Oululaistutkimus: runsas videopelien pelaamineen vaikuttaa elintapoihin heikentävästi ja näyttää lisäävän lihavuutta

Etenkin yli kolme tuntia kestävä päivittäinen pelaaminen rapauttaa terveellisiä elintapoja.

pelit
Sormet tietokoneen näppäimistöllä.
Tutkimusjoukosta yli kolme tuntia päivää pelaavissa ylipainoisten määrä oli 12 prosenttia. Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Paljon videopelejä pelaavien nuorten miesten elintavat ovat heikommat kuin vähemmän pelaavilla ikätovereilla, kertoo tuore oululainen tutkimus.

Neljännes tutkimukseen vastanneista kutsuntaikäisistä vastasi pelaavansa yli kolmen tunnin ajan päivittäin.

Tutkimuksen mukaan näiden nuorten miesten fyysinen aktiivisuus oli vähäisempää kuin niillä, joiden peliaika oli rajatumpi. Paljon pelaavien ruokailutottumukset olivat myös huonommat ja he olivat myös useammin lihavia. Tutkimusjoukosta yli kolme tuntia päivää pelaavissa ylipainoisten määrä oli 12 prosenttia. Vähän pelaavissa ylipainoisia oli viisi prosenttia.

– Pelaaminen on tosi intensiivistä. Pelilaitteen ääressä istutaan todennäköisesti pitkiä aikoja eikä siitä nousta kovin tiheästi välttämättä pois. Paljon pelaavat söivät vähemmän kasviksia ja joivat useammin virvoitusjuomia, kuten energiajuomia, sanoo ODL Liikuntaklinikan tutkija ja ravitsemusterapeutti Marjukka Nurkkala.

Alkoholin kulutuksessa ja tupakoinnissa ei ollut eroa vähän pelaaviin.

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntakilinikan tutkimukseen valittiin noin 800 nuorta miestä laajempaan MOPO-terveys- ja elintapakyselyn vastanneiden joukosta vuonna 2013.

Nykyaikana nuorten miesten fyysinen aktiivisuus on ylipäätään vähentynyt ja istuminen lisääntynyt. Vähäinen fyysinen aktiivisuus ja suuri istumisen määrä ovat yhteydessä ylipainoon, ja nuoruuden ylipainon tiedetään johtavan usein aikuisiän lihavuuteen ja terveysongelmiin.

Oulun yliopiston ja ODL Liikuntakilinkan MOPO-tutkimuksessa kutsuntaikäiset vastasivat viitenä eri vuonna laajaan elintapa- ja hyvinvointikyselyyn sekä kävivät kuntotesteissä ja lääkärintarkastuksessa. Kaikkiaan tutkimuksessa oli mukana yli 3500 kutsuntoihin osallistunutta nuorta miestä vuosina 2009–2013.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)