Hyppää sisältöön

Essote kehitti uniapnean etähoitoa pakon edessä – uudet käytännöt kiinnostavat muitakin hoidon tarjoajia

Uniapneapotilaita on opastettu aiemmin pienissä ryhmissä. Poikkeusaika pakotti kehittämään opastusta videoyhteyden avulla.

Sairaanhoitajat Mandi Lehto ja Armi Luukkonen esittelevät uniapnean etähoitoa. Kuva: Antti Kääriäinen / Essote

Kun Mikkelin keskussairaalan keuhko-osastolle alkoi tulla potilaita jopa 40 ihmisen viikkovauhdilla ja koronatilanne pakotti perumaan aikoja, sairaanhoitaja Armi Luukkonen sai ajatuksen uniapnean etäopastuksesta. Se laitettiin sote-kuntayhtymä Essotessa heti toimeen.

Nyt Essotessa on useiden viikkojen ajan aloitettu uniapnean hoito videoyhteyden avulla. Etäseurannan avulla varmistetaan, että laite toimii ja sitä käytetään oikein. Laite lähettää valmistajan pilvipalveluun tietoa, josta hoidon sujuminen voidaan nähdä.

– Koronapandemia laittoi miettimään, kuinka saisimme uniapneapotilaidemme hoidon aloitetuksi. Potilaita alkoi hakeutua päivystykseen ja hoitoa odottavien jono alkoi venyä, kun jouduimme perumaan vastaanottoja ja ryhmäohjauksiakaan ei voitu toteuttaa, Luukkonen kertoo.

Etähoito on Essoten mukaan herättänyt alalla poikkeuksellisen suurta kiinnostusta. Etähoidon luonut sairaanhoitaja Armi Luukkonen esittelee lähiaikoina menetelmää kansallisella tasolla hoitajille ja lääkäreille.

– Meillä on nyt luotu erinomaisia uusia käytäntöjä, jotka varmasti kantavat korona-ajan jälkeen. Uudet etähoidon keinot leviävät taatusti laajasti myös muualle maailmalle, arvioi Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Uniapnean saama julkisuus innosti ihmisiä hakemaan apua

Uniapnea on unihäiriö, jossa unenaikaiset hengityskatkokset tekevät unesta katkonaista. Toistuvien katkosten takia vaikeaa uniapneaa sairastava on usein aamulla väsynyt, tuntee itsensä ärtyneeksi ja nukahtelee helposti.

– Potilaita on kaikkialla alkanut löytyä runsaasti, kun sairaus on ollut paljon julkisuudessa. Esimerkiksi pelkästään Turun alueella uniapnean hoitoon tarkoitettuja laitteita käyttää yli 12 000 henkilöä ja Essotenkin alueella yli 3 000, Luukkonen kertoo.

Uniapneaa hoidetaan koneen ja maskin avulla. Kone pitää ylähengitystiet auki unen aikana.

– Potilaat ovat ilahtuneet kovasti, kun laitteen saa nopeasti korona-aikaankin. Sitten pidän heille noin 75 minuutin luennon ja opastuksen, jossa näytämme koneen ja maskin käytön. Soitamme potilaille kuukauden sisään ja kysymme kuinka heillä menee, Luukkonen kertoo.

Samalla vastuu uniapnean hoidon aloituksen on siirtynyt Essotessa entistä enemmän hoitajien käsiin.

– Meidän yksikössä pääsääntöisesti uniapneahoitajat aloittavat hoidot suoraan ilman lääkärin vastaanottoa. Tämä oli seurausta pitkään jatkuneesta lääkärivajeestamme. Tarvittaessa toki konsultoimme lääkäreitämme, Luukkonen kertoo.

Apua on löytynyt samassa käytäntöjen uudelleen mietinnässä myös astma- ja keuhkoahtaumapotilaille.