1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistökauppa

Omakotikauppa romahti monissa suurissa kaupungeissa huhtikuussa – parissa jopa nousi: katso oman kaupunkisi tilanne tästä

Maanmittauslaitosten tilastojen mukaan kauppamäärät putosivat 13 suuressa kaupungissa keskimäärin -29 prosenttia.

Tämä espoolaistalo oli myynnissä keväällä. Kaupat solmittiin huhtikuussa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Koronavirus iski omakotikauppaan toden teolla huhtikuussa. Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan maaliskuussa kauppaa käytiin pitkälti vielä normaalitahtia, jopa kasvaen, mutta huhtikuussa omakotikauppa hyytyi selvästi.

Osassa kaupunkeja kauppamäärät suorastaan romahtivat, kun talouden pyörät hiljenivät koronan seurauksena ja saivat asunnonostajat empimään.

– Tammi-maaliskuun luvut ennakoivat kiinteistökaupalle vielä ennätysvuotta, mutta huhtikuussa tapahtui käänne. Puheet ennätysvuodesta voidaan unohtaa, sanoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitokselta.

– Kyllä tämän täytyy olla koronan vaikutusta. Se hyydyttää kiinteistökauppaa. Poikkeustilanteessa ihmiset muuttuvat varovaisiksi ja harkitsevat silloin hyvin tarkasti taloudelliset liikkeet, varsinkin isot. Ja asunnonostohan on monelle se elämän suurin kauppa, Toppinen sanoo.

Pätee koko Suomeen

Maanmittauslaitoksen 13 keskeiseen kaupunkiin tekemän kauppamäärälaskennan mukaan toteutuneiden omakotikauppojen lukumäärät vähenivät huhtikuussa keskimäärin -29 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Toppisen mukaan pudotus oli kuitenkin pienempi kuin hän pelkäsi.

– Tämä suuriin kaupunkeihin kohdistettu laskenta näyttää asuntokaupan suuntaa ja trendiä koko maahan. Muualla vain kauppamäärät ovat pienempiä, mutta suunta sama, Toppinen sanoo.

Kuten oheisesta taulukosta näkee, erityisen paljon pientalojen kauppamäärät laskivat huhtikuussa Lahdessa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Kouvolassa ja Oulussa verrattuna viime vuoden huhtikuuhun. Nousijoita taas olivat Pori ja Tampere.

Omakotikaupat
4/19, lkm4/20, lkmMuutos
Lahti249-63%
Lappeenranta2310-57%
Jyväskylä3820-47%
Oulu3520-43%
Kouvola4727-43%
Hämeenlinna1711-35%
Helsinki2316-30%
Vantaa2923-21%
Turku2016-20%
Espoo3125-19%
Seinäjoki15150%
Tampere1621+31%
Pori1824+33%
Kaikki336237-29%
Lähde: MML

Maaliskuussa kauppamäärät kasvoivat 13 suuressa kaupungissa keskimäärin vielä 21 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun verrattuna. Vain Helsingissä ja Seinäjoella lukumäärät laskivat. Muualla nousivat ja Turussa pysyivät samassa.

Kokonaisuutena omakotikauppojen lukumäärät laskivat suurissa kaupungeissa tammi-huhtikuussa -4 prosenttia. Miinus on siis kokonaisuutensa vielä "siedettävä", erityisesti pirteän maaliskuun ansiosta.

Toteuteneiden kauppojen hintakehityksestä ei ole vielä tietoa. Toppisen mukaan hinnat reagoivat taloustilanteeseen yleensä hitaammin kuin kauppamäärät.

– Myöhemmin korona rupeaa näkymään myös hinnoissa.

Mökkikauppa vilkastui

Koronavirus ei ole ainakaan vielä hiljentänyt kesämökkikauppaa, vaan onkin käynyt päinvastoin. Maanmittauslaitoksen 10 suosituimpaan mökkikuntaan tekemän laskennan mukaan kauppamäärät ovat kasvaneet yhteensä 22 prosenttia tammi-huhtikuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Kauppamäärät kasvoivat myös koronakuina eli maalis-huhtikuussa. Nousussa olivat alkuvuonna etenkin mökkikaupat Kuusamossa, Lohjalla, Mikkelissä ja Kuopiossa. Laskussa määrät olivat Hämeenlinnassa ja Kouvolassa. Muualla muutokset olivat pieniä.

– Mökkikaupan vilkastuminen on koronan lieveilmiöitä. Koska ulkomaille ei nyt pääse tai pääsee rajoitetusti ja matkustelu vähenee, niin lomaillaan sitten kotimassa. Se vilkastuttaa mökkikauppaa, Toppinen arvioi.

Yhteensä tammi-huhtikuussa kirjautui Maanmittauslaitoksen tilastoihin 226 kesämökkikauppaa.

Lue lisää:

Omakotitalon saa muutamalla kymppitonnilla – tai siitä saa maksaa satoja tuhansia euroja: Katso lista kalleimmista ja halvimmista kunnista

Vanhojen asuntojen kauppa hidastui maaliskuussa

Kiinteistönvälittäjät: koronatilanne heijastuu asunnon myyjien varovaisuutena etenkin Oulun seudulla