1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulupoissaolo

Osa vanhemmista on ymmärtänyt kotikoulun väärin – lapsi voi jäädä ilman kouluruokaa, kirjoja ja todistusta

Koulumaailmassa kotikoulu tarkoittaa kotiopetusta, jolloin lapsi ei ole lainkaan koulun kirjoilla.

Kotikoulu tarkoittaa kotiopetusta, jolloin lapsi ei ole koulun kirjoilla ja huoltaja vastaa lapsen oppimisesta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Monet vanhemmat ovat ymmärtäneet väärin kotikoulun merkityksen. Sen vuoksi rehtorit ja kunnat yrittävät nyt viestittää vanhemmille, mitä kotikoulu oikeastaan tarkoittaa.

Esimerkiksi Kuopiossa vanhempia suositellaan harkitsemaan tarkasti, kannattaako lasta siirtää kotiopetukseen, kun kouluissa palataan taas lähiopetukseen 14. toukokuuta alkaen.

Opetusalalla puhutaan kotikoulusta kotiopetuksena. Se tarkoittaa sitä, että lapsi ei osallistu kunnan järjestämään perusopetukseen, eikä ole kirjoilla missään kunnan koulussa.

Esimerkiksi jos huoltaja ilmoittaisi lapsen jäävän kotiopetukseen, hänet otetaan kokonaan pois koulun kirjoilta. Silloin lapsi ei ole oikeutettu etuuksiin, kuten oppikirjoihin tai kouluruokaan. Rehtorien viestissä kuopiolaisille vanhemmille muistutetaan myös, että kotiopetuksessa oleva lapsi ei saa todistusta.

Huoltaja voi päättää siirtää lapsensa kotiopetukseen ilmoituksella. Tuolloin huoltaja myös vastaa lapsen oppimisesta. Etäopetuksessa koulu on vastuussa muun muassa oppimisesta, opettamisesta, materiaaleista ja lapsella on koulun puolesta vakuutus.

Kolme perustetta poissaololle

Epäselvyyttä on myös poissaolon perusteista. Kuopiossa koulujen rehtoreiden lähettämien Wilma-viestien mukaan perusteita on kolme.

  1. Sairauspoissaolo. Tuolloin huoltaja hakee kipeälle lapselle sairauslomaa.
  2. Muu syy. Sen myöntämisestä päättää opettaja tai rehtori. Tyypillisesti muu syy on vaikkapa lomamatka. Muun syyn perusteella poissaoloa koulusta voi hakea myös silloin, jos on huolissaan lapsen terveydestä. Tuolloin oppilas opiskelee itsenäisesti kotona ja huoltaja vastaa oppilaan opiskelusta.
  3. Oppilas kuuluu riskiryhmään. Vanhempien saamien viestien mukaan poissaolon myöntäminen edellyttää hoitavan lääkärin arviota.

Opetusjohtajan mukaan poissaoloperusteita on kaksi. Sairauspoissaolo ja muu syy.

– Tämänhetkisten ohjeiden perusteissa sanotaan, että poissaolon peruste on, jos lapsi kuuluu vakavaan riskiryhmään. Siinä mainitaan myös läheisen tai perheenjäsenen kuuluminen vaikean riskiryhmään, Kuopion kaupungin opetusjohtaja Leena Auvinen sanoo.

Auvinen sanoo, että kouluille ei tarvitse lähettää lääkärintodistusta perheenjäsenen terveystiedoista.

– Meillä ei ole mitään oikeutta tietää perheenjäsenen sairaudesta. Riittää, kun perhe ilmoittaa tämän syyksi.

Jos oppilas on poissa koulusta riskiryhmäperusteen takia, hän opiskelee itsenäisesti ja ilman etäopetusta. Siitä huolimatta rehtorien lähettämässä viestissä lukee, että kotona annettava opetus voi olla kuitenkin olla osittain etäopetusta, opettajien kanssa sopien.

Koulujen jakamissa Wilma-viesteissä ei mainita poissaolon perustelun syyksi perheenjäsenen riskiryhmää.

Ylen yhteydenoton jälkeen kuopiolaisille vanhemmille lähetettiin uusi Wilma-viesti, jossa kerrottiin kaupungin kertovan poissaoloihin liittyvistä käytänteistä tulevana perjantaina.

Voit keskustella aiheesta 8.5.2020 klo 23.00 saakka.

Muokattu 7.5.2020 klo 12:02: Lisätty tieto, että rehtorit ovat muistuttaneet vanhempia, ettei kotiopetuksessa olevat lapset saa koulutodistusta.

Lue lisää:

Koulut alkavat viikon päästä – onko pakko mennä takaisin luokkahuoneeseen ja mistä syystä saa jäädä kotiin?