Hyppää sisältöön

Savonlinnan diakoniatyössä avuntarvitsijoiden määrä kaksinkertaistunut koronakriisin aikana – Mikkelissä tilanne rauhallisempi

Mikkelissä seurakunta on jakanut ruokakasseja tuomiokirkon pihassa suoraan autoihin tai jakanut kasseja avuntarvitsijoiden koteihin.

Mikkelissä ruokakassien jakelussa on huomioitu turvavälit jakamalla kassit autojen kyytiin. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Mikkelin ja Savonlinnan luterilaisten seurakuntien kokemukset korona-aikana tarvitun avun määrästä poikkeavat toisistaan.

Savonlinnassa seurakunnan diakoniatyön avuntarvitsijoiden määrä on johtavan diakoniaviranhaltijan (vs.) Juha Räisäsen mukaan kaksinkertaistunut viimeisen kahden kuukauden aikana. Savonlinnassa uusia asiakkaita on tullut lomautetuista sekä toisen asteen opiskelijoista ja aikuisopiskelijoita.

Kun tammi-helmikuun aikana apuhakemuksia tuli noin 750, niin maalis-huhtikuussa määrä pomppasi noin 1 500 hakemukseen.

Kotikäynnit puolestaan laski nollaan maaliskuun puolivälin jälkeen eli muiden kontaktien määrä on suhteessa kasvanut vielä enemmän.

– Näkemykseni mukaan yhteiskunta ei ole varautunut tällaiseen kriisitilaan. Ymmärrettävää sikäli, koska korona vaikuttaa kaikkeen elämään, Räisänen vastaa sähköpostitse.

Räisäsen havaintojen mukaan tukipäätökset ruuhkautuvat, ja taloudellisen tilanteen henkinen hätä heijastuu perheeseen.

Savonlinnassa tukea ovat erityisesti tarvinneet kotona ja laitoksissa olevat yksinäiset vanhukset, muistisairaat ja mielenterveyskuntoutujat.

– Korona on haaste meille kaikille, mutta varsinkin heille.

Savonlinnassa useat eri seurakunnat ovat tarjonneet ilmaisruokailuja, joiden puuttuminen vaikeuttaa Räisäsen mukaan nyt monien päivää. Seurakunta tekee tällä hetkellä SPR:n kanssa yhteistyötä ruokajakelussa.

Mikkelissä ruokakassi viikoittain

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan johtavan diakoniatyöntekijän Anne Pöyryn mukaan diakonia-apua on annettu seurakunnassa vain jonkin verran useammille ihmisille kuin aiemmin. Lisäksi hän arvelee, että autettujen määrää nostaa yhteistyö muiden kolmannen sektorin apua tarjoavien kanssa.

– Avuntarvitsijoita on yllättävän vähän siihen nähden, miten paljon mediassa on puhuttu lapsiperheiden hädästä, Pöyry sanoo.

Mikkelissä seurakunta on välittänyt kevään ajan Vapaakirkon diakoniatyön järjestön ViaDian ruokakasseja. Tilatut kassit on jaettu tuomiokirkon pihassa tai toimitettu heille, jotka eivät pysty hakemaan ruokakassia. Hävikkiruuasta koottujen kassien määrät vaihtelevat muutamasta kymmenestä jopa lähes 90 kappaleeseen, ja niitä on jaettu yleensä kolme kertaa viikossa.

– Jakaminen on tehty sellaisella drive in -tyyppisellä systeemillä, Pöyry sanoo.

Kassi on tilattava diakoniatyöntekijän kautta etukäteen, ja tavoitteena on saada jokaiselle perheelle yksi kassi viikossa.

Ruokakassien jakelun lisäksi diakoniatyöntekijöitä työllistää asioiden hoito ilman ihmisten tapaamista.

– Menee kaksin verroin aikaa, kun pitää toimittaa asioita puhelimessa ja sähköisesti, Pöyry sanoo.

Mikkelissä seurakunta on soittanut ikäihmisille puheluita, joissa on kysytty kuulumisia ja avuntarvetta. Savonlinnassa samanlainen toiminta alkaa reilun viikon kuluttua.