Hallitus sopi 120 miljoonan euron paketista ravintoloille: 1000 euron tuki työntekijää kohden, hyvitystä myynnin laskusta

Ravintoloille hyvitetään enintään 15 prosenttia myynnin laskusta.

ravintolat
Haatainen kertoo ravintoloiden tukimallin
Haatainen kertoo ravintoloiden tukimallin

Hallitus julkisti keskiviikkona odotetun pakettinsa (siirryt toiseen palveluun) suljettujen ravintoloiden tukemisesta. Jo reilun kuukauden suljettuna olleita ravintoloita tuetaan noin 120 miljoonan euron summalla.

Ravintolat ovat kiinni vielä toukokuun loppuun asti, joten tukipaketti on laadittu kahden kuukauden ajan menetysten perusteella.

Tuesta 40 miljoonaa on niin sanottua työllistämistukea ja noin 83 miljoonaa on tappioiden hyvittämistä.

– Suuri osa ravintoloiden työntekijöistä on ollut jo koronaepidemiasta johtuen lomautettuna. Kun rajoituksia aletaan hiljalleen purkaa, on tärkeää samalla varmistaa, että yrityksillä on myös kykyä työllistää toiminnan käynnistyessä uudelleen, työministeri Tuula Haatainen (sd.) perusteli tukimallin rakennetta tiedotustilaisuudessa.

Työllistämistuki myönnetään hakemuksesta ja sen enimmäismäärä on tuhat euroa työntekijää kohti. Tukeen liittyy kuitenkin tukku ehtoja.

Edellytyksenä on muun muassa, että yrityksen maksama palkkasumma työntekijälle rajoituksen päättymisen jälkeen kolmen kuukauden ajalta on yhteensä vähintään 2 500 euroa. Myös yrityksen saamat muut tuet vaikuttavat tuen määrään.

– Enimmillään tukea voidaan myöntää 800 henkilöstä, Haatainen kertoi.

Hyvitystuen pohjana verotiedot

Tukipaketin isompi osa on hyvitystä ravintoloiden kärsimistä tappioista, kun liiketoimintaa ei ole ollut. Tuki jaetaan pääosin ilman hakemista verotustietojen perusteella. Tukea maksetaan siltä ajalta, kun ravintolat ovat kiinni eli noin kahdelta kuukaudelta.

Hyvityksen määrään vaikuttaa se, kuinka paljon yrityksen myynti on huhtikuussa laskenut verrattuna tammi-helmikuun keskimääräiseen myyntiin. Pohjana ovat Verohallinnolta saatavat arvonlisäverotiedot.

Siten hyvitystä saavat vain ne yritykset, jotka ovat maksaneet veronsa.

– Kohtuullinen hyvitys olisi enintään 15 prosenttia myynnin laskusta. Enimmillään hyvityksen määrä voisi olla 500 000 euroa, Haatainen totesi.

Mukana leikkuri

Hyvitystukeen sisältyy myös leikkuri, joka laskee hyvityksen viiteen prosenttiin siltä osin, kun laskennan pohjana oleva keskimyynti ylittää miljoona euroa.

– Leikkurin tarkoitus on, etteivät hyvitysmäärät nouse suurten yritysten kohdalla kohtuuttoman suuriksi, työministeri Tuula Haatainen perusteli.

Työministeriössä arvellaan, että maksaminen voisi alkaa jo kahden viikon päästä siitä, kun tukipaketti on hyväksytty eduskunnassa. Sen käsittelyyn paketti saataneen jo kuluvalla viikolla.

Lue myös:

Kukaan ei tiedä virtaako väki ravintoloihin kesäkuussa – alalla odotetaan selkeitä ohjeita ja suosituksia

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.