1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköverkot

Vaasan saariston sähkövarmuus paranee – puustoa raivataan helikopteriin kiinnitetyllä raivaussahalla

Vaasan Sähköverkko raivaa tällä viikolla puustoa Gerby-Västervikin saaristossa. Raivaustöitä tehdään 21 kilometrin matkalta sähkölinjan ympäriltä.

sähköverkot
Puita raivataan helikopteriin kiinnitetyn raivaussahan avullla.
Gerby-Västervikin saaristossa puustoa raivataan helikopterin avulla sähkölinjan viereltä.Jarkko Heikkinen/Yle

Pieni helikopteri nousee ilmaan Vaasan Mansikkasaaresta. Siitä roikkuu pitkä vaijeri, jonka päässä on kiekkoja. Helikopteri suuntaa kohti merta ja saaristoa.

Vaasan Sähköverkko aloitti maanantaina puiden raivaustyöt Gerby-Västervikin saaristossa. Tarkoituksena on parantaa saariston sähkönsaannin varmuutta. Asukkaiden ja mökkiläisten riesana on ollut pitkään jatkuva sähköttömyys myrskyjen jälkeen. Kun puut ovat kaatuneet sähkölinjan päälle, ei avun ja raivauskaluston saaminen paikanpäälle ole onnistunut kovin nopeasti. Esimerkiksi viime talvena hankala jäätilanne vaikeutti korjaustöitä.

– Me emme päässeet normaalisti ulos saaristoon korjaamaan, vaan piti yrittää hydrokopterilla. Harmittaa, kun emme pääse paikanpäälle ihan niin nopeasti korjaamaan kun haluisimme, harmittelee Vaasan Sähköverkon kunnossapitopäällikkö Göran Heino.

Puustoa raivataan tällä viikolla helikopterista käsin

Tilannetta koitetaan nyt korjata sahaamalla oksia pois puista sähkölinjojen läheltä helikopterista käsin. Sahattavana on 21 kilometriä pitkän sähkölinjan ympäristö. Linjan piirissä on yli 650 sähköistettyä mökkiä.

Helikopterilla raivataan puiden oksia.
Gerby-Västervikin saaristossa puustoa raivataan helikopterin avulla sähkölinjan viereltä.Jarkko Heikkinen/Yle

– Käytännössä helikopteri roikottaa sahaa ja leikkaa oksia pois. Se kuulostaa aika yksinkertaiselta, mutta vaatii tarkkuutta, taitoa ja kestävää päätä kuljettajalta kieppuvassa ja heiluvassa helikoterissa, kertoo kunnossapitopäällikkö Göran Heino.

Vaasan Sähköverkko käyttää puuston raivaukseen helikopteria sahoineen nyt ensimmäistä kertaa. Sähköverkon väki kävi viime syksynä muualla Suomessa katsomassa helikopterin avulla tehtävää raivaustyötä ja sen perusteella arveltiin, että keino sopisi myös Vaasan saariston hankaliin olosuhteisiin. Jos Gerby-Västervikin puiden raivaus onnistuu toivotusti, niin uusia kohteita helikopterille on jo mietitty.

Helikopteri lentää Vaasan saaristossa
Jarkko Heikkinen/Yle

– Saaristokohteet sopivat helikopterityölle. Meillä olisi Petolahden ja Maalahden saaristossa sopivia seuraavia kohteita, jos tämä osoittautuu hyväksi tavaksi, pohtii Vaasan Sähköverkon kunnossapitopäällikkö Göran Heino.

Työt raivaushelikopterilla aloitettiin maanantaina ja jos säät ovat suotuisat, niin puusto sähkölinjan viereltä pitäisi olla raivattuna viikon sisällä.

Lue seuraavaksi