1. yle.fi
  2. Uutiset

Liikennemerkkien ja opastekylttien kunto rapistuu, kun rahaa uusimiseen ei ole riittävästi

Ely-keskuksen määrärahat eivät riitä kaikkien huonokuntoisten ja vaurioituneiden liikennemerkkien ja opasteiden uusimiseen.

liikennemerkit
Yleisten teiden varsilla olevien opastekylttien ja liikennemerkkien hoito on ely-keskusten vastuulla.
Liikennemerkkien ja opasteiden hoito on ely-keskusten vastuulla. Kun merkin pinnalla oleva heijastinkalvo vaurioituu, merkki ei näy pimeällä auton valoissa.Marja-Liisa Kämppi / Yle

Huonokuntoisten liikennemerkkien ja opasteiden uusimiseen on liian vähän rahaa.

Pohjois-Karjalassa on noin 32 000 ja Pohjois-Savossa noin 30 000 liikennemerkkiä.

Lisäksi valtion teiden varsilla molemmissa maakunnissa on valtava määrä erilaisia tienviittoja ja opastekylttejä, joilla on pinta-alaa yhteensä noin 26 000 neliötä.

Ely-keskuksella on merkkien ja opasteiden uusimiseen Pohjois-Karjalassa reilut 160 000 euroa, Pohjois-Savossa 150 000 euroa. Rahaa annetaan alueen merkkimäärän mukaan.

– Käytännössä merkkejä ja opasteita hoitavat alueurakoitsijat. Pääurakoitsijoita Itä-Suomessa ovat Destia, YIT ja Savon Kuljetus, kertoo kunnossapitovastaava Marja Bäck ely-keskuksesta.

Urakkasopimuksessa ely-keskuksen kanssa on määritelty myös summa merkkien vaihtamiseen.

Pohjois-Karjalassa saadaan tänä vuonna uusittua vajaat tuhat liikennemerkin kilpeä, Pohjois-Savossa noin 800 kappaletta.

Opastetauluista uusitaan molemmissa maakunnissa muutama prosentti eli 350 neliön verran.

Merkkien määrään ja niiden uusimistarpeeseen nähden määrärahaa on liian vähän.

– Merkit eivät ole hyvässä kunnossa, vuositasolla uusittavien määrät ovat aika pienet. Liikennemerkeissäkin on korjausvelkaa olemassa, kunnossapitovastaava Bäck myöntää.

Alueurakoitsijat tekevät tiestötarkastuksia, joilla katsotaan myös merkkien kuntoa.

Kansalainen voi ilmoittaa kehnoista liikennemerkeistä ja opasteista kuten muistakin tiestön ongelmakohteista soittamalla Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (paikallisverkkomaksu).

– Merkit ovat tärkeitä tien varsilla: ne varoittavat, kertovat rajoituksista ja opastavat ihmisiä oikeisiin paikkoihin. Kyllähän niiden pitäisi kunnossa olla, Marja Bäck toteaa.

Lue seuraavaksi