1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yritystuet

Hallitus kertoi ravintoloiden tukipaketista – Mikkeliläisen ravintolayhtiö Serviinin toimitusjohtaja: "Tässä on ollut hyvä yhteispeli"

Serviinin toimitusjohtaja Timo Hyöppinen arvioi suurimman tappion syntyneen maaliskuussa, jolloin hallitus ei ollut vielä päättänyt ravintoloiden sulkemisesta.

Piirone toimitti pääsiäisen aikana yli 500 annosta yli 200 osoitteeseen. Kaikkia tilauksia ei pystytty ottamaan vastaan. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomen hallitus päätti keskiviikkona ravintoloiden 123 miljoonan euron tukipaketista paikkaamaan koronavirustoimien aiheuttamia tulonmenetyksiä. Yritykset saavat 40 miljoonaa euroa työllistämistukea ja 83 miljoonaa euroa tappioiden hyvittämistä.

Tukea voi saada palkanmaksun aloittamiseen sekä hyvityksenä pakollisista kuluista kriisin aikana. Tarkemmin voit lukea tästä uutisesta.

Ravintolat sulkivat ovensa hallituksen määräyksestä viimeistään reilu kuukausi sitten, ja kiinnipitoa jatkuu kesäkuun alkuun.

– Kaiken kaikkiaan lämmitti mieltä, että ravintola-ala huomioitiin, sanoo mikkeliläisen Serviinin toimitusjohtaja Timo Hyöppinen.

Serviini pyörittää Mikkelissä catering- ja ravintolatoimintaa, ja sen ravintoloita ovat muun muassa ravintola Vino ja Pitopata.

Koronakriisin keskellä Hyöppinen on tehnyt myönteisen havainnon, että toisten ahdinkoa ymmärretään.

– Tässä on ollut hyvä yhteispeli henkilöstön, yrittäjien, valtiovallan ja jopa byrokraattisten toimijoiden kanssa.

Hänen mukaansa Serviinin ravintoloiden liikevaihto on pudonnut kolmannekseen normaalista. Hän arvioi tappioiden olleen huhti- ja toukokuussa 20 000–30 000 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä ravintoloissa on hieman henkilöstöravintolatoimintaa ja noutoruokapalvelua.

– Karkeasti huhti–toukokuu päästään jonkinlaiselle tasolle ettei tehdä rökäletappiota, mutta äkkiä laskeskeltuna kaikista kovin tappio tulee maaliskuulta. Silloin ei ehditty vielä reagoida muutoksiin, ja siinä on se suurin monttu.

Tulevaisuus on Hyöppisen mukaan suuri kysymysmerkki. Vielä ei tiedetä, miten vilkkaasti asiakkaat palaavat ravintoloihin koronarajoitteiden höllentyessä kesäkuun alussa.

Serviini sai Business Finlandilta sata tuhatta euroa toiminnan kehittämiseen ja 10 000 euroa esiselvitykseen.

– Meillä on suunnitelmia. On selvä, ettei tähän voi jäädä makaamaan. Siellä on kohtuullisia asioita kehitteillä, mutta niistä tuonnempana, toimitusjohtaja sanoo.

Lue myös:

Millä perusteella ja kuinka paljon ravintola voi saada koronahyvitystä? 10 kysymystä ja vastausta tuesta, jota hallitus esittää ravintola-alalle

Ravintola-ala: Hallituksen esittämä korvaus ei riitä yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi – ravintoloitsija sanoo avaavansa heti kun se on mahdollista