1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuriala

Ministeri Kosonen: Myös kulttuuritapahtumiin jopa 500 henkeä kerralla: "Järjestäjien estettävä ihmisten kasautuminen jonoihin ja sumppuihin"

Kulttuuri- ja taidealalla voi järjestää yli 50 hengen tapahtumia ja yleisötilaisuuksia. Aluehallintovirastojen ohjeistus yleisömääristä valmistuu lähiaikoina.

Kulttuurialalla voi järjestää yli 50 hengen tapahtumia ja yleisötilaisuuksia. Kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) vahvisti asian Ylelle. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) tiistainen kommentti Ylen haastattelussa urheilutapahtumien yleisömääristä herätti ihmetystä: jos urheilutapahtumiin voi päästää yli 50 ihmistä, eikö saman rajoituksen pitäisi koskea myös kulttuuritapahtumia?

Ministeri vahvisti keskiviikkona sähköpostitse Ylelle, että ohjeistus koskee myös kulttuurialaa. Valtioneuvosto päätti tänään rajoitusten yksityiskohdista.

– Sekä sisällä että ulkona voidaan järjestää yli 50 henkilön tapahtumia ja yleisötilaisuuksia erityisjärjestelyin, Kosonen toteaa.

Ohje koskee koko taiteen ja kulttuurin kenttää, kuten kirjastoja, museoita, teattereita, kesäteattereita, festivaaleja ja elokuvateattereita.

Tilassa tai tarkkaan rajatussa tapahtumapaikassa tulee ministerin mukaan olla osallistujamäärään nähden riittävä väljyys. Sen lisäksi järjestäjien pitää huolehtia siitä, että osallistujilla on mahdollisuus ylläpitää hyvää käsihygieniaa.

– Järjestäjien on myös varauduttava ja estettävä esimerkiksi ihmisten liian tiivis kasautuminen jonoihin tai muihin sumppuihin, Kosonen toteaa.

Vaikka rajoituksia höllennetään kesäkuun alussa, esimerkiksi elokuvateatterit kipuilevat avaamisen kanssa. Suomen elokuvateatteriliiton puheenjohtaja Aku Jaakkola totesi tiistaina Ylen haastattelussa, että edellinen kymmenen hengen rajoitus aiheutti alalla melkoisesti päänvaivaa. Ala sai Jaakkolan mukaan rajoituksista viranomaisilta neljä erilaista tulkintaa.

Ministeri Kosonen toteaa, että elokuvateattereihin voi ottaa kesäkuun alusta lähtien yli 50 hengen yleisön.

– Elokuvateattereiden on arvioitava paras tapa toteuttaa salin riittävä väljyys ja tilojen riittävä siisteys, Kosonen muistuttaa.

Kysymykseen siitä, miten paljon kesäkuun ensimmäisen päivän jälkeen voi päästää enimmillään yleisöä paikalle, hän vastaa:

– Yli 500 henkilön yleisötilaisuuksien kielto on voimassa ainakin 31.7. asti.

Kosonen muistuttaa, että 50 hengen katto koskee yksityisiä tapahtumia ja juhlia, joilla ei ole virallista järjestäjää.

Aluehallintovirastot (AVI) antavat tarkemmat ohjeistukset siitä, miten yli 50 hengen tilaisuuksia voi järjestää turvallisesti.

Kiasma ja Ateneum avaavat ovensa kesäkuun alussa – Finnkino tähyää heinäkuun puoliväliin, kesäteattereiden peli pelattu