"Tiukka karanteeni on todella julma hoidettavalle" –SuPerin puheenjohtaja nostaisi hoivakodeissa elämänlaadun koronarajoitusten edelle

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan erityisesti koronan vaikutuksista muistisairaiden tilanteeseen.

koronavirus
Hoitajat tuovat Ritva Keltasta tapaamiseen poikiensa kanssa.
Hoitajat toivat viime viikolla Ritva Keltasen tapaamaan poikiaan konttiin perustettuun tapaamistilaan. Keltanen asuu Helsingissä asumispalvelukeskus Wilhelmiinassa. Ylen suorassa lähetyksessä vieraana muun muassa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.

Vierailurajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä jatkuvat, vaikka hallitus kertoi maanantai-iltana vapauttavansa suomalaisten arkea koronarajoituksista vähä vähältä.

Ylen suorassa lähetyksessä vieraillut Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että liitossa on alettu pohtia, kuinka raskasta koronaeristäminen on hoidettaville.

– Kysymys on siitä, että jos jossakin on jo korona ja tulee eristyksiä, niin miten inhimillistä ja epäinhimillistä se on.

Esimerkiksi hoivakoteihin ja palvelutaloihin muuttavat uudet asukkaat joutuvat kahden viikon karanteeniin koronaviruksen varalta. Paavola kuitenkin huomauttaa, että muistisairaalle kahden viikon karanteeni voi aiheuttaa yleiskunnon heikkenemistä.

– Millainen ihmisen loppuelämän laatu on ympärivuorokautisessa hoidossa? Yhteisöllisyyttä, sosiaalisuutta, omaisia, jotka pystyvät tulemaan käymään. Se on riski, mutta millainen on se toinen vaihtoehto: yksin omassa huoneessa. Tiukka karanteeni on todella julma hoidettavalle ja myös hoitajille.

– Se on eettinen kuorma hoitajille, hoitokodeille, mutta se on järjetön kuorma sille ihmiselle. Ja tähän pitäisi tulla jokin muutos.

"Inhimillisesti katsottuna päätös on helppo"

Paavola lähettää terveisiä kansanedustajille ja toteaa ymmärtävänsä, että päätös hoivakotien ja palvelutalojen koronarajoituksista on poliittisesti todella vaikea. Hän kuitenkin huomauttaa, että hoivakodissa asuvan ihmisen näkökulmasta ja inhimillisesti katsottuna päätös on helppo. Myös omaisille vierailurajoitukset ja hoivakotiasukkaiden karanteenit ovat tiukka kysymys.

– Nostaisin edelle elämänlaadun, ihmisten läheisyyden ja sosiaalisuuden.

Hallituksen maanantaisessa tiedotustilaisuudessa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson(r.) totesi, että turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi edistetään uusia käytäntöjä esimerkiksi hoivayksiköissä. Näin pyritään mahdollistamaan yhteyden pitäminen läheisiin.

Paavolan mielestä ulkopuolelta tulevilta tartunnoilta voitaisiin parhaiten suojautua käyttämällä hoivakodeissa ja palvelutaloissa kirurgisia maskeja.

– Nyt olisi parasta, jos valtiovalta nyt sanoo, että se (kirurginen maski) pitää olla, niin silloin se tarkoittaa, että se ei ole enää hankinnasta kiinni, vaan niitä tulee. Silloin pystymme estämään ulkopuolelta tulevan koronatartunnan.

Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän mahdollisuuksien mukaan fyysisiä kontakteja.

Hallituksen aikoo arvioida koronan vaikutuksia ikäihmisten tilanteeseen seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä.

  • Suorassa lähetyksessä vieraana olivat Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, espoolaisen Koivu ja Tähti -palvelukodin toiminnanjohtaja Tuula Raatikka ja Yleltä eläkkeelle jäänyt toimittaja ja yrittäjä Leena Pakkanen.
  • Lähetyksen juonsi toimittaja Tuulia Thynell.
  • Voit katsoa lähetyksen pääkuvaa klikkaamalla.

Lue seuraavaksi:

Lue uusimmat tiedot koronatilanteesta Uudellamaalla

Tässä uusimmat tiedot muualta Suomesta ja maailmalta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus