Kirjaston suljettujen ovien takana käy kuhina – Vaski-kirjastojen lainaus voidaan aloittaa muutamassa päivässä

Kirjastosalit pysyvät kiinni kesäkuun alkuun saakka.

kirjastot
Kirjasto
Turun pääkirjaston vanha osa on peräisin 1900-luvun alusta. Arkistokuva.Viivi Sihvonen / Yle

Kirjastot käynnistävät palveluitaan vaiheittain tämän viikon aikana. Turussa ensimmäisenä aloitetaan varattujen aineistojen lainaaminen. Järjestelyissä menee muutama päivä aikaa.

– Uskon, että Turun pääkirjaston ovet pystytään avaamaan ennen kesäkuun alkua niin, että voimme lainata aineistoa ulos. Tarkkaa päivää en osaa sanoa, mutta pyrimme avaamaan mahdollisimman nopeasti, toteaa Turun kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula.

Pilppula korostaa, että hallitus linjasi kaksi erillistä asiaa kirjastoista. Aineistojen lainaus voidaan käynnistää välittömästi, mutta varsinaisesti kirjastojen ovet voidaan avata vasta kesäkuun alussa.

Vielä toistaiseksi kaikki Vaski-kirjastojen (siirryt toiseen palveluun) toimipisteet, mukaan lukien omatoimikirjastot, ovat suljettuina. Kirjastoautotkaan eivät vielä aja.

Kirjastojen henkilökunta selvittää parhaillaan, kuinka aineiston lainaus voidaan toteuttaa turvallisesti. Kirjastoissa odotetaan myös lisäohjeita aluehallintovirastolta.

Pilppulan mukaan varsinaissuomalaisten kirjastojen johtajat neuvottelevat käytännön toimista vielä tiistaina.

– Sovimme illalla yhteisistä käytännöistä ja tiedottamisesta. Epäilen, että kaikki kirjastot eivät pysty käynnistämään lainausta kovin nopeasti. Joidenkin kirjastojen henkilökuntaa on lomautettuna.

Hartaasti odotettu lupa

Turun kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula kertoo, että hallituksen linjauksia on kirjastoissa odotettu kovasti.

– Olen itsekin toivonut, että jollakin tavalla voisimme jälleen palvella ihmisiä. Toimien nopeus kyllä yllätti ja se, että voidaankin heti alkaa lainata aineistoa. Vaatii meiltä työtä, että saamme lainauksen toimimaan.

Turun kirjastotoimessa ennakoidaan, että kesäkuun alun jälkeenkään kirjastot eivät pysty vielä toimimaan täysin normaalisti. Lehtiä varmaankin voi lukusaleihin tulla selailemaan, mutta tapahtumatoiminta jäänee yhä tauolle. Joka tapauksessa kirjastoissa iloitaan päätöksestä.

– Jonossa on muun muassa paljon opiskelijoita, jotka haluaisivat päästä opinnäytetöidensä kanssa eteenpäin. Nyt pääsemme auttamaan heitä. Asiakkaita vartenhan me olemme olemassa, ja ilman asiakkaita tästä palvelusta puuttuu sydän.

Lue lisää:

Kirjastot yllättyneitä lainaustoiminnan nopeasta alkamisesta – 3 miljoonan kävijän Oodiin sekä Rovaniemen kirjastoon tulossa tiskeille pleksilasit

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus