Ylen Trollitehtaalle voitto digimediakilpailussa – "Peli on hieman pelottava, sillä käytössä on oikeita meemejä ja somesisältöä"

Pelaaja levittää Trollitehdas-pelissä valeuutisia ja disinformaatiota.

sosiaalinen media
Trollitehdas-peli.
Selaimessa pelattava Trollitehdas-peli näyttää kuinka järjestelmällistä vihapuheen ja valeuutisten levittäminen voi olla.

– Iske oikeisiin tyyppeihin! Päätä kohderyhmäsi.

Näin käskyttää pomo alaistaan, työntekijää, jonka tunniste on #2053. Työntekijä, eli kuka tahansa Trollitehdasta (siirryt toiseen palveluun) pelaava käyttäjä, tottelee ja pyrkii valinnoillaan saamaan jakoja ja seuraajia.

Näin toimii Yle News Labin vuosi sitten julkaisema Trollitehdas-peli, jossa pelaaja levittää valeuutisia ja disinformaatiota. Tarkoituksena on valistaa, kuinka informaatiovaikuttaminen toimii sosiaalisessa mediassa.

Pääset peliin tästä (siirryt toiseen palveluun).

Nyt Trollitehdas on voittanut eurooppalaisen digimediakilpailun nuorille yleisöille suunnattujen tuotteiden kategoriassa.

– Peli on hieman pelottava, sillä käytössä on oikeita meemejä ja sosiaalisen median sisältöä, European Digital Media Awards 2020 (siirryt toiseen palveluun) -kilpailun tiedotteessa sanotaan.

Palkintoperusteluissa summataan, että peli käyttää hyväkseen sosiaaliseen mediaan keskittyvää uutisjournalismia, jonka tuloksena pelissä käytetyt esimerkit ovat todellisia.

Voittajan valinta oli tiedotteen mukaan tuomaristolle helppo tehtävä.

– Tämä on mahtava. Ylivoimainen voittaja, tuomaristo perustelee.

Yle News Labin päällikkö Jukka Niva pohdiskeli Trollitehdas-projektin merkitystä pelin julkaisun yhteydessä.

– Sosiaalinen media on rikastanut meidän kaikkien elämää valtavasti, mutta samalla täytyy ymmärtää, miten se toimii, ja millä tavoilla sitä voi hyväksikäyttää, Niva sanoi.

European Digital Media Awards on WAN-IFRA:n eli sanomalehtien ja uutistoiminnan kustantajien maailmanlaajuisen kattojärjestön järjestämä kilpailu, jossa palkitaan yksilöllisiä ja omaperäisiä digitaalisen median tuotteita eri kategorioissa.