Maakuntaneuvos Antti Räsänen: Koronakurimuksesta selviäminen vaatii kuntaliitoksia

Padasjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja nostaa jälleen esiin ajatuksen maakunnan kokoisesta kunnasta Päijät-Hämeessä.

kuntaliitokset
Padasjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Räsänen (kok)
Antti Räsäsen mukaan valtion rahojen varaan kunnat eivät voi tulevaisuuttaan rakentaa.Marjo Pirilä / Yle

Kuntatalouden alamäki ja koronaepidemian aiheuttamat lisävaikeudet nostavat kuntaliitoskeskustelun jälleen esiin Päijät-Hämeessä. Maakuntaneuvos, Padasjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Räsänen (kok.) ehdottaa Päijät-Hämeeseen yhtä kuntaa.

Räsäsen mukaan kunnat voi enää odottaa valtion antavan niille rahaa samaan tapaan kuin menneinä vuosina.

– Kuntatalous oli jo tammikuussa surkeassa kunnossa. Helsinki ja Kauniainen ovat suunnilleen ainoat kunnat, jotka tulevat omillaan toimeen. Pelkään, että verotuloihin tullaan tekemään isoja reformeja. Varsinkin koronaiskun jälkeen Suomi vaatii isoja muutoksia ja niihin pitää vaan tarttua, Räsänen painottaa.

Räsäsen mukaan keskustelua tulevaisuudesta pitää käydä kriisinkin keskellä, mutta aluksi on haudattava vanhat sotakirveet.

– Pienillä kunnilla on ollut eripuraa Lahtea kohtaan ja Lahdella on jonkinlainen asenneongelma. Mutta ne ovat pieniä asioita tässä kohtaa. Niiden ei pitäisi antaa jarruttaa ajattelua.

Kuuntele: Maakuntaneuvos Antti Räsäsen haastattelu Yle Areenassa.

Koronakriisi yhdistää kuntia. Räsäsen mukaan kunnanjohtajat ja sivistystoimenjohtajat ovat esimerkiksi jo lisänneet yhteistyötä.

Kuumimmasta kuntaliitos-väännöstä on Päijät-Hämeessä aikaa kohta jo kymmenen vuotta. Maailma on muuttunut ja moni asia on jo nytkähtänyt eteenpäin, Räsänen muistuttaa.

Padasjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja ei allekirjoita perinteistä väitettä siitä, että kuntaliitokset tarkoittavat vallan keskittymistä ja reuna-alueiden näivettymistä automaattisesti.

– Pidän tärkeimpänä sitä, että ihmiset saavat palveluja, enkä sitä, miten hallinto on rakennettu. Demokratia on arvokas asia ja sitä pitää vaalia. Paikallisdemokratian toteuttamista on pohdittava huolella, sanoo kokoomuspoliitikko.

– Hyvinvointiyhtymän perustaminen oli merkittävä askel. Se tulee osoittautumaan hyväksi hankkeeksi, kunhan alkuvaikeuksista päästään. Juna vaan kulkee tähän suuntaan, Räsänen toteaa.

Maakunnan laajuista kuntaliitosta väläytti marraskuussa myös lahtelainen SDP:n kansanedustaja Mika Kari.