1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi ja Ukraina pääsivät sopuun kevään kausityöntekijöistä

Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan, että kevättöihin tarvitaan 4 000 työntekijää.

Kotimaan uutiset
Ukrainalaisia kausityöntekijöitä valmistelemassa mansikoita myyntiin Suonenjoella Veikko Raivion tilalla 5. heinäkuuta 2013.
Ukrainalaisia kausityöntekijöitä valmistelemassa mansikoita myyntiin Suonenjoella Veikko Raivion tilalla 5. heinäkuuta 2013.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomi ja Ukraina ovat päässeet yhteisymmärrykseen Ukrainasta tulevien vierastyöläisten sopimusteknisistä asioista. Ukrainan hallitus on linjannut, että charter-lennot Suomeen ovat jälleen mahdollisia.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo STT:lle, että Suomeen kevättöihin tulevia ukrainalaisia koskevat samat oikeudet terveydenhuoltoon kuin suomalaisia.

Tämän lisäksi ukrainalaisille on luvattu vähintään kolmen kuukauden työllistyminen.

Husu-Kallio kertoo, että kevättöiden tarve on yhteensä 4 000 ihmiselle. Tästä joukosta ulkomaisten työntekijöiden kiintiö on 1 500. Toistaiseksi Suomeen on tullut 600 työntekijää.

Hän uskoo kiintiön täyttyvän nopeasti, koska työskentely Suomessa on haluttua.

– Kyllä sieltäkin on kova halu tulla tänne töihin ja meillä myös suuri into saada paikat täytettyä.

Husu-Kallio muistuttaa, että satokautena ja poiminta-aikana tarve on runsaasti suurempi. Hän kertoo tarpeen olevan tuolloin 15 000–20 000 ihmistä.

– On kuitenkin eri keskustelu, kuinka paljon silloin tulee ulkomaisia työntekijöitä ja kuinka paljon saadaan kotimaasta ihmisiä töihin.

Lue myös:

Ukrainalaiset pääsevät sittenkin kausitöihin ulkomaille, kunhan tietyt ehdot täyttyvät

Ukrainalaiset marjanpoimijat aikovat tulla Suomeen vaikka omalla kyydillä – marjapellot tarjoavat vuoden palkan

Lue seuraavaksi