Sopimaton käytös radiohaastattelussa toi Francis McCarronille varoituksen – nauttii silti valtuustoryhmänsä täyttä luottamusta

Lahden valtuustoryhmien puheenjohtajat haluavat selvät eettiset toimintaohjeet, miten pitää toimia, jos seksuaalista ahdistelua tapahtuu kaupungin tilaisuuksissa.

kuntapolitiikka
Francis McCarron kaupunginvaltuutettu teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Lahdessa
McCarron itse kokee voivansa jatkaa tehtävissään. Hän muistuttaa nauttivansa kokoomuksen ja ainakin toistaiseksi, koko valtuuston luottamusta.Petri Niemi/Yle

Lahden valtuustoryhmien puheenjohtajat pohtivat keskiviikkona kokoomuksen antamaa varoitusta valtuutettu Francis McCarronille. McCarron sai viime viikolla varoituksen ryhmältään epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Asia etenee nyt valtuustoryhmien käsittelyyn.

– Valtuustoryhmät ottavat kantaa, onko kokoomuksen toiminta ollut riittävää tapauksen käsittelyssä. Sen jälkeen asia menee poliittisiin neuvotteluihin, kertoo puheenjohtajien kokousta vetänyt Sirkku Hildèn (sd.).

Puheenjohtajat päättivät, että saman tien pitää aloittaa virkamiesvalmistelu eettisistä toimintatavoista, että on selvää, miten pitää toimia, jos seksuaalista ahdistelua esiintyy kaupungin tilaisuuksissa.

– Nyt ei ole selvää miten seksuaalista ahdistelua käsitellään. Pitääkö olla tuomio asiasta ennen kuin asiaan voi puuttua, sanoo Hildèn.

Muita valtuutettuja on hämmentänyt se, että kokoomuksen McCarronille antama varoitus liittyi Radio Voimalle antamaan haastatteluun kaksi viikkoa sitten eikä vuoden 2018 itsenäisyyspäivänjuhlien tapahtumiin.

McCarronia on epäilty seksuaalisesta ahdistelusta itsenäisyyspäivän juhlissa, mutta syyttäjä jätti syytteen nostamatta, koska teko oli lievä ja lyhytkestoinen.

"Radiohaastattelu oli sellainen, josta en voi olla ylpeä edustamani ryhmän puolesta"

Kokoomus ei halua ottaa kantaa itsenäisyyspäivän tapahtumiin, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Toni Putula.

– Ei valtuustoryhmä enää huhtikuussa 2020 palaa itsenäisyyspäivän 2018 tapahtumiin. Meillä ei ole kykyä ottaa kantaa erikoissyyttäjän ratkaisuun. Jos oikeuslaitos ei pysty ratkaisemaan, ei valtustoryhmälläkään ole mahdollisuutta kommentoida.

Kuuntele Toni Putulan perustelut varoituksen antamiselle Yle Areenasta: Francis McCarron nauttii kokoomuksen valtuustoryhmän luottamusta, vaikka varoitus tuli

Kokoomuksen Lahden valtuustoryhmän puheenjohtaja Toni Putula
Toni Putulan mukaan valtuustoryhmä ei voi ottaa kantaa vuoden 2018 itsenäisyyspäiväjuhlien tapahtumiin, kun oikeuslaitoskaan ei sitä tehnyt.Juha-Petri Koponen / Yle

Sen sijaan Putula kommentoi McCarronin esiintymistä Radio Voiman haastattelussa 16. huhtikuuta. McCarron ja vasemmistoliiton Elisa Lientola olivat radiolähetyksessä keskustelemassa syyttäjän päätöksestä olla nostamatta syytettä. McCarron haukkui Lientolaa valehtelijaksi ja käytti loukkaavaa kieltä.

– Tämä radiohaastattelu oli sellainen, josta en voi olla ylpeä edustamani ryhmän puolesta, sanoo Putula.

McCarron kuitenkin nauttii edelleen ryhmänsä luottamusta, sillä hän jatkaa luottamustehtävissään kuten teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana. Putulan mukaan hän on onnistunut tehtävissään.