Lomautukset jäävät kunnissa pelättyä pienemmiksi – lasten päivähoidon tarve ratkaisee, kuinka paljon

Kokonaan lomautuksilta ei silti vältyä.

lomautus
Lapsia kurahousuissa jonottamassa pääsyä päiväkotiin.
Varhaiskasvatukseen tulevien lasten määrä määrittää pitkälti sitä, muuttuvatko lomautusilmoitukset todella lomautuksiksi.Linus Hoffman / Yle

Lomautukset jäävät kunnissa suunniteltua pienemmiksi, kun rajoitusten höllentäminen lisää työn tarvetta esimerkiksi varhaiskasvatuksessa.

Esimerkiksi Kokkolassa ja Pietarsaaressa paljon ratkaiseekin juuri se, kuinka moni lapsi palaa päivähoitoon kesäksi.

Ensimmäiset lomautukset alkaisivat toukokuun puolivälin tienoilla.

Kokkolassa lomautuksilta ei vältytä täysin, mutta määrä jäänee selvästi alle alkuperäisen 320:n . Vastuualueet tekevät parhaillaan uutta selvitystä siitä, mikä on työntekijöiden tarve.

Jo yt-neuvotteluja käytäessä oli tiedossa, että tilanne voi muuttua. Muutos on hyvä, sanoo henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki Kokkolasta.

– Ilman muuta se on hyvä uutinen sekä yksilöiden että koko yhteiskunnan kannalta. Eivät lomautukset koskaan toivottuja ole myöskään työnantajan näkökulmasta. Eihän niihin mielellään ryhdytä, jos ei ole tosiasiallista tarvetta.

Pietarsaaressa vain viidennes lapsista ollut päivähoidossa

Pietarsaaressa lomautusten kohteena on ollut runsaat 210 henkilöä. Vanhemmille on nyt lähtenyt kysely hoidontarpeesta, sillä myös Pietarsaaressa varhaiskasvatus määrittää paljon.

– Jos vanhemmat päättävät laittaa lapsen päiväkotiin, tarvitaan tietysti henkilökuntaa. Jos he taas eivät riskin takia niin tee, niin lomautukset toteutuvat, sanoo henkilöstöpäällikkö Eva-Maria Emet.

Pietarsaaressa lapsista on ollut varhaiskasvatuksessa noin 20 prosenttia normaalista määrästä.

Jos tilanne pysyy tällaisena ja kirjastot ja museot aukeavat kesäkuun alussa täyspainotteisesti, se lisää tekijöiden tarvetta. Tilanne kuitenkin elää ja sitä seurataan päivä päivältä, sanoo Emet.