KHO hylkäsi Mikkelin kaupungin valituksen Otava Opiston yhden vuoden valtionosuuksista – yli 15 miljoonan euron takaisinmaksusta ei vielä päätöstä

Päätös oli kaupungin kannalta odotettu.

valtionosuusjärjestelmät
Nuori mies ylioppilaslakki päässä.
Lopullinen ratkaisu Mikkelin kaupungin Otavan Opiston valtionosuusrahoituksen kohtalosta saatetaan saada vasta vuosien päästä. Kuvituskuva.Derrick Frilund / Yle

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Mikkelin kaupungin valituksen koskien vuoden 2016 Otava Opiston valtionosuuksia. Otava Opiston valtionosuudet jätettiin kyseisenä vuonna pois valtionosuusjärjestelmästä, ja Mikkeli pyrki valituksellaan saamaan valtionosuudet jälkikäteen.

Päätös oli Mikkelin kaupunginlakimiehen Jukka Savolaisen mukaan odotettu.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei suoranaisesti liity opetus- ja kulttuuriministeriön vaatimukseen, jossa se perii Mikkelin kaupungilta takaisin yhteensä 15,6 miljoonan euron lukiokoulutuksen valtionosuusrahoitusta. Mikkelin kaupunki on pitänyt vaatimusta kohtuuttomana.

Jukka Savolaisen mukaan tämä asia on vielä ministeriön käsittelyssä ja sieltä odotellaan ratkaisua aikaisintaan syksyllä.

Jos ministeriön päätös on kaupungin kannalta epämieluisa, kaupunki todennäköisesti valittaa asiasta hallinto-oikeuteen. Siellä asian käsittely kestää reilun vuoden ja jos asia etenee siitä vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, niin lopullinen päätös venyy vuosien päähän.

Korkein hallinto-oikeus katsoo nyt päätöksessään, että Otavan Opiston antama lukiokoulutus on tarkoitettu vain sisäoppilaitosmuotoisesti, ja opiskelijamäärä voi olla enintään 50.

Mikkelin kaupunki vaati, että hallinto-oikeuden sekä opetus- ja kulttuuriministeriön päätökset kumotaan, ja valtionosuusasia palautetaan uudelleenkäsiteltäväksi.

Lue myös:

Ministeriö perii Mikkelin kaupungilta yli 15 miljoonaa euroa perusteetonta valtionosuusrahoitusta

Mikkeli ei suostu maksamaan valtionosuuksia takaisin – kaupunginjohtaja Halonen: "Vaatimus on kohtuuton"