1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Lappilaisten poliisien käynti nuuskakaupassa Ruotsin puolella ei ollut rikos – valtakunnansyyttäjä ei ota kantaa teon moitittavuuteen

Valtakunnansyyttäjän toimisto ei käynnistä esitutkintaa lappilaisten poliisien käynnistä nuuskakaupassa.

Arkistokuva. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Valtakunnansyyttäjän toimisto on selvittänyt somekohun aiheuttanutta tapausta, jossa Lapin poliisilaitoksen poliisiauto on kuvattu nuuskakaupan edustalla Haaparannalla.

Tutkinnanjohtajana toiminut aluesyyttäjä Heidi Savurinne on päättänyt, että esitutkintaa ei toimiteta, koska kyseisiä poliiseja ei ole syytä epäillä rikoksesta.

– Asiassa ei ole ilmennyt mitään sellaista, joka osoittaisi poliisin syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen tai muuhun rikokseen, Savurinne kirjoittaa tiedotteessaan.

Savurinteen saamien selvitysten mukaan poliisit ovat olleet Ruotsissa henkilönkuljetustehtävällä, josta he ovat ilmoittaneet kenttäjohtajalle ja rajavartijalle.

Selvityksen perusteella poliisit eivät ole myöskään toimineet vastoin valtioneuvoston rajanylitystä koskevien määräyksiä.

Lisäksi Savurinne toteaa yleisellä tasolla, että yksityishenkilö saa tuoda nuuskaa omaa henkilökohtaista käyttöään varten mukanaan maahan enintään 1 000 grammaa ja kyseinen tuote on hankittavissa luvallisesti Ruotsissa.

– Poliisimiesten antaman selvityksen perusteella he ovat kuljetustehtävän suoritettuaan pysähtyneet ostoksille myymälään, jossa myydään sekä nuuskaa että elintarvikkeita. Lyhytaikainen pysähtyminen on ollut mahdollista, koska myymälässä ei ole ollut ruuhkaa, kirjoitetaan valtakunnansyyttäjän toimiston päätöksessä.

Teon mahdollinen moitittavuus ratkaistaan muualla

Nuuskakaupassa käynti ei siis ole rikos ja poliisit ovat olleet Ruotsissa virkatehtävissä. Toinen asia on se, onko poliisien toiminnassa jotain moitittavaa.

Savurinne toteaa ottaneensa kantaa vain siihen, onko asiassa syytä epäillä rikosta. Hän toteaa, että poliisin toiminnan moittiminen ei kuulu valtakunnansyyttäjän toimivaltaan.

– Poliisin toimintaa on mahdollista moittia poliisilaitokselle tehtävällä hallintokantelulla tai kantelulla ylimmille laillisuusvalvojille. Tässä ratkaisussa ei ole toimivaltaa ottaa kantaa myöskään Lapin poliisilaitoksen virkamiehilleen antamaan ohjeistukseen, Savurinne kirjoittaa.