Venäjällä synkät koronaluvut syövät jo presidentti Putinin kannatusta – maassa kaavaillaan rajoitusten höllentämistä

Rajoitusten vähittäisen purun on määrä alkaa jo ensi viikolla

Venäjällä valmistaudutaan juhlaan koronan varjossa. Kommunarka-sairaalan työntekijä kävelee voitonpäiväjulisteen ohi. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä kaavaillaan tiukkojen turvatoimien vähittäistä höllentämistä, vaikka virus leviää yhä nopeasti.

Vuorokaudessa rekisteröidään uusia tapauksia yli 10 000. Sairastuneiden kokonaismäärä ylittää 177 000, ja kuolleita on 1 625.

Havaittujen koronatartuntojen lisääntyminen selitetään kuitenkin sillä, että Moskovassa on voimakkaasti lisätty testausta.

Koronaryhmä kokoontui keskiviikkona Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin johdolla. Aiheena oli rajoitusten purkamisen aloittaminen.

Putin antoi tukensa lievennyksille

Presidentti Vladimir Putin, joka keväällä asetti Moskovan ykkösmiehen koko maan koronavastaavaksi, antoi julkisesti tukensa määräysten varovaiselle lieventämiselle.

Putin varoitti kuitenkin, ettei asiassa ole syytä kiirehtiä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui 6.5.2020 videotapaamiseen koronatoimia pohtivan ryhmän kanssa. Kuva: Alexei Druzhinin / EPA

Helpotusten toimeenpano on määrä aloittaa ensi viikon alkupäivinä, kun Venäjällä palataan arkeen voitonpäivän viikonlopun jälkeen.

Työt koronan vuoksi suljetuissa tehtaissa ja rakennustyömailla on ainakin Moskovassa määrä aloittaa jo ensi viikolla. Tämä kertoo tärkeysjärjestyksestä. Muiden maiden tavoin myös Venäjä tavoittelee sitä, että koronarajoitusten taloutta kuristava vaikutus lieventyisi.

Venäjällä ahdinkoa voimistaa öljyn hinnan romahtaminen.

Tiukkojen rajoitusten purkaminen alkaa

Venäläiset ovat kevään mittaan saaneet totutella tiukkoihin rajoituksiin. Kansalaisia koskeville helpotuksille ei ole vielä aikataulua.

Aluksi on määrä sallia vapaampi kaduilla liikkuminen ja kuntoilu ulkona. Toisessa vaiheessa voi osa palvelualan yrityksistä ja oppilaitoksista jatkaa toimintaansa.

Kouluvuosi on Venäjällä kuitenkin päättymässä. Petroskoissa ilmestyvä Karjalan Sanomat kertoo, että Venäjän Karjalassa on alakoululaisten kesäloma jo alkanut, ja muutkin pääsevät kesänviettoon etuajassa.

Kolmantena askeleena avataan puistot ja torit.

Kadulle ruiskutetaan desinfiointiainetta hiljaisessa Moskovan keskustassa. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Paluu normaalitilaan on suunnitelluista helpotuksista huolimatta yhä kaukana.

Putinin suosio notkahti

Ankea korona-aika on voimistanut Venäjällä kansalaisten tyytymättömyyttä. Tämä näkyy Putinin suosion alentumisena.

Tutkimuslaitos Levadan julkistaman kyselyn mukaan tämän kannatus jäi alimmalle tasolle – 59 prosenttiin – yli kahteen vuosikymmeneen. Se on kuukaudessa notkahtanut neljä prosenttiykköä.

Sotilaskoneita Kremlin yllä Voitonpäivän paraatin harjoituksissa toukokuun alussa. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Viruksen levitessä keväällä heräsi Venäjän johto vastatoimiin verkkaisesti. Kremliä kenties viivytti Putinin kansanäänestyssuunnitelma sekä halu juhlia suureellisesti voitonpäivä.

Nyt on äänestystä perustuslaista lykätty. Myös voitonpäiväparaati supistuu hävittäjien ylilennoksi.

Koronakamppailun musta vyöhyke

Sairaanhoito on Venäjän koronakamppailun mustaa aluetta. Koronapotilaita hoitaville lääkäreille ja sairaanhoitajille luvattiin tuntuvat palkankorotukset kriisin ajaksi. Näiden maksamisessa on kuitenkin ollut epäselvyyksiä, ja ulkopuolisten firmojen välittämät työntekijät ovat jääneet vaille rahojaan.

– Minä haluan, että Vladimir Vladimirovits Putinin näissä olosuhteissa työskenteleville lupaamat rahat myös maksetaan, vaati koronasairaalassa lähihoitajana työskennellyt Natalia Ljubimova.

– Mutta pomoni sanoivat minulle, että jos Putin lupasi, niin maksakoon hän itse.

Kommunarka-sairaalan alueella toimii koronapotilaiden tilapäissairaala. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Hoito-olosuhteet antavat aihetta muihinkin valituksiin. Suojavälineissä on puutteita, työvuorot venyvät äärimmilleen eikä mahdollisuutta jää edes ruokailuun.

Venäjän julkaisemat luvut koronaan kuolleista ovat kansakunnan kokoon nähden matalalla, ja niiden pitävyyttä on epäilty. Esimerkiksi Petroskoista ei ole raportoitu yhtään koronakuolemaa, mutta 31 ihmisen ilmoitetaan menehtyneen keuhkokuumeeseen.

Moskovan taloustieteellisen korkeakoulun kansainvälisen tutkimuskeskuksen apulaisjohtaja Sergei Timonin muistutti, että koronavirusta ei rekisteröidä kaikkien siihen liittyvien kuolemantapausten syyksi.

– Jos joku covid-19 -tautia sairastava saa sydänkohtauksen, määritellään kohtaus kuolinsyyksi, sanoi Timonin AFP:n haasattelussa.

Koronaan kuollut yli sata lääkäriä ja hoitajaa

Tieto hoitotyön riskeistä painaa koronapotilaita hoitavaa henkilökuntaa. Kuolleille on moskovalaisen Kommunarkan sairaalan luo pystytetty epävirallinen muistoseinä, jonka eteen on tuotu kukkia.

Menehtyneiden lääkärien ja hoitajien nimiä kerätään myös nettisivustolle, jonka sairaalaväki perusti virallisen tilastoinnin puuttuessa. Listalla on jo toista sataa nimeä.

Lisäksi kolme lääkäriä on epäselvissä olosuhteissa pudonnut sairaaloiden ikkunoista eri puolilla Venäjää. Näistä kaksi on kuollut, kolmas loukkaantui.

Varmaa tietoa ei ole siitä, onko kyse itsetuhoisuudesta, jonka koronaviruksen aiheuttamat paineet ovat aiheuttaneet. Kaikissa tapauksissa taudin arvioidaan kuitenkin olleen tapahtumien taustalla.

Lue lisää: