Ylen tiedot: Hallituksen valmistelu yritysten yleistuesta venyy ensi viikkoon – hallitus antaa esityksen ravintolatuesta torstaina

Julkisuudessa on kerrottu, että hallitus päättäisi yleistuesta keskiviikkona.

koronavirus
Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Anna-Maja Henriksson håller presskonferens.
Hallitus suunnittelee tukevansa yrityksiä suoraan, jotta ne selviäisivät koronakriisin yli.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ylen tietojen mukaan valmistelu yritysten yleistuesta venyy ensi viikkoon.

Taustalla ei ole poliittista kiistaa hallituspuolueiden välillä, vaan kyse on teknisistä yksityiskohdista, joista pitää päästä selville ennen lain valmistumista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi asiaa Säätytalon portailla keskiviikkona aamupäivästä MTV Uutisille (siirryt toiseen palveluun).

– Yritystukiasiaa on valmisteltu, mutta käsitykseni mukaan valmisteluvaihe on sellainen, että meillä ei ole tänään mahdollista päättää asiasta, Marin sanoi.

Hallituksen valmistelussa on ollut satojen miljoonien eurojen yleistuki, jota maksettaisiin koronakriisistä kärsiville yrityksille toimialasta riippumatta.

Tukea maksettaisiin yrityksille, joiden liikevaihto on supistunut koronaviruskriisin takia merkittävästi. Tuessa huomioitaisiin yrityksen kiinteät kulut.

Yksi mahdollinen jakokanava yritystuelle olisi Valtiokonttori. Yleistuesta ensimmäisenä uutisoinut Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) arvioi uutisessaan, että hallitus päättäisi tuesta keskiviikon neuvotteluissa.

Useita malleja pöydällä

Ylen tietojen mukaan hallituksen pöydällä on myös muita vaihtoehtoja suoran tuen kanavoimiseen. Yksi vaihtoehto yleistuelle olisi kanavoida rahaa Business Finlandin kautta.

Tämä tarkoittaisi sitä, että Business Finlandin sääntelyä muutettaisiin. Sääntömuutosten jälkeen Business Finland voisi antaa rahaa myös muihin tarkoituksiin kuin kehittämishankkeisiin.

Uuden tukimuodon taustalla on työelämäprofessori Vesa Vihriälän johtaman taloustyöryhmän esitys. Julkisuuteen vuotaneen esityksen mukaan yrityksille korvattaisiin suoraan kiinteitä kuluja ja henkilöstömenoja. Korvauksen perusteena olisi myynnin menetys.

Vihriälän työryhmän tarkoituksena on luovuttaa raportti perjantaina. Hallitus on valmistellut tukimallia, jotta työryhmän ajatus voidaan toteuttaa.

Ravintolatuesta esitys torstaina

Ylen tietojen mukaan hallitus pyrkii antamaan esityksen ravintolatuesta torstaina. Yle uutisoi tiistaina, että hallituksessa on syntynyt sopu ravintoloiden tuesta.

Eduskunta edellytti, että hallituksen pitää kohtuullisesti korvata ravintoloiden taloudelliset menetykset, koska se sulki niiden ovet huhtikuun alussa.

Tuki on kaksiosainen. Siinä korvataan sekä ravintoloiden kiinteitä kuluja että henkilöstömenoja.

Voit keskustella artikkelista 7.5.2020 kello 23 asti.

Lue lisää:

HS: Hallitukselta yrityksille luvassa satojen miljoonien eurojen "yleistuki"

Ylen tiedot: Hallitus esittää ravintoloille tukea kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin – esitys annetaan torstaina

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus