Poliisi aloitti esitutkinnan kiuruvetisen hoivakodin koronakuolemista – epäilys muun muassa väärän todistuksen antamisesta viranomaiselle

Hoivakodissa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 12 vanhusta.

poliisitutkinta
Kallionsydämen hoivakoti Kiuruvedellä
Poliisi aloitti esitutkinnan Kallionsydämen hoivakodin koronaviruskuolemista.Marianne Mattila / Yle

Itä-Suomen poliisi on aloittanut varsinaisen esitutkinnan Kiuruvedellä sijaitsevan Kallionsydämen hoivakodin toimintaan liittyen. Aluehallintovirasto toimitti tällä viikolla poliisille tutkintapyynnön tilanteesta.

Hoivakodissa on kuollut kevään mittaan poliisin mukaan 12 vanhusta.

Hoivakoti oli alun perin hoiva-alan yhtiö Attendon, mutta Ylä-Savon sote-kuntayhtymä otti siitä pysyvän toimintavastuun huhtikuun alkupuolella. Tällä haluttiin turvata hauraiden asukkaiden riittävä hoito vaikeassa koronavirustilanteessa.

Useita rikosnimikkeitä

Rikosnimikkeet esitutkinnassa ovat työturvallisuusrikos, virkavelvollisuuden rikkominen ja väärän todistuksen antaminen viranomaiselle.

Lisäksi tutkinnassa on useita kuolemantuottamuksia ja vammantuottamuksia sekä vaaran aiheuttamisia. Rikosnimikkeet voivat poliisin mukaan tarkentua esitutkinnan edetessä, ja niitä voi mahdollisesti tulla lisää.

Esitutkinta on vielä alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia. Erittäin laajan asiakirjamateriaalin selvittämisen ohella kuulusteltavia henkilöitä tulee olemaan tämän hetken arvion mukaan viitisenkymmentä.

Epäiltyjä ja vastuita ei tässä vaiheessa yksilöidä

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Minna Immonen sanoo, että epäiltyinä on tässä vaiheessa useita tahoja – ei pelkästään Attendo, jonka vastuulla hoivakoti oli koronakuolemien alkaessa.

– Voisi sanoa, että tässä vaiheessa on enemmän kuin kymmenen henkeä epäiltynä eivätkä kaikki rikosnimikkeet tietenkään koske kaikkia, Immonen kertoo STT:lle.

Tutkinnassa tullaan muun muassa selvittämään eri toimijoiden vastuita sekä niiden toteutumista tartuntatautilain mukaisessa toiminnassa epidemiatilanteessa.

Asiakokonaisuuden monisäikeisyyden, lukuisten salassa pidettävien seikkojen sekä asiaan liittyvien inhimillisten syiden vuoksi poliisi ei esitutkinnan tässä vaiheessa kerro asiasta enempää.

Poliisin mukaan on tärkeää, että ketään ei saateta aiheettomasti epäilyksen alaiseksi esitutkinnasta tiedottamisen vuoksi, eikä tiedottamisesta saa aiheutua kenellekään tarpeetonta vahinkoa tai haittaa.

Poliisi aikoo tiedottaa esitutkinnan etenemisestä seuraavan kerran perjantaina 22. toukokuuta.

Poliisi aloitti hoivakotikuolemia koskevan esiselvityksen noin kaksi viikkoa sitten. Poliisi aloitti esiselvityksen omasta aloitteestaan, mutta sai sen lisäksi selvityspyynnön myös yksityishenkilöltä.

Attendo: Esitutkinta tärkeä, seisomme henkilöstömme takana

Attendon tiedotteen mukaan yhtiö pitää esitutkintaa tärkeänä, jotta hoivakodin toimintaan liittyvät epäilyt selviävät. Toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan tilanne on ollut raskas asukkaille ja heidän läheisilleen sekä hoivakodin työntekijöille.

– Me seisomme henkilöstömme takana. Toivomme, että esitutkinta hälventää epäluuloja, joita Kallionsydämen toimintaan tässä haastavassa tilanteessa on kohdistettu, Holmqvist toteaa.

Attendo kertoo avustavansa poliisia esitutkinnassa kaikin tavoin.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä ei kommentoi poliiisitutkintaa.

Uutista päivitetty kello 15:54 ja kello 16:44 Lisätty Attendon ja Ylä-Savon soten kommentit esitutkinnasta.

Lue myös:

Kiuruveden hoivakodin asukkaista on kuollut liki puolet – hoitaja kertoo karusta arjesta: “Katsoin ensimmäisenä, onko lippu puolitangossa”

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus