Hallituksen ravintolatukipäätös epätasa-arvoinen: terassiravintolat jäävät tuen ulkopuolelle

Valtion tuki lasketaan ravintolan tammi-helmikuun liikevaihdosta. Terassit ovat talvella harvoin auki Suomessa.

ravintolat
Hämeenlinnan rantakasinon tyhjä terassa koronaviruksen aikaan.
Rantakasino Hämeenlinnassa on yksi tuetta jäävistä terassiravintoloista.Ville Välimäki / Yle

Ravintolayrittäjät ovat käärmeissään hallitukselle. Tuki on alimitoitettu ja kaiken lisäksi epätasa-arvoinen. Tuen saannin ehdot unohtavat täysin kausiravintolat.

– Järjen käyttö saisi olla sallittua, kun näitä päätöksiä ministeriöissä ja hallituksessa tehdään, puuskahtaa hämeenlinnalainen ravintoloitsija Sami Tuomisto.

Tuomisto pyörittää kahta kausiravintolaa, joista toisen piti aueta maaliskuun lopulla, toisen huhtikuussa. Molemmat ovat kiinni ja pysyvät kiinni toukokuun loppuun asti, toinen mahdollisesti koko kesän. Valtion tukimuodoista toinen lasketaan ravintolan tammi-helmikuun liikevaihdosta.

Hämeenlinnan rantakasinon tyhjä terassi korona viruksen aikaan.
Rantakasino pysyy kiinni ainakin toukokuun loppuun.Ville Välimäki / Yle

– Jos hallitus laittaa avattaville ravintoloille tiukat rajoitukset, ei ainakaan toista ravintolaa kannata avata koko kesänä. Kulut ovat liian suuret, etenkin, kun terassiravintoloiden "tili" tehdään alkukesästä ennen juhannusta.

– Täytyy sanoa, ettei terasseillamme erityistä ruuhkaa ollut tammi- helmikuussa, joten liikevaihto oli aika pieni, ivailee Sami Tuomisto valtion tuen perusteita.

Ravintola-ala pitää koko tukipäätöstä kehnona

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että ravintoloitsijoilta on tullut paljon vihaisia yhteydenottoja. Eräs ihmetyksen kohde on ollut juuri kausiravintoloiden kohtelu.

– Muutenkin se, että tuen vertailukuukausiksi on valittu tammi- ja helmikuu kummastuttaa. Ne ovat perinteisesti liikevaihdoltaan heikoimpia kuukausia. Jokainen alalla oleva tuntee muun muassa tipattoman tammikuun vaikutukset.

Lappi ihmettelee, miksi vertailukohteeksi ei valittu viime vuoden huhti-toukokuuta.

– Kaiken lisäksi koko korvaussumma on aivan liian pieni.

Ravintolayrittäjä Mika Partanen.
Yrittäjä Mika Partanen hämmästelee tukipäätöksiä.Dani Branthin / Yle

Ravintolayrittäjä Mika Partasella on Hämeenlinassa kaksi ravintolaa. Toinen on puhdas terassiravintola, jossa ei ole lainkaan sisätiloja.

– Ovathan nuo tuen perusteet täysin väärät. Esimerkiksi pitkä vappupyhä olisi ollut terasseille erittäin tuottoisa. Nyt tuloja ei tullut lainkaan. Näitä menetyksiä ei valtio hyvitä, kun laskentaperuste on tammi-helmikuun liikevaihto.

Ravintolayrittäjät Mika Partanen ja Sami Tuomisto eivät säästele sanojaan hallitusta arvostellessaan.

– Ministeriön virkamiehet ja ministerit taitavat olla aika kaukana ravintolayrittäjien todellisesta arjesta. Olisiko ollut syytä pyytää apua asioista jotain tietäviltä, ihmettelevät molemmat yrittäjät.

Hallituspuolueet miettivätkin tukiratkaisua uudestaan, ja päättävät asiasta perjantaina.

Puolueet haluavat pohtia vielä sitä, mitä ajankohtaa tarkastellaan tuen suuruutta määriteltäessä. Ylen tietojen mukaan vaihtoehtona on pohdittu esimerkiksi sitä, tulisiko tuen sittenkin määräytyä viime vuoden vastaavan ajankohdan mukaan – ei tämän vuoden tammi-helmikuun mukaan.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vahvisti Ylelle torstai-iltana, että juuri ajankohdasta keskustellaan vielä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een asti.

Päivitetty 8.5.2020 klo 08:32: Juttuun lisätty tieto, että hallituspuolueet pohtivat ravintolatuen suuruutta määrittävää ajankohtaa uudestaan.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus