Koulujen avautuminen työllistää myös Essoten lääkäreitä – "Vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt terveillä lapsilla"

Asia on jonkin verran huolettanut lasten vanhempia.

koronavirus
Tyhjä luokkahuone Vesilahden yhtenäiskoulussa.
Koululuokat ovat olleet jo viikkokausia tyhjinä. Kuvituskuva.Miikka Varila / Yle

Koronan ehkäisystä vastaavia lääkäreitä työllistävät tällä hetkellä paljon koulujen avaamiseen liittyvät asiat.

Essote on julkaissut varhaiskasvatukseen ja peruskoulujen lähiopetukseen liittyvän ohjeistuksen ja luettelot riskiryhmiin kuuluvista lapsista ja aikuisista. Ohjeistus perustuu valtakunnallisiin linjauksiin.

Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdströmin mukaan vanhempia on jonkin verran huolettanut lasten tilanne. Kansainvälisten raporttien mukaan lapsilla todetut koronavirustartunnat ovat kuitenkin olleet hyvin lieväoireisia. Suomessa tilanne on samankaltainen. Tähän mennessä yksikään lapsi ei ole tarvinnut vakavien oireiden takia sairaalahoitoa Suomessa.

– Vaikean koronavirustaudin riski ei ole lisääntynyt terveillä lapsilla. Myös lähes kaikki pitkäaikaissairaat lapset, esimerkiksi astmaatikot, diabeetikot tai sydänsairauden omaavat lapset, ovat riskiryhmien ulkopuolella, kertoo pandemiapäällikkö Hans Gärdström. ** **

Pieni osa lapsipotilaista joutuu jäämään pois päivähoidosta ja koulusta koronavirusepidemian vuoksi jatkossakin. Kotiin jäämistä suositellaan riskiryhmille.

– Lapsen hoitava lääkäri tekee päätöksen lapsen ja tarvittaessa myös sisarusten kotiin jäämisestä yksilöllisen arvion perusteella. Mikäli samassa taloudessa asuvalla aikuisella on vaikea perussairaus, vastaavan arvion tekee aikuisen hoitava lääkäri, sanoo Hans Gärdström.

Mikäli lapsella ei ole ollut rajoituksia varhaiskasvatuksen tai lähiopetuksen suhteen influenssa- tai RS-viruksen kaudella, jatkossa ei ole syytä jäädä pois päivähoidosta tai koulusta myöskään koronavirusepidemian aikana.

Koronavirusinfektion suhteen aikuisten riskiryhmiksi luokitellaan muun muassa seuraavat sairaudet: vaikea-asteinen sydänsairaus ja huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus ja diabetes, johon liittyy elinvaurioita.

Tarvittavien todistusten suhteen on syytä olla yhteydessä ensisijaisesti puhelimitse Terveysneuvontaan, omaan hyvinvointikeskukseen tai -asemalle tai suoraan hoitavaan yksikköön.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus