Oma koronaepäily voi tulla kalliiksi – kuumeista ja yskivää Jussi Korhosta ei päästetty koronatestiin, joten postilaatikkoon ilmestyi lasku

Koronavirustaudin tutkimus ja hoito on Suomessa maksutonta. Jos koronatestiä ei tehdä, laki ei kiellä perimästä maksua päivystyskäynnistä. Yksityislääkärillä testi voi maksaa yli 200 euroa.

koronavirus
Armilan terveysaseman infektiovastaanotto Lappeenrannassa.
Armilan terveysaseman infektiovastaanotto sijaitsee Lappeenrannassa.Kalle Purhonen / Yle

35-vuotias Jussi Korhonen sairastui 38 asteen kuumeeseen maaliskuun puolivälissä. Viikon sairastamisen jälkeen kuume laski, mutta toisella viikolla se nousi jälleen ja vointi huononi selvästi.

Korhonen meni kotikaupungissaan Lappeenrannassa sijaitsevalle Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri Eksoten infektioasemalle. Häneltä mitattiin tulehdusarvo, jossa ei näkynyt mitään poikkeavaa.

Neljännellä sairausviikolla kuumeisen Korhosen henkeä ahdisti ja häntä yskitti. Hän kävi uudelleen infektioasemalla. Keuhkot toimivat normaalisti ja tulehdusarvotkin olivat normaalit.

Korhonen pyysi koronavirustestiä pitkään jatkuneen sairastelun vuoksi ja myös siksi, että hänen vaimonsa työskentelee palvelualalla. Lääkäri ei pitänyt koronavirustestiä tarpeellisena.

– Ihmettelin, miksi testiä ei otettu, mutta en lähtenyt sitä vaatimaan, Korhonen sanoo.

Sairaus kesti kaikkiaan viisi viikkoa. Olotila vaihteli hyvistä päivistä päiviin, joiden aikana Korhonen ei jaksanut tehdä juuri muuta kuin levätä. Hiljalleen hänen vointinsa alkoi kuitenkin parantua.

Kuntayhtymän harkinnan varassa

Paranemisen jälkeen posti toi Jussi Korhoselle kaksi laskua – yhden molemmista käyntikerroista Eksoten infektioasemalla. Yhden käyntikerran hinta oli 20,60 euroa, eli yhteensä maksettavaa kertyi 41,20 euroa.

Summa olisi voinut nousta suuremmaksikin, jos käyntejä olisi tullut useampi. Korhonen oli kuitenkin lopulta hakeutunut yksityislääkärin vastaanoton kautta koronatestiin. Tuon yli 300 euron laskun hän sai työterveyden piikkiin.

Korhonen ihmetteli Eksotelta tulleita laskuja, koska hän tiesi, että esimerkiksi Päijät-Hämeessä infektioasemalla asioiminen on ilmaista. Hän oli kuvitellut, että kaikki koronavirukseen liittyvät tutkimukset ja käynnit olisivat maksuttomia, koska kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti.

Korhonen tiedusteli asiaa Eksoten potilasasiamieheltä Tuomas Kumpulalta.

Kumpula oli samaa mieltä Korhosen kanssa siitä, että tartuntataudin tutkimus on Suomessa maksutonta. Kumpulan mukaan viime kädessä jokainen kuntayhtymä ratkaisee kuitenkin itse sen, onko kyseessä asiakasmaksulain (siirryt toiseen palveluun) mukainen tilanne, jossa on syytä epäillä nimenomaan koronavirusta.

Jussi Korhonen istuu kivellä
Jussi Korhonen sairasti viisi viikkoa. Jussi Korhonen

Jos potilaalla on oireita, jotka johtuvat muusta kuin koronasta, käynti saattaa olla maksullinen.

– Ratkaisevaa on se, onko kyseessä yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus vai ei, linjasi Eksoten potilasasiamies Tuomas Kumpula sähköpostiviestissään Jussi Korhoselle.

Yle kysyi satunnaisotannalla kuudesta sairaanhoitopiiristä, perivätkö ne asiakasmaksun infektiovastaanoton asiakkailta, jotka tulevat vastaanotolle epäillen itsellään koronavirusta.

Eksoten lisäksi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotesta todettiin, että potilaan oma epäily koronaviruksesta ei vapauta häntä asiakasmaksusta.

Maksuttomia puolestaan ovat kaikki infektiovastaanotoilla käynnit Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Kymenlaaksossa. Myös Helsingin kaupungin Laakson ja Malmin koronaterveysasemilla asiointi on maksutonta.

Laki on sama, tulkinta vaihtelee

Jussi Korhonen yritti riitauttaa laskunsa. Eksotesta vastattiin, ettei hänen koronavirusepäilynsä ollut lääkärin näkemyksen mukaan niin vahva, että testi olisi otettu.

Kyseessä ei siis Eksoten mukaan ollut yleisvaarallisen tartuntataudin tutkimus ja hoito. Eksotessa infektiovastaanotolle ohjataan kaikki hengitystie- ja myös suolistoinfektiota potevat. Maksuttomuuden laajentaminen kaikkiin käynteihin ei siis olisi Eksoten mukaan "lain hengen mukaista".

Ylilääkäri Sami Raasakka kertoo Ylelle sähköpostitse, että laki on toki kaikille sama, mutta sitä todennäköisesti tulkitaan eri tavalla eri puolilla Suomea.

– Muissa sairaanhoitopiireissä potilaan ohjaus koronavastaanotolle voi myös olla erilainen, mikä tekee vertailun hankalaksi. Meillä Eksotessa lakimies on selvittänyt asiaa laajasti ja tehnyt linjauksen tältä pohjalta. Jos valtakunnallisesti päädyttäisiin yhtenevään laintulkintaan, noudattaisimme luonnollisesti sitä, Raasakka toteaa.

Hallitussihteeri Laura Terho sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa, että muusta kuin yleisvaaralliseen tartuntatautiin, kuten koronavirusinfektioon, liittyvästä asiakaskäynnistä infektiovastaanotolla on ** **mahdollista periä maksu, koska laki ei erikseen kiellä sitä.

"Muu uuden koronavirustyypin aiheuttama vaikea infektio" on kuitenkin lisätty niiden yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon (siirryt toiseen palveluun), joiden tutkimus, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet sekä sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen ovat maksuttomia.

Sairaanhoitopiirit tulkitsevat siis infektiovastaanotoilla käynnit eri tavoin. Siinä missä yhdeltä infektiovastaanotolta ei tule koskaan laskua, toisaalla sen voi saada, jos lääkärin mielestä kyseessä ei ole yleisvaarallinen tartuntatauti.

– Tästä asiasta sosiaali- ja terveysministeriö ei ole antanut erillistä ohjeistusta, Terho toteaa.

STM on saanut joitakin kyselyitä asiakasmaksujen perimisestä ja koronavirukseen liittyen.

Lappeenrantalainen Jussi Korhonen pitää tilannetta epäreiluna.

Epäreilu tilanne erityisesti vähävaraisille

Ihmiset ovat Korhosen mielestä eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea. Hän sanoo, että asia koskettaa erityisesti vähävaraisia.

– Onko oikein, että vähävaraisten ihmisten on mahdollisesti mietittävä, kannattaako heidän mennä käymään infektioasemalle, jos sieltä tulee lasku perään? Miten lääkäri voi ilman testiä suoraviivaisesti tulkita, milloin jollakin ei ole korona? Tiedetään, että se voi esiintyä lievänäkin tai oireettomana, Korhonen toteaa.

Hän löytää laskutuskäytännöistä muitakin epäloogisuuksia. Toisen infektioasemalla käyntinsä jälkeen Korhonen kuunteli mediasta hallituksen viestiä siitä, että kaikki lieväoireisetkin pitäisi testata.

– Mitä aiemmille infektioasemakäynnin laskuille tapahtuu, jos henkilö myöhemmin käy koronan vasta-ainetestissä ja se osoittautuu positiiviseksi? Onko silloin mahdollista hakea rahat takaisin?

Eksoten mukaan asiakasmaksuun tyytymätön asiakas voi pyytää viranhaltijalta päätöksen asiakasmaksusta (siirryt toiseen palveluun). Jos hän ei ole tyytyväinen siihen, voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen.

– Minusta se on väärin. Linjauksen pitäisi olla sama kaikissa sairaanhoitopiireissä. Ei ole oikein, että jossakin päin Suomea käynneistä maksetaan ja toisaalla ei. Linjan pitäisi olla yhtenäinen, Korhonen sanoo.

Koronatesti yksityislääkärillä voi maksaa satoja euroja

Myös testauskäytännöissä – eli siinä, kuka testiin pääsee – on eroja sairaanhoitopiiristä riippuen.

Jos testiin ei julkisella puolella pääse, yksityisillä lääkäriasemilla se tulee kalliiksi. Esimerkiksi Mehiläisen sivuilla kerrotaan, että se laskuttaa koronatestista 249 euroa. Terveystalossa koronatesti maksaa 195 euroa. Kela-korvauksen osuus summasta on 56 euroa.

Jussi Korhonen kävi lopulta viidennellä sairausviikollaan yksityisessä lääkärikeskuksessa koronavirustestissä. Se osoittautui negatiiviseksi. Yksityisen lääkärikeskuksen lääkärin mukaan silloin ei ollut enää kyseessä viruksen aiheuttama tauti, vaan bakteerin aiheuttama jälkitauti.

Jos hänellä olisi ollutkin korona, se ei olisi lääkärin mukaan enää näkynyt testissä.

Yksityiskäynnin hinta oli Korhosen mukaan 341,30 euroa. Summa sisälsi sekä koronatestin että lääkärikäynnin.

– Tämä meni yrityksemme terveysvakuutuksen kautta eli siitä minun ei tarvinnut yksityishenkilönä maksaa.

Eksote ilmoitti lisäävänsä koronavirustestauksen määrää (siirryt toiseen palveluun) 21.4.2020. Etelä-Karjala on ollut koronavirusepidemian aikana yksi niistä maakunnista, joissa on ollut vähiten testeillä varmistettuja tartuntoja.

Voit keskustella jutusta artikkelin lopussa 7.5. klo 23 asti.

Lue myös:

Hannele Seitsonen soitti sitkeästi lääkäriaikaa – Hoitamattomien sydäntautien vuoksi menetetään ehkä enemmän elinvuosia kuin koronan takia

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus