Uudenlaista ensihoitoa Päijät-Hämeessä – Potilaille nopea arvio kunnosta ja apua kotiin

Yhtymän hallitus käsittelee uutta toimintamallia seuraavassa kokouksessaan. Tarkoituksena on välttää turhia päivystyskäyntejä.

ensihoito
Ensihoitoauto
Uusi ensihoitomalli vahvistaisi päivystysavun ja kotisairaalan voimavaroja. Mika Moksu / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valmistelee ensihoitoon toimintamallia, jossa ensihoitoa tarvitsevat potilaat voitaisiin hoitaa yhä useammin kotona, ilman käyntiä päivystyksessä. Taustalla on viime vuoden lopulla aloitettu asiantuntijaselvitys, joka suositti ensihoitopalvelujen tuottamista terveydenhuollon kiinteässä ohjauksessa.

Hyvinvointiyhtymän hallitus päätti selvityksen käynnistämisestä, koska ensihoitopalvelujen tuottamiseen kytkeytyi paljon eri toimijoiden välisiä jännitteitä sekä poliittiseen päätöksentekoon liittyviä näkemyseroja.

Nyt hyvinvointiyhtymä esittää, että se järjestäisi ja tuottaisi itse sekä ensihoidon että EVA-toiminnan eli ensihoidon ja kotisairaalan vastaanoton.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen kontolle jäisi ensivaste, asemaverkosto sekä ajoneuvokalusto.

Samalla päivystysavun ja kotisairaalan voimavaroja lisättäisiin tuntuvasti, että potilaat saisivat nopeasti arvion tilanteestaan ja apua kotiin. Toimintamallin katsotaan vähentävän hoitojaksoja vuodeosastoilla ja parantavan iäkkäiden potilaiden palvelua.

Yhtymän tavoitteena on myös 1,1 miljoonan euron säästöt kiireellisen ensihoidon jäsenkuntamaksuista ensi vuonna. Lisäksi 1,5 miljoonan euron suuruiset säästöt tulisivat sairaansijojen vähentämisestä.

Hyvinvointiyhtymän hallitus käsittelee esitystä ensihoidon toimintamallista maanantaina 11. toukokuuta.