Korona myllersi vuokramarkkinat – yrittäjä: "Välitettäväksi tuli huhtikuussa 60 prosenttia enemmän asuntoja kuin aiempina vuosina"

Matkailijoiden kaikkoaminen ja oppilaitosten sulkeminen on lisännyt rutkasti vuokra-asuntotarjontaa eri puolilla Suomea.

vuokra-asunnot
Kuvassa on kerrostalolähiömaisema Helsingistä.
Helsingissä ja Rovaniemellä on ollut paljon asuntoja suositussa vuokrauspalvelu Airbnb:ssä. Nyt lyhytaikainen vuokraus on tyssännyt matkustusrajoituksiin.Silja Viitala / Yle

Kaiken muun mullistuksen ohessa on kuluva koronakevät myllertänyt myös vuokramarkkinoilla. Vuokra-asuntojen tarjontaa on kasvattanut muun muassa se, että lyhytvuokrauspalvelut kuten Airbnb ovat matkustusrajoitusten seurauksena hiipuneet.

Vuokraovi.comin (siirryt toiseen palveluun) liiketoimintapäällikön Henrik Laakkosen mukaan Suomessa on tarjolla vuokra-asuntoja nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Sivustolla on ollut myös vierailijoita ennätyksellisen paljon.

Suurimmat muutokset vuokramarkkinoilla on koettu Helsingissä ja Rovaniemellä.

– Kummassakin kaupungissa huhtikuun aikana on ollut vuokra-asuntoja tarjolla noin neljännes enemmän kuin samaan aikaan vuosi sitten. Rovaniemeltä on ollut yhteensä 508 eri asuntoa esittelyssä ja Helsingistä kaikkiaan 4171 eri asuntoa, luettelee Henrik Laakkonen.

Korona on vaikuttanut myös mökkivuokraukseen, joka sekin on vilkastunut ulkomaanmatkailun tyssättyä.

Kymppikorttelin kerrostalo Rovaniemellä
Rovaniemellä on rakennettu runsaasti pieniä asuntoja. Se ei kuitenkaan auta nuoria aunnontarvitsijoita, koska hinta on huipussaan ja iso osa yksiöistä on vain lyhytaikaisessa vuokrauksessa. Vesa Vaarama

Muutos tuntuu myös käytännössä

Rovaniemellä on parhaillaan hieman yli 300 vuokra-asuntoa tarjolla kun normaalitaso on keskimäärin 200–220. Rovaniemen Kiinteistömaailma yrittäjän Mika Lehtiniemen mukaan huhtikuu on ollut harvinaisen vilkas.

– Huhtikuu oli jo sellainen, että meilläkin tuli 60 prosenttia enemmän välitettävää kuin aikaisempana vuonna vastaavana aikana.

Syy vuokramarkkinoiden muutokselle löytyy Lehtiniemen mukaan helposti.

– Yksi asia on tietenkin se, että opiskelijat jotka ovat muilta paikkakunnilta, irtisanoivat vähän aikaisemmin asuntojaan kun lähtivät kotiseudulle koronakaranteenia pitämään. Toinen asia on lyhytaikaisvuokrauksen loppuminen, joka lisää myös vuokravälityksen tarvetta.

Velkaiset lyhytvuokraajat ongelmissa

Koronarajoitusten suljettua rajat maailmalla myös Airbnb-vuokraus on käytännössä loppunut. Se on vaikuttanut vuokra-asuntotarjontaan vertaismajoituksen megakaupungeissa Helsingissä ja Rovaniemellä.

Moni Airbnb-vuokraaja on sen vuoksi joutunut harkitsemaan pidempiaikaista vuokrausta kulujen peittämiseksi. Näin myös Samu Stenberg, jolla oli omakotitalo Airbnb-vuokrauksessa Rovaniemellä.

– Koronatilanne oli sellainen, että oikeastaan kaikki varaukset näyttivät nollaa. Peruutuksia tuli todella paljon eikä yhtään uutta. Lainat on maksettava ja ruokaa syötävä, joten lähdin aktiivisesti etsimään pitempiaikaista vuokralaista ja minulla kävi hyvä tuuri.

Stenbergin talo on nyt vuokrattu syksyn loppuun, joten paluu Airbnb-vuokraukseen on mahdollista, jos matkailijat pääsevät Suomeen joulukuussa. Tätä varmasti moni muukin Airbnb-vuokraaja toivoo.

Kahden sängyn makuuhuone.
Airbnb-huoneistot ovat nousseet hotellien kilpailijoiksi monissa matkailukaupungeissa.Matti Myller / Yle

Paluu lyhytvuokraukseen – tai sitten ei

Rovaniemellä on enimmillään vertaismajoituskohteita ollut 896 alkuvuodesta 2019. Helsingissä vastaava luku oli 2738 Lapin yliopiston, Lapin liiton, Lapin matkailuinstituutin ja Lapin ammattikorkeakoulun selvityksen mukaan.

Nyt Airbnb-palvelu tarjosi Rovaniemeltä enimmillään noin 270 majoituskohdetta kun majoitusta etsi kahdeksi vuorokaudeksi touko-heinäkuussa.

Vaikka nyt on ennätyksellisen paljon vuokra-asuntoja tarjolla, epäilee kiinteistövälittäjä, että huippua ei välttämättä ole vielä koettu.

– Mennään kuukausi eteenpäin ja kun normaalit opiskelija-asuntojen irtisanomiset tulevat kesäkuun alussa, niin nähdään mihin tämä vuokramarkkina on oikeasti kääntymässä, sanoo kiinteistövälitysyrittäjä Mika Lehtiniemi.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue myös:

YIT ennakoi asuntotuotannon puolittuvan toisella vuosineljänneksellä – liikevoitto koheni viime vuoden alkuun verrattuna

Kesämökkikauppa kiihtyi maaliskuussa huomattavasti – joillakin alueilla myytävistä mökeistä on jo pulaa