Ravintola-ala: Hallituksen esittämä korvaus ei riitä yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi – ravintoloitsija sanoo avaavansa heti kun se on mahdollista

Ravintola-alan yrittäjien edunvalvoja katsoo, että tuhannet toimialan yritykset uhkaavat ajautua konkurssiin ilman omaa syytään.

ravintolat
tyhjiä ravintoloita
Ravintolat elävät kriittisiä aikoja.Silja Viitala / Yle

Matkailu- ja ravintola-ala katsoo, että hallituksen keskiviikkona julkistamat ravintolatuet eivät riitä pelastamaan vaikeuksiin ajautuneita ravintoloita.

Ravintolat saavat valtiolta tukea sekä ravintolan menettämästä myynnistä että yrityksen työllistämistä työntekijöistä. Tukea saa enintään 15 prosenttia myynnin laskusta tai maksimissaan 500 000 euroa, ja lisäksi tuhat euroa yhtä työntekijää kohti.

Tukiin on varattu yhteensä noin 123 miljoonaa euroa.

MaRa: Konkursseja tulee

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry katsoo, että tuet ovat riittämättömiä. Sen mielestä tukien kokonaissumman pitäisi olla 350 miljoonaa euroa.

MaRa muistuttaa, että ravintolat ovat joutuneet vaikeuksiin ilman omaa syytään, koska valtio on sulkenut pääosan ravintolatoiminnasta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ravintoloita voidaan avata vielä julkaisemattomien ohjeiden mukaan vasta kesällä.

– Hallituksen esittämä korvaus ei riitä pelastamaan ravintoloita ja työpaikkoja. Tuhannet toimialan yritykset uhkaavat ajautua konkurssiin ilman omaa syytään, MaRa toteaa tiedotteessaan.

"Ravintoloiden kassat ammottavat tyhjyyttään"

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ravintolat elävät kriittisiä aikoja. Hänen mukaansa monilla yrityksillä ei ole varaa maksaa sen enempää palkkoja, laskuja kuin veroja.

– Kun ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa, kassat ammottavat tyhjyyttään. Kysymys on siitä, riittääkö tuki. Meistä summa on liian pieni, Lappi sanoo.

Timo Lappi / Mara / toimitusjohtaja / Helsinki 22.03.2020
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.Jouni Immonen

Toimitusjohtaja Lappi arvostelee pakettia myös epäoikeudenmukaiseksi kilpailutilanteen näkökulmasta. Lapin mielestä on väärin, että korvausesityksessä on leikkuri, joka kohdistuu useita ravintoloita omistaviin yrityksiin. MaRan arvion mukaan leikkuri osuu 40–50 yritykseen.

– Kolmas ongelma on, että henkilöstöravintolat ovat paketin ulkopuolella. Monet henkilöstöravintolat ovat kärsineet pahasti esimerkiksi etätöiden ja lomautusten takia, vaikka ne ovatkin saaneet olla auki. Mielestämme myös henkilöstöravintolat pitää saada korvausten piiriin.

Timo Lappi vetoaa eduskuntaan, että se korottaisi korvauksiin varattua tukisummaa.

Ammattiliitto kiittelee ja moittii

Ravintola-alan työntekijöitä edustava ammattiliitto PAM sen sijaan sekä kiittelee että moittii hallitusta. Matkailu- ja ravintola-ala työllistää noin 90 000 työntekijää, joista PAMin selvityksen mukaan lomautettuna on tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa.

– Hallitus on pyrkinyt tekemään huolellista työtä, ja olemme kiitollisia, että tuki vihdoin saadaan käyttöön, sillä se on alan kannalta välttämätön. Toivomme tuen lopullisen toimeenpanon tapahtuvan ripeästi ja ongelmitta, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Moitteita hallitus saa Rönni-Sälliseltä hidastelusta. Hän toivoo, että odottelu ei ole aiheuttanut alalle konkursseja.

– Hallituksen on valmistauduttava myös siihen, ettei tuki tällaisenaan välttämättä riitä, jos hakijoiden määrä ja kulut kasvavat arvioitua suuremmaksi. Silloin ala tarvitsee lisää tukea, Rönni-Sällinen sanoo.

Ravintoloitsija: Aika pieneltä vaikuttaa

Ravintola-alalla on hallituksen mukaan noin 9 600 päätoimista yrittäjää. Sivutoimisesti ylläpidetyt ravintolat huomioon ottaen alan liikevaihto on noin 5,2 miljardia euroa vuodessa.

Porilaisen Beer Hunter's -panimoravintolan omistaja, MaRan hallituksen jäsen ja entinen Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen sanoo pitävänsä pakettia pienenä, vaikka työntekijöiden työllistämiseen saatava tuki onkin hänen mielestään hyvä asia.

Panimoravintola Beer Huntersin ravintoloitsija Mika Tuhkanen.
Mika Tuhkanen ravintolansa oluthanojen takana.Salli Koivunen / Yle

– Haluan avata ravintolan heti, kun se on mahdollista. Minulla on yli 20 vuotta ollut periaatteena, että ravintola on auki aamuyhdestätoista yökahteen. Mutta riski siitä, että väki ei uskalla tulla paikalle koronan takia, on edelleen iso, Tuhkanen miettii.

Tuhkasen yrityksessä on kymmenen työntekijää. Näistä neljä työskentelee pelkästään ravintolassa, ja kuudella on töitä myös panimon puolella. Ravintolassa työskennelleet on nyt lomautettu.

– Haluan ajatella, että pystyn tarjoamaan kaikille töitä, kun saamme ravintolan auki kesäkuussa. Emme kuitenkaan vielä tiedä, mitä rajoituksia hallitus asettaa avattaville ravintoloille. Kesän myynti on joka tapauksessa aiempaa pienempää, koska isot kesätapahtumat on peruttu, Tuhkanen sanoo.

Porin torin laidalla sijaitseva olutravintola on saanut paljon asiakkaita esimerkiksi keskustelutapahtuma Suomi-areenan ja Pori jazz -musiikkifestivaalien vieraista. Tänä vuonna Porin kesä ammottaa tapahtumien osalta tyhjyyttään.

– Meillä ei ole painokonetta. Ainoastaan asiakkaat tuovat meille elannon, Tuhkanen korostaa.

Lue lisää:

Istutaanko kesäkuussa terasseilla? Riippuu tulevista rajoituksista, sillä ravintoloitsijat eivät avaa terasseja ellei se ole kannattavaa

Näin ravintoloitsijat reagoivat rajoitusten purkuun eri puolilla Suomea – "Kamalinta olisi toimia puolella salilla, mutta täysillä kuluilla"

Kukaan ei tiedä virtaako väki ravintoloihin kesäkuussa – alalla odotetaan selkeitä ohjeita ja suosituksia

Keskustelu on auki torstaihin kello 23.00:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus