Keuruulla toimivan juhlatalon ja ravintolan yrittäjät odottavat nyt ennen kaikkea yhtenäisiä ja selkeitä linjauksia siitä, millaisin ehdoin ravintolat voivat olla auki.

Pappilan Pitojen ravintola- ja juhlatoiminta on ollut suljettuna 26. maaliskuuta lähtien, mutta lounaita on myyty asiakkaille mukaan.

– Kun lupa saadaan, niin aiotaan avata lounas- ja juhlatoimintaa. Toivotaan selkeitä ohjeita ja suosituksia siitä, miten saa toimia ja mitä tehdä, ettei jätettäisi tulkintoja ravintoloitsijoiden vastuulle, sanoo Mäkelä.

Ravintoloiden avaamista varten on tekeillä lakeja, jotka koskevat muun muassa asiakaspaikkojen määrää ja aukioloa. Hallitus saa esitykset lainsäädännöstä 13. toukokuuta.

Keskimaan toiveissa myös ravintoloiden ilta-aukiolo

Odottavalla kannalla laeista ja suosituksista on myös Osuuskauppa Keskimaa. Kesäkuun alun osalta ravintoloiden avaaminen on toistaiseksi auki.

Keskimaalla on Jyväskylässä 18 ravintolaa ja Keski-Suomessa 7 ABC-liikenneasemaa.

– Ollaanhan me mietitty, missä järjestyksessä ja millä tavalla mahdollisesti avataan. Ensi viikolla, jos saadaan lakiluonnoksia, niin meillä on vielä pari viikkoa aikaa katsoa asioita. Valmistaudutaan siihen, että mahdollisesti voitaisiin jo joitain ravintoloita avata, kertoo Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä.

Keskimaa päättää ravintoloidensa avaamisesta muutamassa päivässä sen jälkeen, kun uudet reunaehdot ravintoloiden toiminnalle ovat tiedossa.

Päätöksissä painaa Määtän mukaan muun muassa se, voivatko esimerkiksi terassit olla auki ja kuinka pitkät aukioloajat ravintoloille sallitaan. Pelkällä lounasmyynnillä ei Määtän mielestä monenkaan ravintolan kannata olla auki.

– Ehkä yleisesti voi sanoa, että jos aukiolo sallitaan kovin rajatuilla ajoilla, niin moni ravintola jää avautumatta. Turvavälit huomioiden asiointia pitäisi saada myös iltaan, niin se toisi avautuvia ravintoloita.

Alalla on Määtän mukaan pelkoa, että ravintoloita avataan tiukoin ehdoin ja kulut kasvavat, mutta tuotot eivät riitä kuluihin.

– Osuuskauppa ei tähän kaadu, mutta monelle pienemmälle ravintolalle voi käydä huonommin.

Ala kaipaa kipeästi tukia

Asiakkaiden käyttäytymistä ravintoloiden avautuessa voi Määtänkin mukaan vain arvailla.

– Ravintoloiden aukiolo on tässä tilanteessa myös vastuullisuuskysymys. Paluuta ihan entiseen ei varmasti ole. Luulen, että nyt kun kesää kohti mennään, niin aika moni kokisi turvallisemmaksi, että olisi terassi auki ja siellä olisi väljemmin kalusteita. Ulkona voisi olla turvalisempi olla, mutta tämä kaikki on vain arvailua.

Määttä arvioi kuitenkin, että ehkä enemmän kuin painetta päästä ravintoloihin ihmisillä on nyt painetta päästä tapaamaan toisiaan ja halu normaaliin sosiaaliseen elämään.

– Täytyy toivoa, että se olisi mahdollisimman nopeasti turvallisesti mahdollista.

Koronaviruksen aiheuttama tilanne rajoituksineen on ravintola-alalle hyvin hankala. Alalla käydään Määtän mielestä nyt eloonjäämiskamppailua ja tukia pitäisi saada pian.

Ravintoloiden tuesta on saatu poliittinen sopu hallituksessa. Ylen tietojen mukaan ravintolatuki noudattaa pääsääntöisesti julkisuudessa ollutta mallia.

Ensimmäisessä osassa tuetaan ravintoloiden kiinteitä kuluja. Toisessa osassa tuki ohjataan henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen.

Kiinteissä kuluissa tuki on säilynyt entisellään. Mallia on tarkennettu valmistelussa siten, että pienimmät ravintolat saavat suhteessa liikevaihtoon enemmän tukea kuin suuret yritykset.

Ylen tietojen mukaan hallitus pyrkii käsittelemään ravintolatukea torstaina.