1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsykokeet

Käyttövirhe aiheutti Itä-Suomen yliopiston nettipääsykokeen epäonnistumisen – nyt 750 hakijaa tekee kokeen uudelleen vaikka ongelmia oli sadalla

Itä-Suomen yliopisto sanoo, että pääsykoe uusitaan hakijoiden tasavertaisuuden vuoksi.

Itä-Suomen yliopisto uusii pääsykokeen ensi viikon torstaina. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Inhimillinen virhe kostautui 750 Itä-Suomen yliopistoon hakeneelle. Maanantaina järjestetty ensimmäinen iso etäpääsykoe epäonnistui teknisten syiden vuoksi ja nyt kaikki hakijat joutuvat suorittamaan sen uudelleen.

Kasvatustieteen pääsykokeessa ongelmia oli noin sadalla opiskelijalla, mutta kaikkien hakijoiden vastaukset jouduttiin hylkäämään.

Oululainen Jenni Puhakka osallistui verkossa kokeeseen, joka alkoi klo 16. Ensin vuorossa oli artikkelin lukeminen, johon oli annettu 1,5 tuntia aikaa. Kun aika oli kulunut, Puhakka yritti siirtyä seuraavaan osioon, jossa vastattaisiin monivalintakysymyksiin.

Osioon ei kuitenkaan päässyt lainkaan. Tukinumeron linjat olivat tukossa, joten apua teknisiin ongelmiin ei saanut. Viiden minuutin kuluttua ongelma poistui.

– Yhtäkkiä sivu päivittyi ja päästi minut vastaamaan.

Puhakan mukaan hänen vastausaikansa myös pieneni viidellä minuutilla. 33-vuotias nainen vastasi kysymyksiin ja palautti tehtävänsä muutamia minuutteja ennen kuin koeaika olisi loppunut.

– Olin todella tyytyväinen suoritukseeni.

Puhakka sai sähköpostiinsa automaattisen viestin kokeen palautuksen jälkeen. Sähköisen kuitin mukaan hän palautti tehtävän klo 17.56.

Seuraava viesti olikin Itä-Suomen yliopistosta, jossa kerrottiin kokeen olevan mitätöity. Vaikka Puhakalla on sähköinen kuitti vastausajastaan, hän joutuu tekemään kokeen uudelleen.

– Näiden kellonaikojen perusteella pitäisi voida nähdä, etten ole saanut liikaa aikaa.

Puhakkaa uusintakoe harmittaa, koska alkuperäistä koetta hän oli jännittänyt ja valmistautunut.

– Olin hankkinut lapsenvahdin ja järjestellyt asiat. Nyt sama ruljanssi pitää käydä uudestaan läpi.

Koe uusitaan tasavertaisuuden vuoksi

Puhakka toivoo, että yliopisto voisi seuloa järjestelmästä ne hakijat, jotka ovat kärsineet teknisistä ongelmista ja saaneet liikaa tai liian vähän aikaa kokeeseen. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, sanoo Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan varadekaani Jopi Nyman.

– Tässä on kyse opiskelijoiden tasavertaisuudesta. Valitettavasti järjestelmästä ei saada selville, onko kaikilla ollut 30 minuuttia vastata kysymyksiin, Nyman selittää.

Ongelmana oli nimenomaan siirtymä artikkelista vastausosioon. Aikaleimoja ei ole olemassa siitä, kuinka kauan teknisiin ongelmiin meni ja saiko joku haittaa tai hyötyä ongelmista. Koska aikaleimoja ei löydy, kaikki tekevät kokeen uudelleen.

Ongelma johtui yliopiston virheestä, ei ohjelmasta. Ohjelmaan ei osattu tehdä eri osioiden ajastamista oikein.

Uusintakoe on ensi viikon torstaina. Nyman lupaa, ettei virhe toistu.

– Tietopalvelut ovat vahvistaneet, että tällaista ongelmaa ei tule uudestaan.

Jenni Puhakka puolestaan ei suhtaudu niin luottavaisesti uusintakokeeseen kuin Nyman.

– Suoraan sanottuna vähän epäilyttää. Varmasti tulee aina joku, jolla tulee teknisiä ongelmia. Mihin raja sitten vedetään, aprikoi Puhakka.

Aiheesta voi keskustella 9.5. kello 23.00 saakka.

Lue lisää:

Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen isompi etäpääsykoe joudutaan uusimaan – noin sadalla hakijalla ongelmia yliopiston virheen vuoksi

Janika Sirén, 20, luki satoja tunteja pääsykokeisiin, mutta vain kaksi valitaan, eikä koekaan ole mitä piti – hakija, katso oikeutesi täältä