1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. punkit

Kevätsää sai punkit liikkeelle Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Punkit pitävät kosteasta ja lämpimästä kelistä. Oma ja lemmikin nahka kannattaa syynätä ulkoa tultua.

Punkki pihtien päässä. Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Kevätsää on saanut puutiaiset eli punkit liikkeelle Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

– Kyllä ne ovat liikkeellä ihan täysin. Lemmikkejä kannattaa ulkoilun jälkeen tsekata, ja tarkistaa omakin iho, jos on liikkunut esimerkiksi pitkässä heinikossa, sanoo Ely-keskuksen ympäristöasiantuntija ja hyönteistutkija Reima Leinonen.

Punkit pitävät kosteasta ja lämpimästä ilmasta, joten keväällä lumien sulaessa ja ilmojen lämmetessä punkki ei ole harvinainen näky.

– Kosteus on se tärkein asia. Tyypillisesti ne liikkuvat keväisin ja syksyisin kostealla kelillä. Kun tulee kuumaa ja kuivaa, ne painuvat karikkeeseen odottelemaan itselleen sopivampaa säätä.

Punkkeja esiintyy sekä Pohjois-Pohjanmaalla että Kainuussa, mutta Kainuussa Leinosen mukaan ehkä vähemmän. Varsinkin Oulun seudulla ja rannikolla punkkeja voi olla reippaastikin.

Leinonen vinkkaa, että punkin voi löytää omasta ihostaan parhaiten suihkussa: kun punkki pelkää irtoavansa tai hukkuvansa, se tarraa kiinni kovemmin, mikä tuntuu selvänä nipistyksenä.

Punkki poistetaan ottamalla esimerkiksi pinseteillä kiinni aivan kärsän juuresta ja nappaamalla se pois samalla hieman pyöräyttäen. Sen jälkeen punkki kannattaa liiskata, ettei se pääse munimaan.

– Jotkut sanoo, että ne on vaikeita tapettavia, mutta se on höpönpöpöä. Kun laittaa paperin väliin ja vähän puristaa, niin se on entinen kaveri, Leinonen toteaa.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).