Järjestetäänkö rippileirejä? Voinko kutsua kaveriporukan mökille? Yksitoista kysymystä koronarajoitusten vaikutuksesta kesänviettoon

Koronarajoitusten purkaminen herättää monia kysymyksiä, haimme vastauksia asiantuntijoilta.

koronavirus
Nuoria istumassa Aurajoen rannassa
Kesäkuun alusta lievenee esimerkiksi kokoontumisrajoitus: 50 ihmistä saa kokoontua. AOP

Kysyimme Instagram-tarinassamme (siirryt toiseen palveluun), mikä mietityttää tulevan kesän vietossa koronarajoitusten heittämän varjon alla ja mitä muutoin haluaisitte tietää tilanteen vaikutuksesta omaan elämään. Kokosimme alle usein toistuvia kysymyksiä ja muutaman jokerin.

Mukaan mahtuu kysymyksiä kouluista, mökille lähdöstä ja rippileireistä.

  • Jos haluat tietoa mieluummin ravintoloiden avautumisesta, siirry tänne.

Voiko kavereiden kanssa lähteä mökkireissulle tai järkätä pienet juhlat?

Ainakaan megaporukalla mökille ei voi kesäkuussa lähteä. Kovin monella ei tosin taida olla yli 50 ihmistä majoittavaa mökkiä, sillä kesäkuusta alkaen 10 hengen sijasta kokoontumisrajoitus laajenee 50 ihmiseen.

Milloin ylioppilasjuhlat tai amiksen valmistujaiset voi pitää kotona?

Ikävä kyllä megaporukalla ei voi kekkeröidä valmistujaisiakaan ainakaan kesäkuussa. Niin kuin mökkikysymyksessä, juhlissakin saisi olla kesäkuun alusta lähtien ihmisiä maksimissaan 50. Syy on epidemiologinen eli nojaa terveyssyihin ja taudin leviämisen estämiseen.

– Tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä, sanoo viestintäjohtaja Mikko Koivumaa työ- ja elinkeinoministeriöstä.

50 hengen maksimi pätee myös esimerkiksi yksityisiin tapahtumiin, harrastuksiin ja urheilutapahtumiin.

Kuntaliitto on ehdottanut valmistujaisten juhlimista (siirryt toiseen palveluun) elokuun viimeisellä viikolla, jos koronavirustilanne vain on silloin sopiva.

Milloin huvipuistoon pääsee normaalisti?

Ihmisiä Linnanmäen Hurjakuru-koskenlaskuradalla
Vielä on hieman auki, millaisin ehdoin huvipuistoja päästään availemaan kesäksi. Jari Kovalainen / Yle

Asia on työn alla, mutta ainakin Linnanmäellä kesää valmistellaan jo kovalla vauhdilla. Huvipuisto aloittaa pian keskustelut viranomaisen kanssa siitä, millaisilla ehdoilla huvipuiston ovet voitaisiin avata jo heti kesäkuussa. Lintsi työllistää toimitusjohtaja** Pia Adlivankinin** mukaan kesällä 650 kesätyöntekijää, hupimestaria. Kesää valmistelemassa on myös ollut iso porukka.

Toimitusjohtaja vaikuttaa positiiviselta kesän suhteen.

– On mahtavaa, että asiakkaamme pääsevät pian kokemaan huvittelun riemua huvipuistossa hyvin poikkeuksellisen kevään jälkeen, Adlivankin kirjoittaa.

Eri huvipuistojen tilanteesta voit lukea lisää tästä jutustamme.

Vaikka kokoontumisrajoitus laajenee kesäkuun alussa vain 50 henkeen, työ- ja elinkeinoministeriöstä kerrotaan, että parhaillaan valmistellaan alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten huvipuistojen, eläintarhojen, kirjastojen ja elokuvateatterien ynnä muiden turvallista avaamista tartuntoja minimoivin puittein. Asiasta tullaan antamaan ohjauskirje eri alueilla jöötä pitäville aluehallintoviranomaisille.

Järjestetäänkö rippileirejä jo normaalisti?

– Piispat linjasivat juuri tänään tiistaina, että rippileirejä on mahdollista järjestää kesällä, poikkeusolojen järjestelyjen vuoksi juhannuksen jälkeen. Leirillä on pidettävä kiinni 50 hengen rajoituksesta ja erityistä huomiota on kiinnitettävä käytössä olevien tilojen väljyyteen ja hygieniaan. Nyt seurakunnissa etsitään mahdollisuuksia muokata toteutusta niin, että leirit onnistuisivat, kertoo asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta.

Konfirmaatiotilaisuuden ehtoollinen kirkossa.
Seppo Sirkka / Yle

Minulla on sovittuna kesätöitä Norjaan. Joudunko nyt perumaan kesäpestini?

– Tässä täytyy huomioida Norjan viranomaisten vaatimukset maahan tulemiselle, ulkoministeriöstä vastataan.

Asia ei siis ole yksin kiinni Suomen hallituksen päätöksistä, koska Norjalla on omat päätöksensä. Suomessa ulkoministeriö ei voi kieltää suomalaisia menemästä ulkomaille, mutta tällä hetkellä matkustamista ei ministeriöstä suositella.

Mitä tulee Suomen rajan ylittämiseen, ulkoministeriön sisältö- ja viestintäasiantuntija Petra Sarias toteaa, että rajavartiolaitos kertoo uusista muutoksista torstaina 7.5.

Saanko käydä ostamassa nuuskaa omaan käyttöön Haaparannasta?

Kyllä vai ei? Sitä ei ainakaan ulkoministeriöstä kommentoida. Sen sijaan saadaan huomautus, että ulkomaille ei ehkä juuri nyt kannattaisi lähteä. Se ei kohdistu mitenkään nuuskaan, vaan pätee kaikkeen matkustamiseen.

– Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustussuositusta jatketaan tältä osin, ulkoministeriöstä kommentoidaan.

Ruotsalaisella poikaystävälläni on kesätyösopimus Suomeen. Pääseekö hän kesäksi tänne?

– Rajaliikenteen säädösperusteisia rajoituksia puretaan 14.5. alkaen niin, että sallitaan Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne, Petra Sarias ulkoministeriöstä vastaa.

– Sisäministeriö laatii tarkemman ohjeistuksen rajaliikenteen asteittaisesta avaamisesta, hän jatkaa.

nuori mies skeittaa
Markus Mattila / AOP

Onko niin, ettei koulussa saa tavata rinnakkaisluokkalaisia?

– Alakouluissa opetusryhmät pidetään erillään koko koulupäivän ajan. Yläkoulussa ja valinnaisissa aineissa opetusryhmä voi vaihtua, mikäli opetusta ei voida muutoin toteuttaa, vastaa hallitusneuvos Marjaana Larpa opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Jos yli 10:tä henkilöä ei saa nyt tavata, miksi luokkahuoneissa sitten saa opettaa?

– Koulussa tai varhaiskasvatuksessa tapahtuvaa toimintaa ei pidetä kokoontumislain tarkoittamana julkisena kokoontumisena eikä 10 hengen sääntöä tarvitse noudattaa, OKM:n Larpa jatkaa.

Jos kouluihin voi jo palata, miksi pääsykokeita ei järjestetä normaalisti?

– Korkeakoulujen pääsykokeet ovat usein laajan osallistujajoukon tilaisuuksia, joihin tullaan eri puolilta Suomea, mikä lisää koronavirukselle altistumista ja viruksen leviämistä valtakunnallisesti, vastaa opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Seija Rasku.

Milloin voin lähteä ulkomaille vaihtoon tai harjoitteluun?

Tähän kysymykseen pätee sama kuin aiempiin kysymyksiin ulkomaille lähdöstä. Tarpeetonta vapaa-ajan matkustamista ei suositella tällä hetkellä. Ketään ei tosin voi estää Suomesta lähtemästä omalla vastuulla. Ainakaan nyt sellaisesta kiellosta ei ole tehty mitään päätöstä. Eri asia on, otetaanko mihinkin maahan tällä hetkellä sisään ulkomailta tulevia.

Muokattu 5.5. klo 21.25: Saimme kysymykseen rippikoulujen järjestämisestä aiempaa tarkemman vastauksen.

Muokattu 6.5. klo 11.05: Korjattu opetus- ja kulttuuriministeriön edustajien nimet.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus