Istutaanko kesäkuussa terasseilla? Riippuu tulevista rajoituksista, sillä ravintoloitsijat eivät avaa terasseja ellei se ole kannattavaa

Mikäli hallituksen asettamat rajoitukset antavat myöten Helsingissä aukeaa heti kesäkuun alussa lukuisia terasseja.

Ravintolaterassit
Viinilasi edustalla ja ihmisiä taustalla terassilla
Ravintoloitsijoiden mukaan kuolinisku terassien avaamiselle olisi se, että aukioloaika rajoitettaisiin vain lounasaikaan.Nella Nuora / Yle

Kylmä juoma, aurinko ja hyvä seura. Moni alkoi jo haaveilla kesäterasseista, kun hallitus kertoi koronarajoitusten purkamisesta. Tämän hetkisen tiedon mukaan ravintolat saavat avata ovensa asteittain 1. kesäkuuta, jos tautitilanne ei pahene.

Tarkoittaako tämä sitä, että myös kesäterassit aukeavat kansalle?

Ainakin Helsingissä useat ravintolaketjut valmistautuvat jo kovalla vauhdilla siihen, että terassit avataan heti kun se on mahdollista ja yrittäjille kannattavaa.

– Olemme varautuneet siihen, että kaikki terassit voidaan avata heti kesäkuun alussa. Tarkoitus on noudattaa niillä tarvittavia turvavälejä huolimatta siitä velvoitetaanko näin tekemään, sanoo muun muassa ravintolaketju Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Suurimmat terassimyynnit tehdään yleensä alkukesästä. Huonon kevään jälkeen terassien nopea avaaminen olisi monelle ravintolalle elintärkeää, toteaa puolestaan Happy Hour restaurants -ketjun ravintoloitsija Tarja Palomäki.

Ravintoloitsijat arvelevat, että myös kuluttajat hakeutuvat sisätilojen sijaan mieluummin terasseille, koska ne koetaan turvallisemmiksi vaihtoehdoiksi.

Ravintoloiden avaaminen edellyttää vielä lain muuttamista siten, että ravintolatoiminnalle voidaan asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Lakimuutosehdotukset tuodaan hallituksen käsittelyyn viimeistään 13. toukokuuta.

Tiukat rajoitukset voivat pitää terassit kiinni

Koronan kurittamien ravintoloiden kassat on kauhottu lähes tyhjiin, eikä terasseja voida avata, jollei se ole yrittäjälle kannattavaa. Kovat rajoitukset asiakaspaikkojen, aukiolojen ja turvavälien suhteen voivat vielä heittää kapuloita rattaisiin.

Ravintoloitsijoiden mukaan kuolinisku terassien avaamiselle olisi se, että aukioloaika rajoitettaisiin vain lounasaikaan. Suurin myynti tapahtuu yleensä muulloin kuin keskellä päivää.

Kannattavuutta voi syödä myös se, jos terassille ei voida sijoittaa tarpeeksi asiakaspaikkoja. Esimerkiksi 50 ihmisen kokoontumisrajoitus on Palomäen mukaan siinä rajoilla, kannattaako terassia edes avata.

– Tuolla asiakasmäärällä minulla on varaa palkata vain yksi työntekijä. Voisi olla hyvä, jos esimerkiksi anniskelualueen rajaa voitaisiin väliaikaisesti suurentaa. Tällöin pöytiä pystyttäisiin asettelemaan harvempaan ja luomaan tarvittavan suuret turvavälit, sanoo Palomäki.

Ravintolakolmion kentän johtaja Joonas Keskinen puolestaan on toiveikas asian suhteen, mutta odottaa vielä tarkennuksia.

– Se olisi tietenkin mahtavaa, jos näin voitaisiin tehdä. Tässäkin asiassa tarvitaan kuitenkin vielä selvät ohjeet, miten tämä onnistuisi käytännössä. Toki on varmasti terasseja, joissa ei fyysisten puitteiden takia väliaikainen laajennus onnistu, mutta on myös valtavasti terasseja joissa tämä onnistuu. Tämä vaatisi hyvää yhteishenkeä niin maanomistajilta, lupaviranomaisilta sekä ravintoloitsijoilta, toteaa Keskinen.

Avi on jo varautunut luparuuhkaan

Samalla kun ravintoloitsijat odottavat kuumeisesti hallituksen tarkempia rajoituksia, virkamiehet valmistautuvat jo paperirumbaan. Esimerkiksi anniskeluluvista vastaavassa aluehallintovirastossa on jo varauduttu hakemusmäärien kasvuun.

– Ravintoloilla on ymmärrettävästi kiire saada lupansa sen mukaan mitä lait antavat myöten. Pyrimme siihen, että me emme olisi sumana tässä kohdassa, sanoo alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lupa anniskelualueen kasvattamiseen jo olemassa olevalle terassille on Lehikoisen mukaan nopeampi käsitellä kuin täysin uuden terassin perustaminen.

–Jos terassia ei vielä ole, lähdetään liikkeelle täysin nollasta. Anniskelulupaa varten joudumme pyytämään terassista poliisin lausunnon ja kuulemaan myös ympäristössä olevia taloyhtiöitä. Tämä vie minimissään ainakin kaksi viikkoa, sanoo Lehikoinen.

Liikenneverkko voi olla terassin laajentamisen tiellä

Lupa terassille tai sen laajentamiselle tarvitaan avin lisäksi myös aluetta vuokraavalta maanomistajalta. Helsingin kaupungin mukaan useimmat sen terassiluvista ovat monivuotisia sopimuksia ja kevään aikana ei ole tullut juurikaan irtisanomisia.

Myös kaupunki on valmistautunut käsittelemään esimerkiksi terassialueiden laajentamisia.

– Se vaatii aina tapauskohtaista arviointia ja ahtaassa kaupunkiympäristössä terassin laajentaminen ei aina ole mahdollista. Arvioinnin pitää myös olla tasapuolista, sanoo alueiden käyttö ja -valvonta -yksikön päällikkö Antti Mäkinen Helsingin kaupungilta.

Esimerkiksi liikenteelliset asiat voivat estää terassialueen laajentamisen tiiviissä kaupungissa.

Normaalisti kesäterassien kausi kestää Helsingissä huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Koronakriisin alkaessa kaupunki siirsi kauden aloitusta kesäkuun alkuun, jotta ravintoloitsijoiden ei tarvitse maksaa vuokraa kiinni olevasta terassista.

Lue myös:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta

Saako 1.6. mennä kaljalle tai syömään ravintolaan? Vastaus on toistaiseksi ehkä, jos ja mutta – ravintoloitsija odottaa selkeää linjausta

Näin ravintoloitsijat reagoivat rajoitusten purkuun eri puolilla Suomea – "Kamalinta olisi toimia puolella salilla, mutta täysillä kuluilla"

Ylen tiedot: Hallitus esittää ravintoloille tukea kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin – esitys annetaan torstaina

Keskustelu on auki torstaihin kello 23.00:een.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus