Hyppää sisältöön

Kauppahalli katosi yllättäen keskustasta yhdessä yössä – nyt kaupunki haluaa suojella kerralla 7 rakennusta Kotkassa, jotta niille ei kävisi samoin

Museoviraston mukaan Kotkan kaupungin kaavailema jopa seitsemän rakennuksen samanaikainen suojelupäätös olisi poikkeuksellinen ja harvinainen koko maan mittakaavassa.

Ilmakuvaa Kotkasta. Kuvassa etualalla näkyvä keltainen Haukkavuoren näkötorni on Kotkan maamerkki. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vanhan paloaseman pihalla Kotkassa makaa yksinäinen näky. Kauppahallista on säilynyt vain kellotornin katto. Halli purettiin vuonna 1974, kun Kesko rakensi tilalle uuden marketin.

Purkamiseen liittyy monenlaisia tarinoita ja väitetään, että halli olisi purettu kaupunkilaisilta salaa.

Vanhan paloaseman pihalla Kotkassa kauppahallista muistuttaa kellotornin katto. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Yksi syy tarinan syntyyn voi olla siinä, että pääosa purkamisesta tapahtui yhdessä yössä. Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoi alkuvuodesta, että aamulla kaupunkilaiset saattoivat todeta vain julkisivujen olevan enää pystyssä.

Kauppahallin kohtalo ei ole unohtunut asukkailta vielä tänäkään päivänä. Tapaus on monille edelleen arka paikka.

Tosiasiassa kaupunki oli puinut kauppahallin kohtaloa vuosia ennen purkutöiden alkua. Kaupungin rakennustarkastajana tuolloin toimineen Reijo Eskelisen mukaan halli purettiin lain mukaan oikein.

Kauppahalli oli haluttu säilyttää osana kaupunkikuvaa, mutta tähän oli herätty vasta siinä vaiheessa, kun purkutyöt olivat jo käynnissä. Silloin oli liian myöhäistä.

– Suojelemisesta oli silloin keskusteltu. Jos kauppahalli olisi ollut suojeltu ja hyväkuntoinen, sitä ei olisi voitu purkaa. Jos kauppahalli olisi säilynyt meidän päiviimme, melko varmasti se kuuluisi jo suojeltujen rakennusten joukkoon, sanoo Kotkan kaupungin kaavoitusarkkitehti Jarkko Puro.

Kotkan vanha kauppahalli, joka purettiin vuonna -74. Kuva: Kymenlaakson museon kokoelmat

Kauppahallille kävi surullisesti. Nyt Kotkan kaupunki aikoo suojella seitsemää Kotkan keskustassa sijaitsevaa arvorakennusta.

Kyseessä ovat kaksi lyseorakennusta, konserttitalo, oikeustalo, teatteritalo, kaupungintalo ja Haukkavuoren näkötorni. Kaavoitusarkkitehti Jarkko Puron mukaan suojelupäätös vaikuttaa merkittävästi rakennusten säilymiseen.

– Kyllä se siihen auttaa. Rakennusten suojelu kannustaa ylläpitämään rakennusta niin, ettei sen arvo kärsi.

Museoviraston tutkijan Timo Kantosen mukaan kyseessä olisi toteutuessaan Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen päätös.

– On valtakunnallisesti harvinaista, että noin montaa kohdetta eri puolilla kaupunkia suojellaan asemakaavalla yhtenä ryhmänä. Kun olemme Museovirastossa puhuneet näistä suojelukohteista keskenämme, ei ole tullut kyllä vastaavaa esille.

Tässä jutussa esittelemme nämä seitsemän arvokohdetta. Niiden suojelemisesta tehdään myöhemmin kesällä päätös Kotkan kaupunginvaltuustossa.

1

Haukkavuoren näkötorni

Haukkavuoren näkötorni on Kotkan maamerkki. Kotkansaaren korkeimmalla paikalla kallion päällä sijaitsevan möhkälemäisen näkötornin huippu kohoaa noin 72 metriin merenpinnasta.

Vuonna 1920 valmistuneen, arkkitehti Jussi Paatelan suunnitteleman tornin näköalatasanteelta on näkymät yli Kotkan ja itäisen Suomenlahden saariston. Nykyinen näkötorni oli aluksi vesitorni, jota käytettiin toisessa maailmansodassa myös ilmavalvontaan. Arkkitehtuurisesti kaunis rakennelma edustaa tyyliltään klassismia ja kansallisromantiikkaa.

Teknisenä laitteena torni kertoo myös aikalaisten panostuksesta puhtaan veden saantiin. Näkötorni toimi vesitornina 1960-luvulle asti.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

2

Kotkan kaupunginteatteri eli entinen suojeluskuntatalo

Keskuskadulla sijaitseva Kotkan kaupunginteatteri oli alun perin suojeluskuntatalo. Se rakennettiin vuonna 1927. Vuosien saatossa sitä on peruskorjattu ja laajennettu useaan otteeseen.

Kaavoitusarkkitehti Jarkko Puron mukaan alkuperäinen rakennus on syvällä rakennuksen sisällä. Alkuperäisestä rakennuksesta vain Keskuskadun puoleinen julkisivu näkyy ulospäin. Kaikki muu on sisällä olemassaolevien pintojen alla.

Talosta tuli kaupunginteatteri sodan jälkeen, kun suojeluskunnat lakkautettiin ja suojeluskuntatalot lahjoitettiin Puolustusministeriölle. Kotkassa teatteri oli menettänyt oman toimipaikkansa ilmapommituksissa, ja suojeluskuntatalosta tuli uusi teatteri.

Suojeluskunta-symboliikkaa on myöhemmin peitelty. Alaslaskettujen kattopaneeleiden yläpuolella näkymättömissä on muun muassa valkoinen ratsastava soturi fresko.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

3

Kotkan konserttitalo eli entinen työväentalo

Konserttitalo on Kotkassa sijaitseva vuonna 1907 valmistunut jugend-tyylinen rakennus, jonka suunnittelivat Eliel Saarinen ja Herman Gesellius. Alun perin se oli työväentalo. Kaavoitusarkkitehti Jarkko Puron mukaan se vaurioitui pahasti jatkosodassa.

Rakennus saatiin korjattua vasta 1950-luvulla, jolloin muun muassa vesikattoa madallettiin. Katto palautettiin alkuperäisen mukaiseksi, kun työväentalo restauroitiin ja muutettiin Kotkan konserttitaloksi 1980-luvulla.

Konserttitalolla on vahva sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys kotkalaisten kokoontumispaikkana. Lisäksi rakennuksella on tärkeä osa suomalaisen sekä kansainvälisen työväenliikkeen historiassa.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

4

Kotkan kaupungintalo

Kaupungintalo valmistui vuonna 1934 ja sen suunnitteli arkkitehti Erkki Huttunen. Kaupungintalo edustaa monumentaalista funktionalismia.

Kotkan kaupungintalon ulkonäköä on parjattu, mutta sille löytyy kaavoitusarkkitehti Jarkko Puron mukaan selitys aikakaudesta. Nuori kansakunta oli voimansa tunnossa ja se heijastuu myös aikakauden julkisessa rakentamisessa.

Tiettyä valtasymboliikkaa kuvastava ulkokuori kätkee kuitenkin sisäänsä avaran ja kauniin sisätilan. Erityisen merkittävän tilasarjan muodostaa pääportaikko porrastasanteineen ja auloineen.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

5

Kotkan oikeustalo eli entinen Suomen pankki

Oikeustalo eli entinen Suomen pankki on vuonna 1909 Keskuskadulle rakennettu graniittilinna, joka edustaa kansallisromanttista tyyliä. Se rakennettiin Suomen pankin aluekonttoriksi.

Myöhemmin tiloissa toimi Helsingin yliopisto ja vuoteen 2022 asti vuokrasopimus on Kymenlaakson käräjäoikeudella. Kotkan kaupungin kaavoitusarkkitehti Jarkko Puro toivoo, että rakennus pysyisi ihmisille avoimena.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

6

Kotkan lyseo Globus

Kotkan lyseon Globus on merkittävä osa Kotkan kirkon puistoaluetta. Se on vuonna 1911 Kotkankadulle rakennettu jugend-rakennus, jonka erikoisuutena on kattokoristeena oleva suuri maapallo.

Katolla oleva maapallo on alun perin toiminut vesisäiliönä.

Nykyään rakennus toimii lukiona. Rakennuksessa on toiminut myös Kymenlaakson museo, joka siirtyi Kotkan kantasatamaan Merikeskus Vellamoon vuonna 2008.

Lukion opetuskäyttöön rakennus otettiin vuonna 2011, jolloin se sai nykyisen nimensä Globus.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

7

Kotkan lyseo Arcus

Vuonna 1905 Kirkkokadulle valmistunut jugend-tyylinen Kotkan lyseon toinen rakennus Arcus on ikänsä puolesta Kotkan kaupungin ensimmäisiä kivirakennuksia. Se on ollut ihmisten opinahjo toistasataa vuotta.

Kotkan kaupungin kaavoitusarkkitehti Jarkko Puron mukaan sitä laajennettiin 1940-luvulla suurten oppilasmäärien takia. Sisätiloista mainitsemisen arvoisia ovat hienosti restauroidut aulat, juhlasali sekä seinäpintoja koristavat ornamentit.

Kuva: Pyry Sarkiola / Yle