"Kyllä jollain tavalla naimisiin pääsee", uskoo kesämorsian – epätietoisuus vaivaa juhlajärjestäjiä, sillä kukaan ei tahdo olla viruslinko

Pitopalveluita ja juhlatilojen vuokraajia askarruttavat samat kysymykset kuin koko ravintola-alaa.

Kesäinen hääidylli voi jäädä haaveeksi koronaviruksen takia. Kuva: Mostphotos

Euralainen Laura Toivola on yhä toiveikas, että hän pääsee astelemaan alttarille suunnitellusti elokuun lopulla. Kesähäitä on suunniteltu liki pari vuotta, hääpäivän päättämisen jälkeen varattu kirkko, juhlapaikka, catering ja valokuvaaja.

Vielä pysytään päätetyssä päivämäärässä, vaikka hääkutsut pitääkin lähettää varauksella. Lähempänä hääpäivää täytyy tehdä päätöksiä.

Vieraita on tarkoitus kutsua liki sata. Kokoontumisrajoitusta lievennetään toistaiseksi 50 henkeen kesäkuun alusta, ja hallitus tarkastelee tilannetta jatkon kannalta juhannuksen jälkeen.

– Kyllä nyt olisi jollain tavalla tarkoitus mennä naimisiin. Ei olla haluttu vielä miettiä siirtämistä tai vierasmäärän pienentämistä, toteaa Laura Toivola.

Vaikka yksityistilaisuuksien osalta toimintaohje on enemmän suositus, laittaisi 50 hengen raja suunnitelmat uusiksi. Ainakin juhlapaikka pitäisi vaihtaa pienempään.

– Jos rajoitus on vielä elokuussa 50 henkeä, en suoraan sanottuna tiedä, pidetäänkö häitä vai pienennetäänkö porukkaa, miettii Toivola.

Onneksi suku ja ystävät ovat sen verran nuoria, että yli 70-vuotiaita häävieraita on alle kymmenkunta. Isovanhempien kanssa on puhuttu, ettei heidän vuokseen koko juhlaa peruta, vaan koetetaan keksiä heille jokin oma juttu.

Laura Toivola pitää vielä kiinni siitä, että naimisiin mennään suunnitellusti elokuun lopulla. Kuva: Laura Toivolan kotialbumi

Hoitamattomia hääjärjestelyjä on enää vähän, joitain koristeita ja sulhasen puku täytyy vielä hankkia. Morsiamen hääpuku on jo toki hankittu.

– Liikkeissä huomasi, että makutuomarien määrää on rajoitettu. Ei voi olla isoa seuruetta valkkaamassa hääpukua ja hygieniasta ollaan tietysti tarkkoja.

Hoitoalalla työskentelevä, pienen tytön äiti Laura Toivola on arjessaan sen verran kiireinen, ettei ole ehtinyt ylenpalttisesti murehtia koronan vaikutuksia hääsuunnitelmiin.

– Kyllä sitä jollain tavalla naimisiin pääsee, joskus ainakin!

Kesään ei enää kysyntäpiikkiä odotella

Hallituksen kerrottua maanantaina rajoitusten lieventämisestä on puhelin pirissyt porilaisessa Viikin Helmessä. Uudet tilaukset ovat kuitenkin jääneet vähiin.

– En usko, että tähän kesään enää mitään piikkiä tulee. Kyllä se on ihan käytännön sanelema juttu, toteaa yrittäjä Timo Saikkonen.

Lounasravintola- ja catering-palveluita tarjoavan yrityksen kesä ei paljoa näytä antavan juhlan aihetta, vaikka rajoitusten höllentäminen mahdollistaisi pienimuotoiset tilaisuudet.

Sanna Saikkonen loihtii tarjoiluja porilaisessa Viikin Helmessä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Saikkoselta on kyselty hallituksen ilmoituksen jälkeen, mitä linjaus käytännössä tarkoittaa. Soittajia kiinnostaa, järjestetäänkö juhlia.

– Yrittäjänä kuuluisi sanoa, että ilman muuta järjestetään. Mutta kyllä tässä on elämänkatsomus muuttunut parin kuukauden aikana sen verran paljon, että nyt mennään terveys edellä.

Timo Saikkonen kehottaa ainakin miettimään tarkkaan, keitä juhliin olisi tarkoitus kutsua.

– Kuka pitää perhejuhlia, jos suositellaan, että yli 70-vuotiaat eivät osallistu. En usko, että sellaisia on mitään järkeä pitää.

Soittokierros kouralliselle pitopalveluyrittäjiä kertoo, ettei rajoitusten lieventäminen ole juuri tuonut uusia asiakkaita alkukesään.

Villa Roman paviljongissa, Turun Ruissalossa juhlia järjestävä Maria Poullis on havainnut päinvastaisen reaktion.

– Viestejä on tullut lähinnä meidän kesäkuun asiakkailtamme, jotka ovat halunneet peruuttaa. Eivät halua pienentää vierasmäärän kokoa. Uusia kyselyitä ei ole tullut yhtään, kertoo Lamovida Oy:n Maria Poullis.

Sääliksi käy juhlijoitakin

Varauskalenteri on tyhjentynyt Liedon Vanhalinnassakin, jonka tiilinavetassa ja puimalassa tanssitaan kesähäitä normaalisti läpi suven. Päärakennuksen pienempään juhlatilaan on sentään jokunen varaus jäljellä.

– Kesän juhlijat ovat siirtäneet juhliaan jopa vuodella eteenpäin, tai ainakin loppuvuoteen. Ei kukaan halua vaarantaa läheisiään juhlimalla, sanoo Vanhalinnan museonjohtaja Hannele Lehtonen.

Kesäksi tuskin syntyy enää mitään ryntäystä, arvelee Lehtonen. Ymmärrettävästi moni haluaa ottaa nyt varman päälle, tai ainakin odottaa tarkempia linjauksia viranomaisilta.

– Se on sääli juhlijoillekin. Häitäkin saatetaan suunnitella kaksi vuotta, ja nyt pitäisi reagoida nopeasti ja tehdä muutoksia, huokaisee Hannele Lehtonen.

Rajanveto hämmentää juhlajärjestäjiä

Sama epätietoisuus vallitsee yleisestikin ravintola-alalla.

Juhla- ja catering-palveluita tarjoavilta yrityksiltä alkoi tulla heti maanantaisen hallitusinfon jälkeen tiedusteluja alan etujärjestölle. Yksityistilaisuuksien osalta 50 hengen rajoitus on suositukseen perustuva toimintaohje.

Vaikka virus on iskenyt ravintola-alaan, ei Viikin Helmen keittiö ole täysin hiljentynyt. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Rajanveto yleisten ja yksityisten tilaisuuksien välillä hämmentää, kertoo varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:stä.

– Moni miettii, koskeeko rajoitus yksityisiä perhejuhlia. Lain mukaan ei tarkkaan ottaen koske, mutta käytännössähän näitä rajoja on noudatettu suositusten perusteella, sanoo Aittoniemi.

Vuokranantajat, kuten seurakunnat ja muut tahot ovat edellyttäneet rajoitusten noudattamista. Käytännössä niiden mukaan onkin kevät menty.

Omavalvonnasta odotetaan tarkempia ohjeita

Kentällä kaivataan myös ohjeistusta, kuinka omavalvonnalla varmistetaan yksityistilaisuuksien turvallisuus.

Asiakkaiden hajauttaminen ja pöytien väliset turvavälit askarruttavat pitopalveluyrittäjiä siinä kuin ravintoloitsijoitakin.

– Tässä ollaan paljon vartijana. Olemme tekemässä omavalvontaan täydennysosaa, joka on tarkoitus ottaa käyttöön, kun ravintolat avataan. Uskon, että pitopalvelut ja juhlien järjestäjät tulevat sieltä ottamaan soveltuvia osia käyttöön, sanoo Veli-Matti Aittoniemi.

Viranomaisilta kaivataan yleisesti tarkempia ohjeita. MaRa ry. onkin yhteydessä esimerkiksi Ruokavirastoon sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen sellaisten saamiseksi kesään mennessä.

– Aluehallintovirastoilta odotetaan selviä ohjeistuksia ja linjauksia. Ja myös jonkinlaista täsmennystä suositukseen, mitä 50 henkilön rajasta ajatellaan, toteaa Veli-Matti Aittoniemi.

Timo Saikkonen on valmis hommiin täydellä teholla, kunhan reunaehdot saadaan selviksi. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Viikin Helmen Timo Saikkonen on itsekin yrittänyt lähestyä viranomaisia tarkempien ohjeiden tarpeessa. Hän toteaa joutuvansa välillä lääkärin rooliin, vaikka ei kuuluisi.

– Se on vähän sama kuin jos postinkantaja antaa sijoitusvinkkejä. Kuuluuko kokinkaan antaa terveyteen liittyviä vinkkejä? Me ollaan aika huonoja neuvojia tässä.

Yritysvieraiden kato kutistaa kassaa jo ennen kesää

Pitopalveluyrittäjien ja juhlatilavuokraajien kassalla koronavirus on käynyt samalla tavoin kuin ravintoloidenkin.

Liedon Vanhalinnan tuloihin tilanne on tehnyt tuhansien eurojen loven. Tilavuokrilla rahoitetaan osaltaan Turun yliopiston huomissa toimivan museokohteen ylläpitoa.

Viikin Helmi järjestää vuosittain esimerkiksi muistotilaisuuksia noin 70–80 kappaletta. Nyt niitä ei ole ollut ainuttakaan puoleentoista kuukauteen.

Myös yritystilaisuudet ovat olleet merkittävä tulonlähde Viikin Helmelle. Toukokuu on yleensä yrityslounaiden ja aamupalojen kiireisintä aikaa.

Yrittäjä Timo Saikkonen uskoo, tai ainakin toivoo yritysten palaavan asiakkaiksi jälleen syksymmällä.

– Varmasti he ovat heti ensimmäisten joukossa. Mutta sen täytyy olla turvallista, ettei tule sitä kuuluisaa viruslinkoa näihin tapahtumiin, huomauttaa Saikkonen.

MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi on luottavainen, että asiakkaat alkavat palautua poikkeuskesän kuluessa.

– Jos pystytään asiakkaiden luottamus saavuttamaan omavalvonnasta kertomalla, niin tällä hetkellä tuntuu siltä, että kyllä kesällä jotain alkaa tapahtua.

Uskoa on tulevaan, vaikka "uusi normaali" askarruttaa

Vaikka tällaista kesää ei ole Timo Saikkosen 23 vuoden mittaiseen yrittäjyyteen ennen sattunut, periksi ei anneta.

– Nyt vaan odotetaan, koska käsky käy, että saadaan ruveta kunnolla töihin.

Joitain hää- ja rippijuhlia Viikin Helmen tilauskirjasta vielä löytyy kesälle, mutta niiden toteutuminen on epävarmaa. Etenkin elokuulle yrittäjä edelleen elättelee toiveita.

Timo Saikkonen on pohtinut vaihtoehtoisia konsepteja kesäjuhlien pitoon.

– Pienemmät perhejuhlathan voi järjestää kesällä pihalla, pitää grillijuhlia. Eikös ne olisi turvallisempia kuin 50 henkeä ahtaasti sisällä?

Tulevaisuuden uskoa valaa sekin, että ensi vuodelle on kertynyt jo tilauksia. Paljon puhuttu "uusi normaali" voi toki vaikuttaa juhlaperinteisiin vielä tuolloinkin.

– Juuri tuli tarjouspyyntö ensi vuoden kesälle "isoista häistä". Ei se ihan ole kadonnutkaan. Mutta ehkä mietitään, minkä tyylisiä juhlia järjestetään, se on varmaan sitä uutta elämää, miettii Timo Saikkonen.

Onko sinun tarkoitus järjestää kesäjuhlia? Miten tilanne mietityttää? Aiotko osallistua esimerkiksi kesähäihin, jos kutsu käy? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 8.5.2020 kello 23 asti.

Lue lisää: