Suomalaistutkimus selvittää, onko koronaeristys romahduttanut lasten aktiivisuuden

UKK-instituutti tutkii, kuinka rajusti ja äkillisesti muuttunut arki on vaikuttanut lasten ja nuorten liikuntamääriin.

Etäkoulunkäynnin myötä lasten arjesta poistuivat harrastusten lisäksi koulumatkat. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Tamperelaisen Pispalan koulun ulko-oven edessä on pöytä ja pahvilaatikko ja luokanopettaja. Lapsia käy laatikolla harvakseen ja turvavälit pidetään tiukasti.

Meneillään on aktiivisuusmittareiden jako. Mittarin saa Tampereella kaikkiaan 712 lasta ja nuorta, tiistaina aamupäivällä vuorossa olivat koulun 5-luokkalaiset.

– Ei tämä pahalta näytä, en usko että tulee häiritsemään, arvioi Pispalan koulun oppilas Aura Blom.

Luokanopettaja Ella Mattsson ojentaa Aura Blomille tutkimuskuoren, jossa on desinfioitu liikemittari ja käyttöohjeet. Kuva: Miikka Varila / Yle

Päiväsaikaan lantiolle ja yöksi ranteeseen asetetavalla anturilla UKK-instituutti kerää tietoa lasten liikkumisesta, paikallaanolosta sekä unen määrästä ja laadusta.

Tiedot kerätään aineistoksi Jyväskylän yliopiston hallinnoimaan Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa -tutkimukseen ((LIITU), jota on tehty vuodesta 2014 asti. Nyt UKK-instituutti kiirehti tutkimuksen käyntiin, sillä meneillään on hyvin poikkeuksellinen aika.

– Katsomme miltä liikkuminen näyttää korona-aikana ja vertaamme tuloksia tavalliseen Liitu-tutkimukseen, kertoo hallinto- ja kehitysjohtaja Anne-Mari Jussila UKK-instituutista.

Lapset pitävät suklaapalaksi nimettyä liikemittariaan ihollaan viikon ajan yötä päivää. Lisäksi he pitävät sähköistä päiväkirjaa tutkimusviikon ajan. Kuva: Miikka Varila / Yle

Liikkumisen uskotaan vähentyneen

Koronaeristys on poistanut ison siivun lasten ja nuorten tavallisesta arkiliikunnasta. Monen harrastukset ovat tauolla ja päivittäiset koulumatkat ovat jääneet pois.

UKK-instituutissa arvellaan, että kokonaisliikuntamäärä jää normaaliarkea pienemmäksi.

– Toki hyvät kevätsäät voivat näkyä lisääntyneenä aktiivisuutena, Anne-Mari Jussila sanoo.

Jussila uskoo, että syksyllä julkaistavissa tuloksissa tullaan näkemään kahtia jakautuneita tuloksia.

– Oletamme, että liikkuminen ja elintavat ovat polarisoituneet: toiset liikkuvat paljon ja toiset eivät ollenkaan.

Aura Blom ei usko, että mittarin käytöstä aiheutuu epämukavuutta tai muita ongelmia. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vitosluokkalainen Aura Blom kertoo kaipaavansa paluuta tuttujen harrastusten ja kavereiden pariin. Hän arvelee liikuntamääränsä vähentyneen korona-aikana, mutta ei tunnusta jääneensä neljän seinän sisään.

– Ulkona tulee kyllä käytyä joka päivä kävelemässä tai juoksemassa. Poukkoilen vaan ympäriinsä.

Millaisia kokemuksia sinulla on korona-ajan vaikutuksista lasten liikkumiseen ja aktiivisuuteen? Voit keskustella aiheesta 7.5. klo 23.00 saakka.