1. yle.fi
  2. Uutiset

Länsirajalla odotetaan rajoitusten purkamista, mutta rauhassa – Juhani Mattsson: "Aika hyvin on pärjätty tähänkin asti, ei lyödä nyt läskiksi"

Paluu normaaliin olisi kova juttu, sanovat ihmiset länsirajalla.

Tornio
Torniolainen Juhani Mattson Länsirannalla.
Opiskelija Juhani Mattsson pitää hyvänä, että rajoituksia aletaan poistaa vähän kerrallaan.Jari Peltoperä / Yle

Länsirajalla odotetaan jo kovasti liikkumisrajoitusten lievennyksiä maasta toiseen. Torniossa valtakunnan rajalla olevan rauta-aidan luona käydään säännöllisesti tapaamassa Ruotsin puolella asuvia sukulaisia ja tuttavia. Hoidettavia asioitakin olisi, mutta tuorein rajoitus kieltää esimerkiksi yksityishenkilöiden välisen tavaranvaihdon.

Toistaiseksi lievennyksiä on tulossa vain työmatkaliikenteeseen rajan yli. Hallitus linjasi maanantaina, että työsuhteeseen perustuva ja muu välttämätön liikenne sallitaan toukokuun 14. päivästä alkaen. Siihen asti Suomen ja Ruotsin välillä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne.

Kävimme kysymässä torniolaisilta, miten liikkumisrajoitukset ovat vaikuttaneet heidän arkeensa.

– Annan aplodit rajoituksien lievennykselle, koska nämä rajoitukset ovat vaikuttaneet kaupankäyntiin ja kannattavuuteen. Meidän asiakkaista noin 30-40 prosenttia tulee Ruotsin puolelta eli se on iso lovi, kun he ovat poissa, sanoo luontaistuotekauppias, yrittäjä Teija Kankaanranta.

Teija Kankaanranta luontaistuotekaupassaan Torniossa.
Luontaistuotekauppias Teija Kankaanranta toivoo, että ruotsalaiset asiakkaat pääsisivät ostoksille.Jari Peltoperä / Yle

Koronavirukseen liittyvät turvallisuusasiat eivät Kankaanrantaa huolestuta. Hän uskoo, että länsirajalla asuvat suomalaiset ja ruotsalaiset ovat koronaviruksen osalta samassa veneessä.

– Sen mitä olen uutisointia kuullut, niin eihän Ruotsin puolella rajalla ole ollut näitä tartuntatapauksia yhtään enempää. Taitaa olla niin, että tällä puolella ollaan enemmistönä siinä asiassa.

Opiskelija kannattaa rajoitusten purkamista vähitellen

Torniolaisen opiskelija Juhani Mattssonin elämään rajoitukset eivät ole juuri vaikuttaneet, sillä hänellä ei ole sukulaisia tai muitakaan läheisiä Ruotsin puolella. Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä asia, että rajoituksia poistetaan vähän kerrallaan.

– Tämä virus ei ole lähtenyt leviämään Suomessa hirveästi, mutta jos käykin päinvastoin, niin on hyvä, että rajoituksia ei aleta purkaa huolimattomasti. Aika hyvin on pärjätty tähänkin asti, niin ei lyödä nyt läskiksi, sanoo Mattsson.

Eero ja Kirsti Pekkarinen Torniossa Victoriantorilla.
Eero ja Kirsti Pekkarisen arkeen rajoitukset eivät juuri ole vaikuttaneet, mutta Ruotsin paremmille bongailupaikoille tekisi mieli.Jari Peltoperä / Yle

Raja-aidan tuntumassa on myös torniolainen pariskunta, joka on palannut hiljattain mökiltä. Eero Pekkarinen lähti vaimonsa kanssa ihmettelemään suljettua rajaa, jonka taakse on jäänyt esimerkiksi tuttu bongauspaikka.

– Me on oltu Ylläksellä ulkoilemassa ja viettämässä koronapakolaisen aikaa useampi viikko. Ruotsin puolelle ei nyt pääse edes lintuja katsomaan, kun tuossa kaupunginlahdella olisi paremmat bongauspaikat juuri sillä puolella, kertoo Eero Pekkarinen.

Raisa Huttunen Tornion Länsirannalla.
Raisa Huttunen on joutunut muuttamaan lenkkireittejään, kun Haaparannan puolelle ei ole menemistä.Jari Peltoperä / Yle

Myös torniolaisen opiskelija Raisa Huttusen ulkoilureitit menivät uusiksi rajan sulkemisen jälkeen, mutta myös muu asiointi.

– Tavallinen lenkkireitti on puoliksi Ruotsin puolella, niin nyt on pitänyt vaihtaa lenkkimaisemia. Ruotsin puolella tulee myös käytyä lähes päivittäin, kun raja on auki. Isoa haittaa rajan sulkemisesta ei ole ollut, kun periaatteessa kaiken tarvittavan saa täältäkin puolelta, kuvailee Huttunen.

Lue tuoreimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi