1. yle.fi
  2. Uutiset

Tehtaalta levisi tappavaa kaasua Intiassa, useita kuoli, satoja on viety sairaalaan – jalkakäytäville lyyhistyi tajuttomia ihmisiä

Koronarajoitusten vuoksi huomiotta jätetyistä säiliöistä pääsi ilmaan myrkyllistä kaasua.

suuronnettomuudet
Kaasua vuoti kahdesta 5 000 tonnin säiliöstä.
Kaasua vuoti kahdesta 5 000 tonnin säiliöstä.AFP

Intian itärannikolla ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja useita satoja on joutunut sairaalaan kemikaalitehtaalla tapahtuneen kaasuvuodon vuoksi, kertoo poliisi.

Tiedot uhrien määrstä vaihtelevat. Poliisi kertoo uutistoimisto Reutersille, että kuolleita olisi ainakin yhdeksän. Yli 300 ihmistä on viety sairaalaan ja 1 500 evakuoitu.

Onnettomuus sattui yöllä Andra Pradeshin osavaltiossa 14 kilometrin päässä Visakhapatnamin kaupungista. LG Polymers -yrityksen operoima tehdas sijaitsee satamakaupunki Visakhapatnamin laitamilla Andhra Pradeshin osavaltiossa. Kaupungissa ja sitä ympäröivällä alueella asuu noin viisi miljoonaa ihmistä.

Yhtiö kertoo, että vuoto on saatu hallintaan ja sen syytä tutkitaan.

Pelastustoimia koordinoiva B. K. Naik. kertoo, että ihmisiä oli vaipunut tajuttomuuteen, kun he ovat olleet nukkumassa. Viranomaiset ovat tarkastaneet taloja ihmisten saamiseksi sairaalaan. He tarvitsevat happihoitoa ja raikasta ilmaa, hän selvitti.

Poliisin mukaan kaasua oli vuotanut kahdesta 5 000 tonnin säiliöstä, jotka oli jätetty vartioimatta koronarajoitusten vuoksi.

– Säiliöiden jättäminen huomiotta johti kemialliseen reaktioon. Säiliöt kuumenivat ja kaasua pääsi vuotamaan. Lähdimme paikalle heti kun paikalliset asukkaat hälyttivät meidät. Kaasua oli ilmassa niin paljon, ettemme voineet olla paikalla muutamaa minuuttia kauempaa, selvitti poliisin apulaispäällikkö Swaroop Rani.

Vuoto poiki paniikin

Intian median mukaan kaasuvuoto johti paniikkiin usean kilometrin säteellä tehtaasta. Paikan päältä otetuissa kuvissa näkyy jalkakäytäville lyyhistyneitä ihmisiä, jotka näyttävät tajuttomilta. Monet kärsivät hengenahdistuksesta tai pahoista iho- ja silmäoireista.

Intian lähihistorian pahin teollisuusonnettomuus tapahtui joulukuussa 1984 Bhopalissa maan keskiosassa. Kaasuvuoto Union Carbide -yhtiön kemikaalitehtaalta johti ainakin 3 500 ihmisen välittömään kuolemaan. Virnaomaisten myöhempien tilastojen mukaan ainakin 100 000 ihmistä sairastui onnettomuuden seurauksena.

Onnettomuus vaikuttaa edelleen ihmisten elämään kaupungissa: muun muassa lasten sairaudet ja vauvojen epämuodostumat ovat yleisiä.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi