Brittiläinen matkanjärjestäjä tyrmää Enontekiön lentoaseman sulkemisen ja haukkuu Finavian

Myös poliitikot ja Lapin kauppakamari arvostelevat Finavian toimintaa voimakkaasti.

Enontekiö
Hetan lentokenttä Enontekiö
Matkanjärjestäjä Transunin talousjohtaja James Crawshaw sanoo, että Finavia on epäonnistunut Enontekiön lentoaseman hoidossa, koska se ei kuuntele asiakkaitaan.Jorma Korhonen / Yle

Isossa-Britanniassa toimiva matkanjärjestäjä Transun lyttää Finavian kaavailut sulkea Enontekiön lentoasema. Finavia harkitsee huonoon kuntoon päätyneen aseman sulkemista tai myyntiä toiselle operaattorille.

Transunin talousjohtaja James Crawshaw sanoo, että Finavia on epäonnistunut Enontekiön lentoaseman hoidossa, koska se ei kuuntele asiakkaitaan.

– Tällä tilanteella ei ole mitään tekemistä koronaepidemian, korkotason tai Brexitin kanssa. Kyse on täysin Finavian epäonnistumisesta lentoaseman kehittämiseksi asiakkaiden toiveiden mukaan.

Crawshaw'n mukaan Transun on maksanut Finavialle miljoonia euroja Enontekiön lentokentän käytöstä vuosien mittaan. Yhtiö sanoo tuovansa 4,5 miljoonaa euroa rahaa Enontekiölle joka vuosi.

– Olemme ehdottaneet useita uusia lentoja Enontekiölle, mutta emme ole saanut mitään vastausta Finavialta. Siksi käytämme myös Ruotsin Kiirunan kenttää.

Finavian mukaan Enontekiön lentoaseman liikevaihto on vain muutama sata tuhatta euroa vuodessa. Lentokenttäyhtiön mukaan se ei ole löytänyt sellaisia Transunin viestejä, joissa olisi pyydetty lisää lentovuoroja ja joihin ei olisi vastattu.

Kritiikkiä poliitikoilta

Finavian kaavailut ovat kohdanneet vastustusta myös politiikan puolella. Esimerkiksi kansanedustaja Markus Lohi (kesk.) pitää valtionyhtiön suunnitelmia lyhytnäköisinä ja vaatii Finaviaa turvaamaan kentän tulevaisuuden.

– Vuosittain Enontekiön lentokentälle saapuu yli 20 000 chartermatkailijaa, mikä on keskeistä koko Tunturi-Lapin matkailuelinkeinon kannalta. Nyt pitää katsoa paljon kauemmas kuin kuukausien tai muutaman vuoden päähän. Lapin matkailulla on valtava potentiaali myös koronan jälkeisessä maailmassa, mutta tämä potentiaali lunastetaan ainoastaan yhteistyöllä.

Myös valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo Twitterissä, että lentokentän säilyminen Enontekiöllä on tärkeää.

– Lentokenttäverkostomme koko maassa on ihmisten liikkumisen, matkailun ja yritysten kannalta elintärkeää. Enontekiön lentokentän tilanne on selvitettävä perin pohjin ja kentän säilyminen turvattava.

Finavian suunnitelmaa on kritisoinut myös muun muassa Heikki Autto (kok.) ja Mikko Kärnä (kesk.) sekä Lapin kauppakamari.

Lue lisää

Finavia harkitsee Enontekiön lentokentän sulkemista – "kentän sulkeminen olisi vakava isku koko Tunturi-Lapin alueelle"

Enontekiö haluaa turvata Hetan lentoliikenteen - kiitotielle tarvitaan uusi päällyste