Tampereen pitkäaikainen satamapäällikkö pitää irtisanomista laittomana – kaupunginhallitus hylkäämässä oikaisuvaatimuksen

Asiaa käsitellään maanantaina.

irtisanominen
Tampereen satamapäällikkö Matti Joki hinaajan kannella Ratinan satamassa.
Arkistokuva Matti Joesta vuodelta 2018.Heli Mansikka / Yle

Tampereen kaupunki ei aio perua pitkäaikaisen satamapäällikön Matti Joen erottamista. Joen tekemää oikaisuvaatimusta käsitellään kaupunginhallituksessa maanantaina.

Joki on kiistänyt kaikki irtisanomisen perusteet. Kaupungin lakimiehen mukaan irtisanominen tehtiin kuitenkin oikein.

"Rakennuttamisjohtaja on ollut toimivaltainen ratkaisemaan asian, päätös ei ole lainvastainen, eikä päätös ole muutoinkaan syntynyt virheellisessä järjestyksessä" , todetaan kaupunginhallituksen päätösesityksessä.

Erottamisperusteena oli esimerkiksi se, että Joki oli kaupungin mukaan toiminut epäasiallisesti ja ylittänyt toimivaltansa.

Joelle annettiin kaupungin mukaan kirjallinen varoitus heinäkuussa 2019. Joki oli kaupungin mukaan tuolloin toiminut epäasiallisella tavalla kaupungin sopimuskumppania kohtaan.

Varoituksessa mainittiin myös epäasiallinen kieli alaisia kohtaan. Kaupungin selvitysten mukaan työntekijät olivat kokeneet toiminnan nöyryyttäväksi ja arvaamattomuuden johdosta myös kuormittavaksi.

Lakimiehen lausunnossa mainitaan esimerkiksi, että Joki ei ole tiennyt toimivaltansa rajoja. Varoituksen aikoihin työntekijä on myös kertonut, että Joki sanelee sähköpostejaan muille kirjoitettavaksi ja ettei työpalavereita tai perehdytystä ole.

"Yhdessäkään kaupungin virka- tai työsuhteessa ei voi käyttäytyä ja toimia siten, kuin viranhaltija on käyttäytynyt ja toiminut." todetaan lakimiehen lausunnossa.

Joki syytti aiemmin valituksen tehneitä pitkästä ajojahdista. Hän kielsi toimineensa väärin ja on ollut valmis viemään erottamisensa oikeuteen.

Lue lisää:

Kaupunki irtisanoo Tampereen todennäköisesti haastatelluimman miehen lähes 50 vuoden työuran jälkeen – Matti Joki syyttää ajojahdista