Hyppää sisältöön

Uusi pidätys valekuolleeksi epäillyn irakilaisen jutussa – pidätetty on aiemmin vangitun naisen aviomies

Krp:n tutkinta liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaan langettavaan päätökseen.

Kuvassa vasemmalla "Ali", jonka väitetty kuolema poiki Suomelle tuomion Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Kuva on saatu Alin Suomessa asuvilta läheisiltä.

Poliisi otti tiistaina Espoossa kiinni uuden epäillyn valekuolleeksi epäillyn irakilaisen tutkinnassa. Hänet on nyt pidätetty ja krp esittää miehen vangitsemista. Miestä epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Ylen tietojen mukaan pidätetty on aiemmin vangitun naisen aviomies. Nainen taas on kuolleeksi väitetyn miehen tytär.

Tyttärellä ja hänen aviomiehellään on käynnissä eroprosessi. Nainen on saanut miestä vastaan lähestymiskiellon. Yle uutisoi lähestymiskiellosta keskiviikkona.

Keskusrikospoliisi vaatii miestä vangittavaksi rikoksista todennäköisin syin epäiltynä. Vangitsemista käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina 8.5.

Valekuolleeksi epäillyn miehen tytär on vangittuna samoista rikoksista epäiltynä. Hän on ollut Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätöksellä vangittuna 24. huhtikuuta lähtien. Hänen vangitsemistaan käsitellään uudelleen huomenna perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Poliisi epäilee suunnitelmallista huijausta, josta useat tietävät

Käynnissä oleva esitutkinta liittyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomelle antamaan langettavaan päätökseen.

Epäiltyjä on tutkinnanjiohtajan, rikoskomisario Jan Aarnisalon mukaan ainakin kolme. Aarnisalo kertoi keskiviikkona Ylelle, että epäiltyjen joukko todennäköisesti kasvaa myöhemmin.

– Muun muassa todistajien kuulemisten sekä muun esitutkinnan perusteella on ilmeistä, että kyseessä on ollut suunnitelmallinen teko, josta useampi henkilö on ollut tietoinen, KRP kirjoittaa torstaina julkaistussa tiedotteessaan.

Rikosepäily liittyy siihen, onko EIT:lle annettu väärää tietoa Irakin kansalaisesta. EIT:lle kerrottiin, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

Poliisi kertoo tiedotteessaan saaneensa vahvistuksen, että marraskuussa 2019 annettuun langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että kantajan lähiomainen olisi elossa.

– Esitutkinnassa on noussut esiin seikkoja, jotka tukevat arviota siitä, että Suomen viranomaiset ovat toimineet asianmukaisesti kyseisessä turvapaikkamenettelyssä. Tehdyt riskiarviot ja niistä tehdyt johtopäätökset näyttävät olleen tässä tapauksessa oikeita.

KRP on tehnyt tutkinnassa yhteistyötä esimerkiksi ulkoministeriön, valtakunnansyyttäjän toimiston, Suomen Bagdadin-suurlähetystön ja Irakin viranomaisten kanssa.

Suomi on saanut vuonna 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta asiassa langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta. Tuomio koski kuolleeksi epäiltyä irakilaismiestä, jonka Suomi oli käännyttänyt ja palauttanut Irakiin talvella 2017.

Päivitys 7.5. klo 15.42: Lisätty tietoa siitä, kuka uusi pidätetty epäilty on.

Lue lisää:

.
.