USA:ssa kohutaan mustan lenkkeilijän helmikuisesta surmasta – syyttäjä ei nähnyt perustetta ampujien asettamiselle syytteeseen

Asiasta nousseen kohun jälkeen piirisyyttäjä päätti kuitenkin viedä asian suuren valamiehistön päätettäväksi.

ampumavälikohtaukset
Kuvassa on mielenosoittajia.
Mielenosoittajat vaativat Brunswickissa 5. toukokuuta selvitystä Ahmaud Arberyn surmaamisesta. Arbery ammuttiin helmikuussa, mutta surma on noussut otsikoihin, kun syyttäjä katsoi, ettei ampujien syyttämiselle ole perusteita.Bobby Haven / AP

Aseettoman mustan lenkkeilijän kuolemaan johtanut ampumistapaus on herättänyt raivoa Yhdysvalloissa. Muun muassa demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden on vaatinut oikeutta uhrin perheelle ja tutkinnan avaamista tapahtumien kulusta.

25-vuotias Ahmaud Arbery oli lähtenyt päivittäiselle juoksulenkilleen helmikuussa Brunswickin kaupungissa Georgiassa. Lenkki päättyi siihen, että valkoinen entinen poliisi, 64, ja hänen poikansa, 34, ampuivat autostaan Arberyn kuoliaaksi. Kaksikko on puolustautunut sillä, että he uskoivat Arberyn olleen murtovaras.

Brunswickin syyttäjä ilmoitti aiemmin, ettei kaksikon pidätykseen tai syytteiden nostamiseen ole perusteita.

The New York Times -lehden haltuunsa saamissa oikeuden asiakirjoissa (siirryt toiseen palveluun) syyttäjä perustelee tätä sillä, että isä ja poika kantoivat luvallisesti aseita ja että heillä oli oikeus seurata epäiltyä murtovarasta. Lisäksi syyttäjä katsoi, että kaksikolla oli oikeus suorittaa tilanteessa Georgian lakien alainen kansalaispidätys.

Alkuviikosta julkisuuteen levisi kuitenkin video, missä tapahtumien kulku on selvinnyt hieman tarkemmin. Kännykkävideolla näkyy, kuinka Arbery pyrkii juosten ohittamaan avopakettiauton. Tässä vaiheessa toinen valkoisista miehistä avaa tulen Arberya kohti. Arbery yrittää saada haulikon ampujan kädestä, jonka jälkeen hän lyyhistyy maahan. Uhri kuoli tapahtumapaikalla vammoihinsa.

Videon julkistamisen jälkeen Georgian piirisyyttäjä ilmoitti suosittavansa, että Glynnin piirikunnan suuri valamiehistö tekee päätöksen siitä, tulisiko kaksikkoa vastaan nostaa syytteet.

Muun muassa edustajainhuoneen erityiskomitean aiempi republikaanipuheenjohtaja Trey Gowdy hämmästeli Fox News -kanavalla, (siirryt toiseen palveluun) miksi aseettoman lenkkeilijän kuoliaaksi ampumisesta tarvittiin ylipäätään videotodiste, ennen kuin syyttäjä päätti siirtää asian suurelle valamiehistölle.

Joe Bidenin mielestä video osoittaa, että Arbery tapettiin kylmäverisesti ja hänen perheensä tarvitsee oikeutta.

Myös moni muu julkisuuden henkilö on tviitannut suuttumustaan siihen, ettei syytettä ole nostettu.

Musta koripalloilija LeBron James sanoo, etteivät he voi lähteä kotoaan joutumatta jahdatuiksi.

Arberyn surmaa vastaan on järjestetty myös mielenosoituksia. (siirryt toiseen palveluun)