1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Utsjokelainen Jouni Halonen palveli sodassa huoltojoukoissa ja kuljetti tavaraa porolla – sotilaskuva aiheutti skandaalin Venäjällä

Johannes Halonen uskoo, että isävainaansa Jouni Halonen olisi ollut ylpeä, jos olisi päässyt tämän tarinan kuulemaan.

Johannes Halosella on isästään sama kuva, joka päätyi Venäjän voitonpäivän juhlajulisteeseen. Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Utsjokelainen Rájá-Jovnna, Klemet Jouni Jeremias Halonen palveli jatkosodassa huoltojoukoissa Luttojoen alueella ja kuljetti porolla niin tarvikkeita ja ruokaa kuin haavoittuneita ja kuolleitakin.

Nyt yli 70 vuotta myöhemmin hänestä otettu sodanaikainen kuva aiheutti skandaalin Venäjällä Komin tasavallassa. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Venäjällä juhlitaan 9.5. niin kutsuttua suuren isänmaallisen sodan eli toisen maailmansodan voitonpäivää. Sen kunniaksi Komin tasavallan Usinskin kaupungissa erään rakennuksen seinään ripustettiin suuri juhlabanderolli, jossa komeilee sotilas poron kanssa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Sikäläiset huomasivat pian, ettei kuvassa suinkaan ollut Neuvostoliiton vaan Suomen sotilas Suomi-konepistooleineen. Utsjoella sotilas tunnistetaan Jouni Haloseksi. Kuvan on ottanut sotilasvirkamies Oswald Hedenström vuonna 1944.

Uutistoimisto Ria Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Usinskin kaupunginjohtaja Nikolai Takajev kertoo, että asiassa on tehty virhe ja juliste on otettu pois seinältä. Hän syyttää virheestä kaupungin kulttuuriosastoa ja sanoo, että vastuussa olevia rangaistaan.

Poika uskoo, että isävainaansa olisi ylpeä

Tieto banderollista levisi maanantaina sosiaalisessa mediassa myös Suomessa. Kun Rájá-Jon Johanas, Johannes Halonen näki isänsä kuvan venäläisen rakennuksen seinällä, ei hän ollut uskoa näkemäänsä. Kuva on Haloselle tuttu, sillä hänellä itsellään on samanlainen seinällä.

– Luulin, että joku laskee leikkiä. Katsoin tarkemmin ja Venäjältähän se oli. Totesin, että onpa äijä kova, kun on Venäjällä nyt. Olisi itse hyvillään, jos tietäisi miten asiat ovat, naurahtaa Halonen.

Vaikka Halosta huvittaakin, miten isävainaansa kuva joutui vahingossa hetkeksi venäläisten ylpeyden aiheeksi, miettii hän asiaa myös sen kannalta, joka erehtyi kuvan banderolliin laittamaan.

– Sille ihmisellehän tästä tulee vaikeuksia. Sitä minä suren, miten hänelle käy.

Klemet Jouni Jeremias Halosesta vuonna 1944 otettu kuva löytyy SA-kuva-arkistosta. Kuva: Oswald Hedenström / SA-kuva

Jouni Halonen syntyi vuonna 1910 Nuorgamissa Suomen ja Norjan rajan tuntumassa. Syntymäpaikan mukaan on hän myös saanut saamenkielisen nimensä Rájá-Jovnna, Raja-Jouni. Nyt kuuluisuuteen ponnahtaneessa kuvassa Halonen on 34-vuotias. Kuvan ottamisen jälkeen hän eli vielä noin 30 vuotta.

Myöhemmin hän ei juuri sodasta puhunut, kertoo Halonen. Ainoa, mitä hän kertoi, oli tarina siitä, kun haavoittui sodassa ja oli kateissa kahdeksan kuukautta, sairaalassa.

Johannes Halonen uskoo, että jos isänsä olisi tämän tarinan tullut tietämään, olisi hän saattanut tuntea ylpeyttä.

– Uskon, että olisi rinta noussut ja selkä suoristunut, kun kertoisi, että siinäs näette, se on Rájá-Jovnna siinä. Niin vielä sanoisi. Kyllä hän olisi ylpeä – niin kuin minäkin, naurahtaa Johannes Halonen.

Korjattu 6.5. klo 12.42 Venäjän sotilas Neuvostoliiton sotilaaksi.