1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanki karkasi kun ei päässyt töihin ja työnantaja oli ottamassa toista tilalle – selvisi sakoilla

Pirkanmaan käräjäoikeus näki asiassa lieventäviä asianhaaroja ja tuomitsi miehen uuden vankeuden sijaan sakkorangaistukseen.

vankeus
Kylmäkosken vankilan raja-aita.
Arkistokuva Kylmäkosken vankilasta. Miikka Varila / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut miehen 60 päiväsakkoon eli 360 euron sakkoihin karkaamisesta. Tapaus sattui marraskuussa 2019 Mänttä-Vilppulassa.

Mies oli kuljetettu Vilppulan vankilan valvontaselliin odottamaan kuljetusta Kylmäkosken vankilaan. Hän juoksi yllättäen ovesta ja karkasi vanginvartijoiden huostasta. Miestä ei etsinnöistä huolimatta heti tavattu.

Mies tunnusti menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla ja myönsi syytteen oikeaksi. Taustalla oli huoli töistä.

Mies oli ennen tekoa käynyt jo pidemmän aikaa avovankilasta töissä Tampereella. Hän oli tekoa edeltävänä päivänä ollut töissä ja palannut sieltä muutamia minuutteja myöhässä. Hän ei ollut vastannut kahteen valvontapuheluun.

Näistä johtuen hänet oltiin laittamassa viikoksi odottamaan kurinpitokäsittelyä, eikä hän päässyt töihin. Miehen mukaan työnantaja oli soittanut hänelle ja ilmoittanut, että heidän pitää ottaa tilalle toinen henkilö, mikäli tämä ei pääsisi töihin.

Koevapaus oli lähellä

Tämä oli raskas isku vangille, sillä hän oli ollut kolmen kuukauden päästä pääsemässä koevapauteen. Työpaikan menetys oli romuttanut suunnitelmat vuokra-asunnon saannista ja muutoinkin koevapauden edellytyksistä.

Oikeuden pöytäkirjan mukaan vanki oli yrittänyt sovitella asiaa vankilan henkilöstön kanssa, mutta asia ei muuttunut miksikään. Tämän takia vanki oli menettänyt hetkellisesti hermonsa ja karannut.

Vanki vetosi oikeuteen, että jos hän saisi lisää vankeutta karkaamisesta, hänen siirtymisensä koevapauteen siirtyisi ja vaarana olisi myös kuntoutuksen siirtyminen.

Pirkanmaan käräjäoikeus näki asiassa lieventäviä asianhaaroja ja tuomitsi miehen uuden vankeuden sijaan sakkorangaistukseen.

Tuomio on lainvoimainen.

Korjattu 8.5. kello 9.25: Päiväsakkoja annettiin 60, ei 160.

Lue seuraavaksi