1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Miksi kasvomaskeista tehdään selvitys vasta nyt? STM: Tarpeen niistä nousseen keskustelun takia – "Näitä selvityksiä on maailmalla jo tehty"

HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mielestä selvityksen tekemisessä ollaan jälkijunassa.

koronavirus
Kirsi Varhila
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan Suomessa ei ole aiemmin ollut tarvetta tehdä selvitystä kasvomaskeista.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkön Kirsi Varhilan mukaan kasvomaskien käytöstä tehtävä selvitys on tarpeen niistä nousseen julkisen keskustelun takia. Varhilan mukaan selvityksen tekemistä ei ole aiemmin koettu tarpeelliseksi.

– Nyt kun se on noussut akuutisti ja erittäin laajasti keskusteluun, niin tämän selvityksen paikka on mitä ilmeisin ja tarpeellinen, Varhila sanoi tiistaina A-studiossa.

Monessa Euroopan maassa kasvomaskien käyttöä edellytetään jo. Suomessa hallitus kertoi eilen maanantaina teettävänsä kasvomaskien käytöstä selvityksen.

Varhila huomautti, että Suomessa on ollut monia muita maita paljon lievemmät rajoitukset koko ajan käytössä.

– Ihmiset ovat noudattaneet tosi hyvin näitä rajoitustoimenpiteitä, fyysisiä etäisyyksiä ynnä muita, jolloin meillä ei ole tautitapaukset lähteneet hirvittävän suureen kasvuun. Meillä ei sinänsä ole ollut tarvetta myöskään tämän asian (kasvomaskien käytön) selvittämiseen.

Varhilan mukaan selvityksen valmistumisen aikataulu riippuu siitä, miten laaja toimeksianto selvitykseen tehdään. Aiemmin hän arvioi, että selvitys saattaa valmistua vasta kesäkuun loppupuolella.

Varhilan mukaan hallitus pohti myös tieteellisen tutkimuksen teettämistä maskeista. Tällainen tutkimus olisi kuitenkin kestänyt vielä kauemmin. Nyt tehtävässä selvityksessä on määrä kartoittaa, mitä tieteellistä tutkimusta on jo olemassa.

Lehtonen: Näitä selvityksiä on maailmalla jo tehty

HUSin diagnostiikkajohtajana ja Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina toimivan Lasse Lehtosen mielestä selvityksen tekemisessä ollaan jälkijunassa.

– Kyllähän näitä selvityksiä on maailmalla jo tehty. Hiukan tässä on kysymys pyörän keksimisestä uudelleen, Lehtonen huomautti A-studiossa.

Lehtosen mukaan tiedeyhteisö on sitä mieltä, että maskeista on jonkin verran hyötyä lisätoimenpiteenä epidemian rajoittamisessa.

– Maskista on hyötyä tietyissä tilanteissa. Se vähentää tartuntoja ja sitä kautta auttaa epidemian hallinnassa, Lehtonen jatkoi.

Lasse Lehtonen
HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan tiedeyhteisö on sitä mieltä, että maskeista on jonkin verran hyötyä lisätoimenpiteenä epidemian rajoittamisessa.Yle

Myös Varhilan mielestä kasvosuojainta olisi hyvä käyttää, jos ihminen tietää olevansa oireinen tai mahdollisesti jopa taudin kantaja ja hänen on silti pakko asioida jossain.

Eikö suositusta ole annettu, koska maskeja ei riitä?

Varhilalta kysyttiin, eikö kasvomaskeista ole annettu virallista suositusta siksi, että ne eivät kuitenkaan riittäisi koko kansalle. Kansliapäällikkö ei vastannut kysymykseen suoraan.

Varhila sanoi pitävänsä ilman muuta selvänä, että terveydenhuollon henkilöstö pitää suojata ensimmäisenä.

– Tämä on prioriteetti numero ykkönen, jotta meillä riittää henkilöstöä hoitamaan, Varhila sanoi.

Varhila myös totesi, että vaikka ihmisiä ei ole ohjeistettu käyttämään maskeja, niiden käyttöä ei ole myöskään kielletty.

Lue lisää:

Yle selvitti: Kasvomaskit pakollisia jo yli 50 maassa – määräykset perustuvat tutkimusnäyttöön, mutta Suomessa suositusta ei toistaiseksi tule

Pitäisikö kouluihin palata hengityssuojat kasvoilla? Tämä ja 6 muuta kysymystä suojamaskeista – Näin sosiaali- ja terveysministeriö vastaa

Lue seuraavaksi