Hyppää sisältöön

Pitäisikö kouluihin palata hengityssuojat kasvoilla? Tämä ja 6 muuta kysymystä suojamaskeista – Näin sosiaali- ja terveysministeriö vastaa

Hengityssuojaimien hyödyllisyydestä koronatartuntojen ehkäisyssä käynnistetään selvitys. Sen odotetaan valmistuvan kesäkuussa.

Hallitus käynnistää selvityksen suojamaskien käytön hyödyistä. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Nyt kun peruskoululaiset palaavat lähiopetukseen parin viikon päästä, moni vanhempi miettii, tulisiko lapselle laittaa suojamaski kasvoille.

Entä olisiko hengityssuojaimista hyötyä, kun käydään ruokakaupassa ja mennään töihin julkisilla liikennevälineillä?

Yle kysyi sosiaali-ja terveysministeriöltä tärkeitä kysymyksiä suojamaskeista. Kysymyksiin vastasi kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

1. Pitäisikö lasten käyttää hengityssuojaimia, kun he palaavat kouluun? Entä tulisiko maskeja käyttää myös kauppareissulla tai busseissa?

– Me emme ole ohjeistaneet maskien käyttöön. Se ei tarkoita sitä, että me vastustaisimme sitä. Ihmiset saavat itse päättää, että käyttävätkö vai eivät.

2. Miksi hallitus ei linjannut maanantaina suojamaskien käytöstä? Maskien käytöstä puhutaan Martti Hetemäen exit-työryhmän raportissa. Myös HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen totesi Ylen A-studiossa, että hän odotti hallitukselta linjausta hengityssuojainten käytöstä.

– Olemme noudattaneet muiden Pohjoismaiden kanssa samanlaista linjaa. Riittävää tieteellistä näyttöä maskien käytön hyödyllisyydestä ei ole.

3. Hallitus kertoi eilen, että STM käynnistää selvityksen maskien käytöstä. Milloin selvitys valmistuu?

– Nyt laaditaan selvityspyyntöä riippumattomille tutkimuslaitoksille. Valtioneuvosto edellytti, että selvitys valmistuisi pikaisesti. Selvitys valmistunee kesäkuun loppupuolella, toivottavasti ennen juhannusta.

4. Jos maskien käytöstä päädytään antamaan suositus, kuinka paljon maskeja tarvitaan?

– Jos kansalaisille alettaisiin jakaa hengityssuojaimia, niitä tarvittaisiin noin 15 miljoonaa päivässä. Maskeja käytettäisiin esimerkiksi työmatkoilla ja kauppareissuilla. Lisäksi terveydenhuollossa ja kotihoidossa tarvitaan päivässä noin miljoona maskia. Luvut ovat huikean suuria.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila odottaa tieteellistä selvitystä suojamaskien hyödyistä koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Sen jälkeen tehdään mahdollisesti uusi linjaus. Kuva: Janne Lindroos / Yle

5. Jos maskien käyttö tulisi pakolliseksi, maksaako valtio kansalaisille maskit?

– Jos todetaan, että maskien käytöstä on aidosti hyötyä, se on pieni kustannus. Jos se olisi pakollista, julkinen valta maksaisi maskit. Jos maskien käytöstä annettaisiin vahva suositus, myös silloin julkisen vallan täytyy siihen tavalla tai toisella osallistua.

6. Eikö suojamaskien käytöstä ole annettu suositusta siksi, että niitä ei ole tällä hetkellä Suomessa riittävästi?

– Vaje on olemassa, mutta se ei ole syy siihen.

– Lääketieteen asiantuntijoiden keskuudessa esiintyy kahta näkemystä, onko hengityssuojainten käytöstä hyötyä vai haittaa. Tietyille riskiryhmille siitä voisi olla haittaa. Jos aletaan antaa suosituksia, niin täytyy huolehtia, ettei siitä aiheudu haittaa joillekin riskiryhmille.

– Kotimainen tuotanto on käynnistetty joiltakin osin, kuten suojavisiirien, mutta ei suu-nenäsuojainten osalta. Olemme sen suhteen kuitenkin optimistisia.

7. Voitaisiinko Suomessakin höllentää yli 70-vuotiaille tai riskiryhmille suositeltuja rajoituksia laajamittaisella hengityssuojainten käytöllä? Monissa Euroopan maissa, esimerkiksi Itävallassa ja Italiassa, on määrätty suojainpakko, kun rajoituksia on lievennetty.

– Edelleen suosittelen mielummin fyysisen etäisyyden pitämistä ja turvavälejä sekä hyvää yskimishygieniaa ja käsien pesua. Ne ovat varmempia kuin suojamaski ainakin tämän hetken tiedoilla.

– Toki muutamme tätä käsitystä, jos tieteelliset selvitykset ja tutkimukset kertovat muuta. Selvitys tulee näyttämään, voidaanko maskeja käyttää rajoitusten höllentämisessä.

Kello 16.30: Juttuun lisätty 7. kysymys ja sen vastaus.

Lue lisää:

.
.