Kuhmon suosittu kirjakassipalvelu käynnistettiin nopeasti, ja tilauksia satelee koko ajan

Myös monissa muissa Kainuun kirjastoissa suunnitellaan erilaisia lainauspalveluja.

kirjastot
Kuhmon kirjastotoimenjohtaja Taina Hyvönen löysi lainaajan tilaaman kirjan.
Kirjoja tilataan yhä useammin aihepiirin mukaan, mikä pistää kirjaston henkilökunnan osaamisen peliin, sanoo Kuhmon kirjastotoimenjohtaja Taina Hyvönen.Jarmo Nuotio / Yle

Kuhmon kirjastosta lainataan taas kirjoja kassikaupalla. Suosittu kirjastokassipalvelu otettiin uudelleen käyttöön koronarajoitusten poistuttua, ja tilauksia tuli heti paljon.

– Tässä on Sofi Oksasen Koirapuisto ja tuolla toisessa hyllyssä Kate Mortonin Hylätty puutarha. Nämä kaksi kirjaa tilattiin tänä aamuna, kertoo Kuhmon kirjastotoimenjohtaja Taina Hyvönen hakiessaan asiakkaan kirjoja kassiin.

Hyvösen mukaan lupa lainaustoiminnan aloittamiseen tuli aikaisemmin kuin kirjastossa edes uskallettiin toivoa. Kirjastokassipalvelu oli helppo käynnistää uudelleen, koska se oli parin viikon ajan käytössä ennen kuin rajoitukset kiristyivät. Palvelu toimii kuten aiemminkin: asiakas voi tilata haluamansa kirjat joko puhelimella tai sähköpostilla ja noutaa ne kirjaston ovelta.

Kirjoja tilataan kirjailijan tai kirjan nimellä, mutta yhä useammin myös aihepiirin mukaan. Tämä laittaa Hyvösen mukaan kirjaston henkilökunnan ammattitaidon peliin, mikä on myös tervetullut haaste.

– Asiakas saattaa soittaa, että hänellä on nelivuotias, kuusivuotias ja kahdeksanvuotias lapsi, joten meidän on tiedettävä, millaisia kirjoja näille kaikille lapsille valitsee. Lapset ovat tyytyväisiä, kun saavat tälläisina aikoina lukemista.

Itse kirjastoon asiakkaat pääsevät Kuhmossa näillä näkymin 18. toukokuuta. Hyvösen mukaan sitä ennen kirjaston tiskeihin hankitaan pleksilasit ja mietitään siivous- ja hygienia-asiat kuntoon. Lisäksi yli 70-vuotiaille tulee mahdollisesti oma palveluaikansa.

– Kirjastokassipalvelu on hyvä apu ennen kuin ihmiset pääsevät itse hyllyjen väliin valitsemaan kirjoja. Enkä pidä sitä ajatusta mahdottomana, että palvelu olisi käytössä myös sen jälkeen, kun kirjastot toimivat taas normaalisti.

Myös monissa muissa Kainuun kirjastoissa suunnitellaan erilaisia lainauspalveluja ennen kuin kirjastojen ovet avautuvat kesäkuun alussa. Esimerkiksi Ristijärven ja Paltamon kirjastoissa on jo aloitettu kirjojen uloslainaaminen samalla tavalla pussijakeluna. Kajaanin kirjastossa kirjojen uloslainaus alkaa perjantaina 8. toukokuuta varausten noutopalveluna.

Suomussalmen kirjastossa supistetun lainaustoiminnan käynnistämistä valmistellaan vielä tämän viikon aikana. Sotkamon kirjastossa odotetaan vielä aluehallintoviraston lisäohjeita, mutta lainaustoiminta voidaan aloittaa nopeastikin.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)