1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yhdysvalloissa vuotaneen luonnoksen mukaan koronatartuntojen määrä saattaa kasvaa huimasti toukokuussa

Koronavirus on tappanut Yhdysvalloissa jo yli 71 000 ihmistä. Tartuntoja on yli 1,2 miljoonaa.

koronavirus
Palomiehet valmistautuivat hoitamaan epäiltyä koronapotilasta Reveressä, Massachusettsissa.
Palomiehet valmistautuivat hoitamaan epäiltyä koronapotilasta Reveressä, Massachusettsissa.Cj Gunther / EPA

Yhdysvalloissa päivittäin todettavien uusien koronavirustartuntojen määrä saattaa nousta jopa 200 000:aan toukokuun puolenvälin jälkeen, kertoo medialle vuodettu raporttiluonnos.

Luonnoksen mukaan myös kuolemien määrä voisi nousta: toukokuun puolenvälin ja kesäkuun alun välillä koronakuolemia saattaisi olla päivittäin jopa yli 3 000.

Mallinnuksen tekijän mukaan mallinnus oli vielä kesken. Siinä oli tarkoitus käydä läpi erilaisia skenaarioita, kirjoittaa Washington Post. Tiedoista kertoi ensin New York Times.

– Sen ei ollut tarkoitus olla minkäänlainen ennuste, mallinnuksen tehnyt epidemiologian apulaisprofessori Justin Lessler sanoi Washington Postille.

Mallinnusta ei esitetty presidentin koronaryhmälle

Lessler ei tiedä, miten tiedot ovat päätyneet uutismedioiden käsiin tai hallinnon diaesitykseen. Washington Postin näkemissä tiedostokopioissa on dioissa Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskus CDC:n logo.

Lessler huomauttaa, että vaikka todellisuudessa määrät saattavat vaihdella merkittävästi, mallinnuksista ilmenee mahdollinen tartuntojen hallitsematon lisääntyminen. Hänen mukaansa kuun loppuun mennessä voidaan hyvin todeta 100 000 uutta tartuntaa päivässä. Kaikki riippuu poliittisista päätöksistä.

Valkoisen talon mukaan kyseessä on CDC:n dokumentti, jota ei ole esitetty presidentin koronavirusryhmälle.

Vuodetun luonnoksen luvut saattavat kuitenkin tukea joidenkin asiantuntijoiden huolta siitä, että maan osavaltioita ryhdytään avaamaan liian nopeasti.

Presidentti Donald Trump on aikaisemmin arvioinut, että Yhdysvalloissa kuolisi viruksen aiheuttamaan tautiin pahimmassa tapauksessa 100 000 ihmistä. Jos ihmisiä kuitenkin kuolisi päivittäin noin 3 000, ylittyisi Trumpin arvioima määrä nopeasti.

Joka päivä jopa 2 000 uutta koronakuolemaa

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa todetaan 25 000–30 000 uutta tartuntaa päivittäin. Uusia kuolemia vahvistetaan noin 1 500–2 000.

Yhdysvalloissa on kuollut koronan vuoksi jo yli 71 000 ihmistä, selvisi tartuntatilannetta tarkkailevan Worldometer-sivuston seurannasta tiistai-iltana Suomen aikaa. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut koronan vuoksi 215 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku oli tiistaina 44.

Varmistettuja tartuntoja maassa on yli 1,2 miljoonaa.

Tiistaina Trumpin oli määrä vierailla Arizonan osavaltiossa sijaitsevassa Honeywellin tehtaassa. Tehtaalla valmistetaan kasvosuojaimia. Trump ei ollut itse suostunut käyttämään kasvomaskia ainakaan ennen tiistaita.

Ennen tehdasvierailua hän vihjasi, että voisi peittää kasvonsa. Hän lisäsi kuitenkin tekevänsä näin ainoastaan, jos kyseessä olisi "maskiympäristö".

Tiistainen Honeywell-visiitti oli Trumpin ensimmäinen isompi retki Valkoisen talon ulkopuolelle noin kahteen kuukauteen.

Lue lisää:

USA:ssa pelätään koronan tuovan ruokapulaa – Oliko Trumpin päätös määrätä lihanjalostamot töihin välttämätön vai turhaa työntekijöiden vaarantamista?

Korona-aikana vessapaperibisneksellä pyyhkii Yhdysvalloissa normaaliakin paremmin

Yhdysvaltain vankilat koronapommeja – Jopa 80 prosenttia sairastunut, potilaiden eristäminen mahdotonta

Lue seuraavaksi