HUS ja muut yliopistosairaalat antoivat ohjeet kouluun ja päiväkotiin paluuseen – kotiin jäämistä suositellaan vain harvoille

Tärkeää on, että kouluun tai päivähoitoon ei mennä sairaana.

Helsinki
kaksi lasta keinuissa
Marja Väänänen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on laatinut muiden yliopistosairaaloiden kanssa ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) lasten riskiryhmistä potilasryhmittäin. Koulusta ja päivähoidosta pois jäämistä suositellaan vain harvoille potilasryhmille.

Lapset sairastavat koronaviruksen usein lievempänä ja vähäoireisempana kuin aikuiset, joten lapset tarvitsevat hyvin harvoin sairaalahoitoa. Vaikean koronavirustaudin riski on matala lapsilla ja nuorilla, jotka ovat terveitä, ja joiden perussairaus, kuten astma tai sydänsairaus, on hoitotasapainossa. Diabetesta sairastavat lapset, joilla ei ole merkittäviä lisäsairauksia, eivät ole riskiryhmää.

Yliopistosairaaloiden ohjeen mukaan varhaiskasvatuksesta tai koulusta ei ole syytä jäädä pois koronavirusepidemian aikana, jos lapsella ei ole ollut rajoituksia lähiopetukseen ja varhaiskasvatukseen osallistumisessa influenssa- tai RSV-kaudella.

Kotiin jäämistä suositellaan ainoastaan tiettyjä keuhkosairauksia ja sydänsairauksia sairastaville lapsille sekä syöpähoidettaville tai elinsiirron saaneille lapsille sekä tietyille lastenneurologisille potilaille. Näihin riskiryhmiin kuuluu koko Suomessa alle yksi prosentti oppivelvollisista.

Hoitava lääkäri tekee päätöksen lapsen ja sisarusten kotiin jäämisestä yksilöllisen arvion perusteella.

Koulussa ja varhaiskasvatuksessa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta sekä riittävästä etäisyydestä muihin lapsiin ja aikuisiin. Tärkeää on, että kouluun tai päivähoitoon ei mennä sairaana.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus